Šta je novo?

Instalacija na dell n5030

Dantes

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2010
Poena
435
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mozda ce biti glupo pitanje za neke.
Kako instalirati OS na Dell n5030. Na njega mora da se instalira ili Vista ili Win7 .
Molio bih za kratak opis instalacije. Lap top je nov bez ikakvog operativnos sistema

Ono sto mene konkretno zanima je da li ce ako se sistem podigne sa dvd instalacija videti hdd ili ne? Pitam jer racunar stigao bez ikakvog OS.

Pa naravno da ce se vidieti,na HDD ces i instalirati win.Prilikom instalacije formatiras HDD.

Nisam instalirao na lap top neki OS skoro dve godine. Na ranijim masinama XP se ladno instalirao, na ovom sam probao da instaliram XP ali sam OS ne vidi HDD. Veceras cu dobiti Win7 pa me zato zanima kakva je situacija sa Win7.

To je zato sto su novi laptopovi po default u AHCI modu.Pod AHCI modom XP se ne moze instalirati.Mora se u BIOS-u staviti na sata ili compatibility mode.Tek nakon toga mozes da instaliras XP.Medjutim i tada postoji problem da XP ne mozes da koristis jer nema drivera za XP na sajtu pa moras bunariti.U svakom slucaju proizvodjaci na sve nacine pokusavaju da zagorcaju zivot ljubiteljima XP-a i nateraju ih na windows 7.Na primer na poslu sam instalirao jedan nov acer sa 1 gb ram-a.Inace win7 moze na taj lap medjutim posto ima integrisanu smatram da je bolje imati XP jer je 768 mb ram-a malo za windows 7.Na moje razocarenje driveri koje sam dobio uz laptop su bili samo za 7 a na sajtu je isto bio samo windows 7.E sad ja sam nasao drivere i sredio sve medjutim to je ono sto pricam da proizvodjaci namerno izbacuju XP cak i kad je bolje staviti nego windows 7.Na primer na lapove sa 1 gb ram-a XP bi mnogo kvalitetnije radio nego na win7 ultimate.Medjutim oni kao nude starter koji je meni licno jako los.U tvom slucaju tebi je mnogo bolje da stavis 7 na svoj laptop jer ti je laptop dobar i 7-ca je logicnije i bolje resenje.A sto se tice harda ne moras da brines jer ce ti set up videti hard posto je laptop po default u AHCI modu.Jedino ako oces XP onda moras da menjas u sata ili compatibility.

Poslednja izmena:
Menjao sam u biosu za HDD ali ga xp nije video. Kasnije mi je stigao win7 i vrlo brzo se instalirao. Razlog sto sam postavio ovaj post je sto sve racunare koje sam imao su bili novi ali sa OS a ovo je prvi posle duzeg vremena koji ima samo freedos. Instalacija je prosla glatko, poskidao sam sa dell sajta sve sto je bilo potrebno i sve radi kako treba.
U principu sam i ja vise za XP ali sta da se radi, ipak je Win7 noviji OS !

Zato sto dell ukida XP kao mogucnost za OS.Meni licno je to glupost ali *** kad 7-ca je novija a XP odlazi u proslost.Medjutim licno za novije laptopove je 7-ca sigurno bolja.Veruj mi druze ja sam bio 10000 puta gori od tebe.Nisam zeleo da cujem za 7-cu.Bukvalno je za mene postojao samo XP i nista vise.Medjutim kad sam stavio 7-cu prvi put video sam da je sistem mnogo bolji i graficki 10000 puta lepsi.Takodje driveri se mnogo lakse nalaze sa 7-cu i nekako je sistem pametniji da kazem.XP je dobar jedino za starije desktop masine sa oko 1 gb ram-a i nekim single core starim CPU.A svako ko ima bar 1.5 gb ram-a i bar 2.5 ghz CPU moze slobodno da tera 7-cu i radi mu odlicno.7-ca uopste nije extra zahtevan racunar.Ja na poslu sa 1 gb ram-a i CPU single core od 2.5 ghz teram odlicno 7-cu i radim sve.XP moze jedino da se koristi za te jeftine laptove i netbook.Jer nije 7-ca za 1 gb ram-a.Jednostavno 7-ca uzima 1 gb sistemske memorije i cim pokrenes par programa bude ti malo.Tako da mi je glupost da za netbook ne bude podrska za XP jer je mnogo bolje nego drzati ultimate.Znam da ima starter medjutim ja licno ne volim starter i pre bi koristio XP.Ali u svakom slucaju druze bolje ti je da stavis 7 na novi laptop nego XP.Videces kad budes video sta je windows 7 promenices 100% svoje misljenje.

Nazad
Vrh Dno