Šta je novo?

Instalacija SATA drivera

Len0

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2007
Poena
309
Kako da instaliram drivere za SATA disk, bez da podizem sistem ponovo t.j. bez Windows diska? Imam novi SATA2 disk i stari PATA, htio bih ostaviti ovaj PATA ali ne mogu nikako da ih natjeram da rade zajedno, sigurno je zbog SATA drivera? U BIOSU sam izabrao da SATA radi sa PATA disom zajedno, ali onda se sistem loaduje samo do welcome screena, ustvari se ni ne pojavi welcome screen nego samo kursor i crna pozadina. Kursos mogupomjerati ali uzasno sporo.
Kako da ovo rijesim?

Za pochetak koju plochu imash? Na kom disku ti je OS na PATA? Verovatno u Biosu nisi neshto dobro podesio. Jer ako ti je OS na PATA disku onda nema potrebe za SATA driverima.

Da, OS je na PATA disku.
Ploca je kako Everest kaze ECS 848P-A(Deluxe), a evo i ID ploce
08/25/2003-848P_ICH5-6A79AE19C-00.

Da sve fino ide kad nije prikljucen a i kad ga disable u BIOS-u.
Opcije u BIOS-u sto se tice On-Chip Serial ATA:
SATA MODE - [IDE]
ON -CHIP SERIAL ATA -
[DISABLED] - sve je OK
[AUTO] - zakucavanje na welcome screen
[COMBINED] - ne sjecam se.
[ENHANCED] - zakucavanje na welcome screen, a ovo je opcija da rade zajedno!
[SATA ONLY] - Trazi instalacioni disk za system, valjda ne prepoznaje PATA:)
SATA PORT0 - [SATA0 MASTER]
SATA PORT1 - [SATA1 MASTER]

Ploca je malo starija, ali na WD sajtu za 2500AAJS kazu da radi i na SATA 1.0.

Poslednja izmena:
Ja sam na MSI 865PE plochi bez problema povezao i SATA i PATA disk, samo sam ukljuchio SATA kontroler u biosu i podesio ga u native mod i sve proradilo istog momenta. Mozda bi ti novi BIOS pomogao jer ubedjen sam da plocha brljavi neshto.

Poslednja izmena:
Ma da imam ijedan pouzdan floppy uradio bi flash biosa, ali mislim da je sve to osteceno.
Vratit cu ovaj SATA i uzeti PATA dok ne kupim novu plocu, ovoj ima negdje oko 4 godine.

Na MSI 848P ploči sam bez problema koristio sata disk, ko što reče activated1, samo sam enable-ovao u BIOSU SATA kontroler, čak sam instalirao i OSX na njemu
Koristi CD za boot-ovanje i fleshuj sa CD-a

Kako flash sa CD?
Da li Windows Boot disk?
Probat cu sa Award Flash Utility...

Poslednja izmena:
Lepo, snimiš na boot-abilni CD to što bi inače snimio na flopi i flešuješ

Ovo mi deluje kao da nisi podesio boot priority u biosu kako treba, tj da sistem pokusava da boot-uje sa tog novog sata diska, a posto na njemu nemas nista, dobijes crni ekran.

EDIT: nisam najbolje razumeo, sad citam i vidim da ti se podigne win i da se zakuca pred ulazak. Znaci nije ovo sto sam gore napisao.

Poslednja izmena:
Uradio bih ja update, ali koji sada BIOS da skinem?
Na ECS stranici ima vise verzija se skine, da li ce mi odgovarati bilo koja(u sto sumnjam), ili cu morati naci poseban.

Evo uradio sam flash BIOS-a(nije strasno kao sto sam mislio da ce biti:d), ali sad me Windows zeza. U Device Menageru vidim HDD, ali ga ne mogu naci u Exploreru t.j. na My Computer.
Da li ga trebam formatirati, ili sta?
Hvala korisnicima koji su ucestvovali u konversaciji, jer bih inace otisao u servis a ne volim da mi drugi popravljalju stvari iz moje struke. :D
Zivjeli forumi!:banana:

da treba ga formatirati,
desni klik na my computer-> manage-> disk managment
i tu nadješ svoj novi disk, napraviš mu particije i formatiraš

Poslednja izmena:
Mozda jeste n00bovsko pitanje, ali nisam toliki n00b.:d Samo minutu nakon sto sam napisao post vec sam formatirao HDD, bilo mi mrsko edit, sorry.
Hvala, case closed!

Vrh Dno