Šta je novo?

Instalacija Linuxa za web developera

codejan

Čuven
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5-3470 quad core
Matična ploča
Gigabyte GA-P75-D3
RAM
Kingston 12GB DDR3 HYPER blu
GPU
EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3
Storage
Hitachi 1TB, EXRAM 512GB SSD
Zvuk
Creative Live! 5.1
PSU
Thermaltake SMART RGB 700W
Kućište
MS MidiATX
Monitor
BENQ FP91G+, HP W19
Miš & tastatura
Logitech MX400
Ostale periferije
neo SW-H55
Laptop
Lenovo ThinkPad T450s, ASUS eeePC 1001HA
Tablet
Lenovo TB-8505X
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 10 2022
Pametni uređaji
Denver BFH-17, Xiaomi TV Stick 4K
Pristup internetu
  1. ADSL
Imam dva pitanja za postovanu linux zajednicu. Nov sam u ovom polju, ali ne i u svetu kompjutera. Imam potrebu da hitno pređem na Linux, pa sam zato i tu sa dva pitanja.

Prvo bi bio koji bi mi Linux odgovarao za web development (PHP/MySQL, JavaScript, CSS, AJAX etc.) i za serverske poslove, kao što su web server, mail server, router etc.

Drugo bi bilo kako da instaliram dual boot za Windows 2000 Server i odredjeni Linux? Da li mi je potreban neki boot loader program ili ga vec Linux ima u sebi?

1. Mnogi odgovaraju opisu, ja bih uzeo Slackware (zato sto ti treba i kao server i jos stosta, sve pomenuto dolazi sa instalacijom).
2. Linux ce instalirati neki boot loader (grub ili lilo), ovaj deo nije problem...

Poslednja izmena:
znaci mogu da instaliram danas win 2000, a sutra samo da dodam linux?

Tako je, samo ispoštuj taj redosled: prvo Windows pa onda Linux, jer Windowsov boot manager jednostavno prepiše MBR, a Linuxov doda već postojeće sisteme u listu.

Big up za Slackware. Ima sve što ti je potrebno plus imaš šansu da naučiš mnogo toga "ispod haube".

Poslednja izmena:
Pa s' obzirom da je decko pocetnik mogli ste da mu preporucite neki drugi distro koji makar ima normalan installer ... moj vote za OpenSUSE, ima isto sto i slack ali ces se snaci lakse.

Poslednja izmena:
da li fajlove koje kreiram pod windowsom mogu da vidim pod linuxom? da li je fajl sistem ntfs i pod linuxom?

ne, ali mozes da iz linuxa pristupas fajl sistemu windows-a, kao i obrnuto

da li fajlove koje kreiram pod windowsom mogu da vidim pod linuxom? da li je fajl sistem ntfs i pod linuxom?

Linux naravno ne koristi NTFS (kao svoj filesistem, jer ntfsu fali mnogo toga) nego mozes da biras izmedju nekoliko (uglavnom se izbor svodi na ext3 ili reiserFS). reiserFS je brzi, narocito sa fajlovima od par kb, ali ext2/ext3 vaze za sigurnije...

Mozes da vidis i da pises na windows filesisteme, windows uglavnom ne vidi linux podatke (osim ako ne instaliras neke posebne drajvere ili sl). Najjednostavnije je iz total commandera sa odgovarajucim pluginom, ali je read-only.

Poslednja izmena:
Boze dragi... ako hoces Web server da imas i sve sto jednom Web Dev-u treba, batali i Slack i stavi CentOS (to ti preporucuje jedan web devel :)). CentOS je isto sto i RHEL i koriste ga svi hosting provajderi (pa i ja na primer). Ja imam kucni Web server koji sluzi za development i naravno instaliran je CentOS.
Druga varijanta ti je uBuntu server, jednako dobro resenje ali ti ipa preporucujem prvo CentOS.

Poslednja izmena:
Hvala svima na nesebicnoj pomoci i odgovorima.

Odlucio sam se, posto sam apsolutni pocetnik za linux, da, za početak, instaliram OpenSUSE. Razlog zasto instaliram OpenSUSE je zbog velike podrske korisnicima i, najvažnije, postojanje video tutorijala za savladavanje administratiranja pomenute linux distribucije.

Kada budem odmakao u radu i praksi sa linuxom precicu na CentOS.

Pozdrav.

Samo nemoj da na osnovu susea zakljucis da su svi linuxi toliko spori ;)

Hvala svima na nesebicnoj pomoci i odgovorima.

Odlucio sam se, posto sam apsolutni pocetnik za linux, da, za početak, instaliram OpenSUSE. Razlog zasto instaliram OpenSUSE je zbog velike podrske korisnicima i, najvažnije, postojanje video tutorijala za savladavanje administratiranja pomenute linux distribucije.

Kada budem odmakao u radu i praksi sa linuxom precicu na CentOS.

Pozdrav.

Bas zato sto si pocetnik, ja ti i dalje savetujem CentOS. Video zapisi ti ne trebaju, treba ti samo Google i dobro definisano pitanje sta zelis :)
Veruj mi, nema tog pitanja na koje Google nema odgovor a da je vezano za Linux. Poenta je da se i malo pomucis ali da naucis.

OpenSuSe je super ali nije za to sto tebi treba :)

Poslednja izmena:
A uz to SuSE kad naucis da konfigurises neces se snalaziti na drugim distroima. Problem je u tome sto on vuke setovanja iz nekih YaST config fajlova koji su iznad standardnih (koje koriste ostali) :(

jes da je tema neko vreme mrtva, al da ne otvaram novu (mozda neko i primeti pitanje) :)

resih i ja da predjem na linux zbog web devel. i procitao sam ovu temu... samo jedno pitanje - da li verzija x64 ili i386 ???
(da li neke prednosti donosi 64orka?)

sad da se prekrstim i da se nadam da ce neko ovo procitati :D

PS na sajtu sam nasao da je najnovija 5ica... jel to pravi izbor ili neke starije varijante?

Ako imas 64-bitni HW teraj x64 ako nemas onda i386.
Uvek instaliraj najnoviju verziju.

64bit verzija operativnog sistema je potrebna pre svega ukoliko budes imao masinu sa vise od 3GB RAM-a, ili ukoliko postoji mogucnost da radis upgrade memorije na 4GB ili vise. Inace 64bit programi i aplikacije zauzimaju 20-30% vise radne memorije pa na sistemu sa 1GB ili manje RAM-a je ipak bolja solucija 32bit OS.

Ne fali nista, ali je pocetnicima lakse da udju u sve unix-olikih sistema na Linuxu, pogotovo CentOS-u, na Slackware-u ce ipak ici nesto teze. Da ne ulazimo u tehnicku raspravu i specificnosti FreeBSD vs CentOS, jednostavno je mnogo veci Linux community koja god da se mainstream distribucija izabere. Lakse je naci podrsku i pomoc, postoje prakticno neiscrpni resursi na internetu - forumi, howto-i, tutoriali, guide-ovi...

ubuntu desktop & server

za pochetnika na polju linux-a nishta bolje nema ako nishta drugo zbog ogromnog komjunitija na
http://ubuntuforums.org/

pozz i srecno

CentOS community nije nista manji :)

@Stator, StarLight
hvala vam na odgovorima, trenutno guram sa 2GB RAMa ali su u planu jos 2...
znaci, 64bitna verzija

jos jednom hvala! :Klanjanje

Oh you people...

Za web server veruj mi na rec nije bolji.

Ma shala mala na kontu DistroWars-a :) .... ne uzimaj me za ozbiljno ... (zato i smajliji valjda sluze) ... pozz

debian za webserver, a za workstation, i suppose ubuntu-desktop.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno