Šta je novo?

Instalacija Nove Graficke????????

virke

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 BOX
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte Aorus Rx 580 4Gb
Storage
Kingston A2000 250GB, Seagate 1Tb ST1000DM010
Zvuk
Logitech X-530
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Antec Nine Hundred
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sad sam bas dosao iz BG-a gde sam kupio novu graficku Asus R9550 TD/ GE.
Postupak ubacivanja i istalacija drivera nove graficke mi je nepoznat tj.nikad to nisam radio niti sam video kako se to radi.
Uradio bih to na sledeci nacin a vi pomagajte ako negde gresim.
1.Iz Safe Moda bi reinstalirao drivere predhodne graficke(MSI GF4....)
2.Iz kucista vadim staru i stavljam novu graficku.
3.Instalacija novih drivera.
Da li je potrebno jos nesto uraditi?Da li da koristim Driver Cleaner ili moze i bez njega?
Svaki savet je dobrodosao.
Pozdrav!

PS.Vec sat vremena buljim u graficku i vrtim se po kuc ne znajuci odakle da pocnem.
:wall: :wall: :wall:

Uradi bas tako kao sto si mislio. Mislim da nece biti potrebe za pokretanjem Driver Cleaner-a, jer sam i ja mnogo puta menjao ATi/nVidia kombinaciju na istom sistemu i samo reinstalacija drajvera je bila dovoljna.

I nemoj da reinstaliras drajvere od nVidie, nego ih UNINSTALIRAJ! ;)

P.S. Nemoj vise da vrtis po kuci, nego stavljaj tu grafiku!

Poslednja izmena:
Ja mislim da bi trebao da odradis format c:, kada radis zamenu graficke za duzi period (pretpostavljam da je neko vreme neces menjati) - ipak je to najsigurnije resenje, a najmanje sto bi trebao da odradis je driver cleaner (ne vidim sta je tu problem) jer su neki ljudi imali problema sa starim drajverima!
Inace postupak koji si opisao je ok!

Vule je napisao(la):
I nemoj da reinstaliras drajvere od nVidie, nego ih UNINSTALIRAJ! ;)
Mala greska

Postupak je sledeci:

1. Uninstaliras stare drajvere
2. Upalis komp u safe modu i uklonis zaostatke Driver Cleanerom
3. Ugasis komp, izvadis staru, stavis novu graficku
4. Upalis i instaliras nove drajvere

Graficka je ubacena u komp bez problema.
U 3Dmark-u ima 2131 bodova/poena ili cega vec.
Gpu clock 250 MHz
Memorija radi na 196 MHz
Driveri su 6.14.Da li da stavim neke druge ili su ovi ok?

OC-uj grafiku malo, greota je drzati 9550GE na defaultu, kad se zna da se one OC-uju kao blesave. Tad ce tek da ti proradi. 250/200 je default, stavi na 400/250 na primer, mislim da bi svaka mogla da izdrzi to. Ja sam sa mojim Asusom na 450/260 imao ~3600 bodova/poena :) u 3D Marku.

Po meni, to je jedina grafika na kojoj se "oseti" overklok u igrama...

Sto se tice drajvera, skini 5.3 softmodded sa www.techpowerup.com jer bez njih (modovanih) neces moci da OC-ujes zato sto postoji nekakva zastita...

Pozdrav!

Hvala na informacijama.Sad cu da skinem te drivere.
Poz!

Koje drivere da skinem?
1.Softmodded Catalyst Package (includes Driver, Control Panel and WDM Capture Drivers)
2.Softmodded Display Driver
3.Patched ati2mtag.sys (9500 -> 9700 and 9800SE -> 9800)
4.Original Catalyst Package (includes Driver, Control Panel and WDM Capture Drivers
Mozda neke druge?

One Softmodded Catalyst Package (sto si naveo pod 1), oni ti sadrze i ATi Control Panel koji ce ti definitivno trebati...

@Vule
Hvala puno.Bas cool lik!
Pozdrav
PS.Tako sam i mislio pa sam poceo te i da skidam.Samo trebace mi par sati da ih skinem.Dial up + stara centrala.

Skini usput dok si na tom sajtu ATiTool 0.0.22 ili noviji, pomocu njega ces da OC-ujes grafiku.

Pozdrav!

AtiTool 0.0.22 sam vec skinuo.Nova graficka mi je bila u planu vec neko duze vreme pa sam skinuo neke programe za oc za koje sam saznao citajuci threadove na ovom forumu.

Stvarno mi nije jasno toliko komplikovanje i da upotrebim rec "sujeverje" kada je u pitanju instaliranje graficke i drajvera!?
To glupiranje sa kojekakvim utilitijima tipa Driver Cleaner isl. je apsoliutno besmisleno!
Poseban tema su ovi "moded" drajveri???! Apsolutno nema potrebe za njima i dzaba ti "psiholoska sigurnost" koju si postigao drajver klinerom, kad instaliras necije pametovanje nad drajverima.
Moj savet su ti najnoviji "cisti" Catalyst 5.3 drajveri! Naravno ne CCC veec normalana Control Panel verzija.
Sto se tice tweakera, apsolutno najbolji je ATi TRAY Tool (obratiti paznju na ono Tray).
Da se vratim na pocetak. Instalacija nove graficke. Kako? Pa lepo. Pre vadjenja stare iz Control Panell Add/Remove DEinstaliras drajvere od stare graficke, ugasis (dakle NE resetujes) komp, zamenis staru i novu graficku, upalis komp i instaliras pripremljene Catalyst 5.3 drajvere! Maksimalno jednostavno i provereneo na gomili testiranih kartica.

@Nedjo
Kao sto sam rekao na pocetku threada zamenu graficke nikad nisam radio niti video kako se radi.Zato sam i postavio thread kako bih dobio neki korisni savet.Sto se tice Driver cleaner-a u nekim postovima sam video da ga ljudi koriste pa sam zbog toga pitao da li da ga koristim ako je potrebno.Mislio sam da moze da dodje do nekog konflikta izmedju Ati i Nvidia drivera zbog mozda nekompletnog uninstal-a starih drivera.Inace nije bilo problema pa ga nisam ni koristio.
Moded driveri su preporuka Vuleta a posto niko drugi nije preporucio nista drugo uvazio sam njegovu preporuku kao sigurno iskusnijeg korisnika racunara.Isto tako cu uvaziti i tvoju preporuku za drivere i ATi TRAY Tool pa cu videti sta bolje radi.
U sustini ni ne znam da li cu da oc-jem graficku.U svakom slucaju proucicu malo kako oc-je graficka u skladu sa svojim mogucnostima pa cu je tek onda oc-vati.Po meni nije to neka nauka ali sve sto radis prvi put je *******o.Pogotovo kad u konkretno ovom slucaju mozes spaliti graficku a mama i tata ti nece dati kintu da kupis novu.
IcY_R@
Hvala za link
Pozdrav!

@virke
Nema na cemu :) .
Ove drajvere (sto sam ti dao adresu) skini samo ako hoces da oc karticu.ALi bi trebalo jer po meni je to jedina kartica kojoj se osjeti overclock u igrama.Ako neces uzmi najnovije catalist ili ove ngo ati optimized driver v 2.3 beta>meni su se ovi drugi pokazali bolji u nekim igrama.

p.s.U ati tool-u stavi 400 za gpu i 240 mem,MOra svaka da ide toliko (ponavljam sve to sa omega drajverima).I ne mozez da je sprzis ne brini .....

Nadam se da sam ti pomogao.
PoZ :wave:

Virke, nisam ja flejmovao tebe, vec ove druge koji ti bez ikakvog razloga preporucuju karabudzenje u krajnje jednostavnom procesu zamene graficke.
Moded drajveri trebaju samo ljudim koji mogu da moduju svoje ATi-je. Ti nisi u toj grupi sa 9550.
Veruj mi istestirao sam bezbroj grafickih kartica, nVidia i ATi-a. Nikada, ali nikada nisam koristio nikakav DRV cleaner i naikada, ali NIKADA nije bilo nikakvih problema.
Prema tome koristi najnovije "originalne" Catalyste 5.3.
Sto se overkloka i tweakovanja, ponavljam, ATi Tray tool je najbolji alat jer objedinjuje veoma mocne opcije i krajnje jednostavan i lep korisnicki interfejs.
U njemu imas i veoma precizan alat za automatsko overklokovanje kartice, koji ce ti pronaci maksimume za tvoju karticu.
Tvoja kartica ima 5ns memoriju i maksimum koji smo testirajuci je za 34. broj Digitala! dobili je bio 420/265 MHz, pa ti probaj te frekvencije, eventualno za po 5 MHz manje (jer mi testiramo na otvorenom sistemu, a ne u kucistu) i proveravaj da li ima artifakata
Poz
Nedjo

Poslednja izmena:
@Nedjo:
The softmod enables the four disabled rendering pipelines in the GPU core of Radeon 9500 Non-Pro/9800 SE cards. Patched drivers for Catalyst 3.10 and later also enable overclocking for all Radeon 9000/9200/9550/9600 based cards.

Ja sam tri Asusa 9550GE i 2 HIS-a 9550 probao, jedan sam Asus posedovao mesec dana i sa originalnim Catalystima nisam mogao da klokujem ni jednu. Zato sam coveku predlozio te softmodded drajvere. Nikakve razlike nema u odnosu na originalne, osim sto karta moze da se klokuje. Tako da virke, slobodno stavi te softmodded, nista ne gubis u odnosu na originalne, samo dobijas mogucnost overkloka...

Pozdrav!

@Nedjo
Kako znas da je memorija na kartici 5ns?Znaci li to da je na svakoj Asus R9550 memorija 5ns?Pitanje je cisto informativnog karaktera.
Chipovi na mojoj kartici su HYNIX 453A.Valjaju li stogod ili su bolji SAMSUNG?Kada sam kupovao graficku od 4 koje sam gledao 3 su imale SAMSUNG chipove a 1 HYNIX koju sam i uzeo jer je bila otprilike 800-1000 din.jeftinija.
Poz!!!

@Nedjo
Kako znas da je memorija na kartici 5ns?Znaci li to da je na svakoj Asus R9550 memorija 5ns?Pitanje je cisto informativnog karaktera.
Chipovi na mojoj kartici su HYNIX 453A.Valjaju li stogod ili su bolji SAMSUNG?Kada sam kupovao graficku od 4 koje sam gledao 3 su imale SAMSUNG chipove a 1 HYNIX koju sam i uzeo jer je bila otprilike 800-1000 din.jeftinija.
Poz!!!

virke je napisao(la):
@Nedjo
Poz!!!
Ona sa Samsung cipovima ima memoriju od 5ns
Sta jos pise na tiim Hynixima?

Na sva tri Asusa koja sam ugradio, nalazili su se Hynix 5ns chipovi. Za HIS-a ne znam, nisam imao vremena ni da ih istestiram kako valja posto su masine bile isporucene brzom brzinom...

Hynix 453A
HY5du281622ET-5KOR

Nazad
Vrh Dno