Šta je novo?

Instalacija Joomla!-e na linux - pitanja

Ace Rimmer

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
31.12.2005
Poena
380
Mučim se sa instalacijom Joomle 1.5 na linuxu (OpenSuse).
Znači, otpakiravam Joomla.zip file u /srv/www/htdocs/joomla (/srv/www/htdocs/ je standardni dir koji čita Apache2).

Pitanje prvo: Koji ownership mora biti na /srv/www/htdocs/joomla direktoriju?
Naime, to ima veze sa Joomla FTP opcijama koje se konfiguriraju u 5. koraku instalacije preko browsera.

Ja sam kreirao usera joomlausr sa home dir /srv/www/htdocs/joomla, postavio ownership na joomlausr:users, i joomlausr sam naveo kao FTP usera u koraku 5.
FTP servis je konfiguriran kao vsftpd(preko xinetd-a) i to provjereno radi. User joomlausr se logira direktno u /srv/www/htdocs/joomla.

Pitanje drugo: koji path treba navesti kao FTP Root Path?
Kad stavim /srv/www/htdocs/joomla kaže da to nije instalacijski dir joomle.

Bilo kakve druge sugestije koje se tiču teme (instalacija Joomle na Lin) su takođe poželjne.

Poslednja izmena:
Ajd' pa nek je sa srecom :)

I pazljivo sa izborom pluginova, ne mogu da se setim goreg security kosmara od joomla-e nakrcane svim i svacim.

Neopisivo sam sretan :).

Nakon puna 3 dana sam uspio natjerati Joomlu 1.5.15 da proradi na OpenSuse-u 11.1/11.2 po PSu.
Nakon što sam izrotirao sve ftp servere dostupne za suse * bezbroj konfiguracija i različitih ovlasti, zadnje što sam pokušao je staviti staru verziju php-a (ver. 5.2.6 kompajliranu iz source-a za SLES 10) s nekog "divljeg" repoa.

I to RADI ... onako kako je zamišljeno.

Evo, sad sam majstor za manualnu instalaciju Joomle na Susetu :). Laku noć.

posto si ti vec zavrsio posao :)

za druge koji nemaju iskustva sa adminstracijom potrebnih linux servisa za joomlu,
se moze resiti i na ovaj nacin, http://www.turnkeylinux.org/joomla

Poslednja izmena:
Nisam neki ljubitelj pretkonfiguriranih paketa, više volim sâm podesiti :). A i verzije svega su starije u takvim paketima. Takođe, ovo nije zamišljeno da se vrti na VM-u. No najveći problem je sigurnost. Kako možeš podesiti siguran sajt ako nemaš blage o linux servisima, security-u i uopće o tome kako to sve skupa funkcionira.

Poslednja izmena:
Evo radne verzije HOWTOa, ako nekoga zanima

Prilozi

• Instalacija JOOMLA-e 1.5 na OpenSuse .zip
    174.1 KB · Pregleda: 1,136
Lepo how-to, bilo bi fino kad bi otisao pod sticky (cisto da ne nestane u ovoj gomili 'shuma' na forumu).

Postoji ideja da napravim lepljivi topik na kome ce da budu linkovi do svih HOW-TO ova interne proizvodnje. Tako da cim malo skupim vremena na gomilu bice :)

Moze slobodno da to uradi i neko drugi pa cu ja da ga zelepim :p

Vrh Dno