Šta je novo?

instalacija SUSE 10.2 sa dvd-a - KAKO ?

image

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2007
Poena
304
Imam SUSE 10.2 na dvd - u koji prilikom instalacije dodje menija u kome treba da odaberem da li hocu update ili novu instalaciju i posle toga mi izbaci da trazi nekakav katalog sa prvog diska. Moze li mi neko pomoci da resim ovaj problem.

Da li je to stvarno full dvd SuSE,ili je na disku narezano onih 5 CD iso slika (sa neta može da se skine i jedno i drugo)?Da li hard disk ima neparicionisan prostor za instalaciju? Da li si probao da uradiš najlakšu stvar:
da izbaciš disk,ponovo ga ubaciš i klikneš ok :) ?

full DVD, ne mogu da izbacim disk i ponovo ubacim u tom trenutku ne dopusta mi. Hard nema nepartizionisan prostor - probacu to mozda da rezultate. Javicu.

Probaj safe mod ili ACPI=off.Možda nešto nije u redu sa md5 checksum-ama(Ako ne odgovaraju onima sa sajta instalacija neće biti moguća).Probaj da ponovo narežeš sliku na neki (kvalitetniji) dvd.

Poslednja izmena:
Ja sam imao isti problem.Problem je u samom failu. Nije kompletan.
Probaj ponovo da skines taj ISO ali sa drugog severa.

Pozdrav

skinuo sam 5 cd -a posto dvd nije mogao i instalirao sam SUSE 10.2 medjutim sada imam drugi problem kako da konfigurisem konekciju kada mi ne vidi wireless karticu tp link 551 g i gde da nadjem drajvere za nju - trazio sam nisam nasao.

Ja imam slican problem. Instalacija (openSUSE 10.2 GM x86_64, DVD-4.2GB) prodje bez problema do kraja, kada se vrsi konfiguracije mreze, hardvera i zavrsava potvrdnom porukom.
E tu nastaje problem, jer je sledeci korak log, sto se i desava(cuje se onaj SUSE welcome zvuk kad se sistem podigne) ali se ne vidi nista jer monitor (LG FLATRON T710BH) "ode" u stand by.

dal je do x86_64 verzije ili je nesto drugo?

Poslednja izmena:
To je standardna suse brljotina :) .Nije lepo prepoznat model monitora pa je izabrano osvežavanje koje tvoj monitor ne podržava.Restartuj računar i u grub boot meniju unesi opciju 3 (stisni 3 izaberi openSuSE i lupi enter).Podići će se sistem u čistom tekstualnom modu.Loguj se kao root,i onda kucaj sax2 u konzoli.Tu treba da ručno podesiš model monitora,a ako ga nema u listi edituj frekfencije (horizontalno i vertikalno osvežavanje) koje odgovaraju tvom monitoru(nadji ih na netu).

Edit:Zamalo da zaboravim:probaj da pritiskaš "ctrl alt +" ili "ctrl alt -" (bez navodnika:)) na tastaturi dok se slika ne pojavi.Nisam siguran da li ova prečica još uvek postoji kod suse-a.Ona služi za promenu desktop rezolucije na X-serveru.

Poslednja izmena:
znaci nemam potrebe da skidam i386 (32bit) verziju. samo je potrebna mala korekcija preko terminala.

sax2 je grafički alat u okviru koga se podešavaju paramerti monitora,tastature,itd.Njega si već koristio kada si po prvi put konfigurisao hardver.Kad sve završiš snimi podešavnja i kucaj init 5 u terminalu da probaš da li radi.

Ne ide mi nikako da osposobim SUSE 10.2 x86_64 "ponovo" instaliran.
kada dodjem do konfigurisanja hardware-a(poslednji korak u instalaciji) skipujem konfiguraciju i SUSE se startuje normalno uz prigovor da trebam da podesim parametre monitora. odem tamo i proverim, za driver stoji GMC/LG FLATRON T710BH, H & V frekvencije su po specifikacijama za monitor, jedino je rezolucija ekrana nesti 11xx x nesto, sto podesim na 1024x768, 24bit,4:3, a za dijagonalu ekrana stoji 15.2"? (a monitor je 17").
Sacuvam podesavanja i kad restartujem linux se loaduje i kad treba da se prebaci na ekran sa onim krsticem za load KDEmonitor ode u stand by-u a linux se podigne(cije se welcome sound).
probam opet preko init 3 boot-a, logujem se u tekst modu i kad zadam sax2 monitor ode u stand by.
probam preko opensuse safe moda, opet se logujem i startujem sax2. koji se startuje, podesim opet opcije, restart i opet isto.

Da napomenem, da sam probao juce SUSE 10.1 (neznam koja je verzija, dal 32bit-na) koji se normalno instalira sa istim driver-om za monitor i sve radi ok.

:bottle:

KDE se po prvi put,bar kod mene,diže u 1280x1024 bez obzira šta radio sa sax2.To mu je kao nekakva native rezolucija za 17-inčne monitore.izgleda da je kod tebe izabrao neko veliki/mali refresh rate.Mene je svojevremeno nerviralo što wine konstantno menja rezoluciju u native 1280x1024 kad god pokrenem neku windows aplikaciju.Problem sam rešio tako što sam pomoću sax-a ogrnaničio rezoluciju i refresh rate.Ja sam želeo da mi jedina rezolucija bude 1024x768,vajda kao i tebi.To sam postigao tako što sam editovao frekfencije u sax2 i lockovao vertikalno osvežavanje na 90Hz (stavio onaj donji parametar da bude u rasponu 90-90),dok sam gornjem malo "suzio" interval.Kao rezultat iz KDE-a sam mogao da izaberem samo 2 rezolucije 1024x768(90 i 85) i 640x480(60hz) koja je kao neka fail safe rezolucija koju svaki monitor podržava.Ti bi mogao da probaš nešto slično.Uzmi i stavi vertikalno osvežavanje na vrednost kojiu želiš da koristiš u 1024x768(ne mora da bude zaklučano nego tipa 80-90),a koja je pak previsoka za 1280x1024,takođe probaj da malo smanjiš interval gornjem parametru u tabeli (horizontalni refresh).To bi trebalo da rezultuje time da se KDE forsirano digne u 1024x768 ili eventualno u 640x480.

Poslednja izmena:
help

Imam suse linux pro v.10.1 na 5 cd-ova. Interesuje me kako da ga instališem, ne pokreće mi se automatski setup, a nema ga ni na cd-u

Kao prvo iz windowsa ne možeš da ga instaliraš, več moraš da boot-uješ sa prvog cd-a.Nakon toga će instalacija sama krenuti.

Vrh Dno