Šta je novo?

Instalacija orig. win7 na SSD

srdjan777

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
620
Pozdrav svima,

Kupio sam SSD Samsung 850Evo (500gb) i želim da ga ugradim u svoj laptop Sony Vaio VPCSE... Na HDD-u je originalni Win7 koji je došao uz računar prilikom kupovine. Nije bilo nikakvog CD-a. Da bih instalirao novi win na SSD moram da sklonim postojeći HDD. Kako sada da izvršim instalaciju sedmice kada nemam disk? Da li odnekud da skinem windows, pa da prilikom instalacije koristim serijski broj koji je na kućištu? Ili postoji neka jednostavnija metoda?

Hvala unapred na odgovorima :)
Svako dobro,
Srđan

To je najjednostavnija metoda što si napisao...

A kakva je legalna metoda u mom slučaju? S obzirom da win moram da skinem sa nekog piratskog sajta... itd...

kolko znam win7 je (bar ranije) mogao da se legalno download-uje sa majkrosoftovog sajta.

Ja sam pomocu onog microsoft-ovog media creation tool-a napravio butabilnu flesku i zamenio hdd sa ssd na laptopu koji cak ni nema serijski nigde ispisan. Instalirao sam nije mi ni trazio cd-key. Samo je bilo bitno da se odabere ista edicija koja je na laptopu(hdd). Win 8.1 je upitanju ali trebalo bi da radi i na 7.

Hvala puno!

Sledeća stvar koju sam primetio jeste da je Bios osakaćen, ima osnovne podatke i nigde ni traga od mogućnosti podešavanja u AHCI mod. Malo sam guglao, ali je jako komplikovano otključati bios za naprednija podešavanja. Nemam pojma kako da utvrdim da li je AHCI uopšte već uključen ili nije?

Zakači SSD na USB, zatim skini open source clonezilla, kloniraj sistemski hdd na SSD, ugasi laptop, zameni hdd za SSD, upali i sve bi trebalo da radi. Ja sam tako prebacio win7 na mom asus ux32vd.
Reinstalacija Windowsa je zadnja stvar koju želim da radim.

Ako ipak želiš da ponovo instaliraš Windows, prvo probaj da izvučeš serijski broj svog legalnog Windowsa, skini bilo koji win7 koji odgovara tvom (home ili pro ili...) i prilikom instalacije unesi serijski.

Jasno se vidi serijski broj. Upravo skidam ISO fajl odgovarajućeg sistema. Hoću čistu instalaciju, jako dugo već guram postojeću i nakupilo se tu svega i svačega, pa ne bih to da kloniram na novi disk. Nego kako da rešim ovo sa AHCI?

izguglaj dal ima modovan bios za tvoj laptop.ako nema,pisi zvanicnoj podrsci.

Koje i kolike particije imas na tom hdd sto je sada u laptopu?
Obicno na laptopovima ima jos jedna particija na kojoj je beckuap sistema (ili tako besto) i sa koje mozes u svakom trenutku povuci taj beckup na kome su svi pravi drajveri vec stavljeni.
Veoma korisna stvar.
Zato bi ti preporucio da skines neki Acronis boot cd ili instaliras piratsku veriziju Acronisa i sa njim odradis kloniranje sa hdd na ssd i da sve particije skrivene kloniras zajedno sa win7 i da preskocis samo onaj prostor koji ti je "skladiste" ili ti slobodan i neoperativni prostor za trpanje svega i svacega...

Novom instalacijom moras drajvere sam da trazis i stavljas.

Sta god da uradis opet preporucujem Acronis za pravljenje beckup-a nakon instalacije svega sto ti treba na laptopu...

Samsung ima svoj softverski alat za kloniranje sa hdd/ssd na samsungov ssd (iskljucivo) i moze 2 ili mozda i 3 particije da klonira, pa zato preporucujem ipak acronis sa kojim nema ogranicenja.

Poslednja izmena:
Pre svega, hvala vam svima na želji da pomognete :)

Windows sam skinuo i spremio za instalaciju. Pisao sam Soniju, mada sumnjam da će skoro odgovoriti, daj Bože...
Evo slike šta se vidi u Hardware Ids:

Unbenannt.JPG

sinoc sam prckao i modovao bios za par glibabajt plojki sa UBU-om,sve sljaka bez ikakvih problema.jeste da nisu laptop plojke,jeste da svaka ima dualbios,ali ne bih se previse sekirao i da nije takav slucaj.

Tražim modifikovani bios za moj model, pa ćemo videti. Nego sad mi se pojavio novi problem :) Naime, dodao sam modul DDR3 od 4GB, istih specifikacija kao i ovih 4GB što su već na ploči, međutim, vidi se samo novi modul, a starog (onboard) nigde nema, i naravno, pokazuje samo 4GB iako su unutra praktično 8GB... Šta je sad ovo... joooj

Ako ti je 32bit windows on vidi samo 4GB.

Znam za to, ali nije, 64bitni je, Home Premium verzija

Da li Home Premium win 7 32, može da se nadogradi na win 10 Home 64 ?

Pronašao modifikovani bios, instalirao ga, i gle čuda, odjednom je svih 8GB memorije postalo vidljivo, a AHCI mod sam morao lično da aktiviram. Sada ostaje samo ugradnja SSD-a i instalacija, što je dečija igra. Neverovatno kako su kvarni proizvođači. Verovatno bi mi u svom servisu naplatili "nadogradnju"... a uradili bi isto što sam i ja uradio... Što je najgore, taj računar je plaćen 1000 evra pre 3 i po godine, dakle nije bio ni malo jeftin. Podrška iz Sony-ja mi se, naravno, nije ni javila, čisto sumnjam da će se to i dogoditi...

E, pa ljudi, hvala vam puno na svim savetima i predlozima!
Svako dobro,
Srđan

sony nema zastupnika za srbiju, ili bar nije imao?

nema veze,internesnl support bi morao da uskoci,evo ovi iz safira meni skuvali uefi vbios za kartu jer ih lepo zamolih.

najcesce se za te vece brendove tipa sony,dell,hp nadju modovani/otkljucani bios-i,zato i rekoh da izgugla.

Nazad
Vrh Dno