Šta je novo?

Instalacija Huawei MT882u USB na UBUNTU!

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Naziv topica sve govori. Treba mi pomoc u instalaciji ovog modema. Zelim da ga koristim u USB modu. Provajder mi je Telekom, a ono "u" je podtip modema za korisnike sa ISDN. Moram odmah da naglasim da sam TOTAL NOOB za Linux. Prvi put sam upalio UBUNTU juche, a tek danas (naravno, PRVI PUT) instalirao na svoj PC. Ne znam gde i kako da pochnem sa instalacijom modema (i jos par stvari, kao sto je Epson EPL3000 printer - u WinXP ne treba driver). Na telekomovom cd-u stoji par fajlova, a instalaciona procedura putem komandi (za Redhat btw) mi je, blago recheno, konfuzna.

Da ne otvaram drugi topic, pitacu jos 1 pitanjce ovde: Pri izboru rezolucije za 1024x768 Ubuntu daje za osvezenje ekrana "izbor" od samo 85Hz, ali nakon prihvatanja ostavi na 60Hz (doduse promeni rezoluciju). Ima li "leka" za ovaj problem?

Edit: E da umalo da zaboravim, kako da nateram Ubuntu da cita NTFS particije?

Mashina je iz potpisa, a UBUNTU 7.10

Hvala unapred! :wave:

Poslednja izmena:
Da li na modemu postoji mogućnost kačenja na mrežnu karticu? To je mnooooooogo lakše rešenje. Ako ne postoji, javi pa ćemo mudrovati nešto. USB modemi su najveća boljka Linuxa, pored softmodema.

Nisu ti instalirani drajveri za tvoju karticu, zato ne možeš da promeniš osveženje monitora. Najlakše ćeš ih instalirati iz nekog apt-stajl menadžera, ne poznajem Ubuntu pa ne mogu da ti kažem ime.

Svaki Linux može da čita NTFS particije, samo je potrebno montirati ih, odnosno "reći" Linuxu gde da prikaže sadržaj podataka sa particije. Ubuntu je user-friendly distro i on to treba sam da uradi. Potraži ako ima Media ili System folder.

Definitivno preko mrezne kartice prikaci taj modem/ruter. Tako ce ti svaka distribucija automatski podesiti parametre i neces uopste razmisljati o tome.

Da li na modemu postoji mogućnost kačenja na mrežnu karticu? To je mnooooooogo lakše rešenje. Ako ne postoji, javi pa ćemo mudrovati nešto. USB modemi su najveća boljka Linuxa, pored softmodema.

Nisu ti instalirani drajveri za tvoju karticu, zato ne možeš da promeniš osveženje monitora. Najlakše ćeš ih instalirati iz nekog apt-stajl menadžera, ne poznajem Ubuntu pa ne mogu da ti kažem ime.

Svaki Linux može da čita NTFS particije, samo je potrebno montirati ih, odnosno "reći" Linuxu gde da prikaže sadržaj podataka sa particije. Ubuntu je user-friendly distro i on to treba sam da uradi. Potraži ako ima Media ili System folder.

Definitivno preko mrezne kartice prikaci taj modem/ruter. Tako ce ti svaka distribucija automatski podesiti parametre i neces uopste razmisljati o tome.

Sto se tiche modema, jeste, imam mreznu karticu, ali ukoliko ga povezem tako, iz nekog razloga konekcija je MNOGO sporija nego u USB modu. Zato ga i drzim u USB modu u WIN. E sad eventualno bih ga povezao privremeno, dok ne odradim update i instaliram sve potrebne drajvere.

EDIT: Evo ako ce pomoci, PDF fajl sa Telekomovog cd-a: http://www.sendspace.com/file/qwemyv
Tu su napisane i sve komande koje se unose (ono sto meni ni priblizno nije jasno, jer se odnose na RedHat), ukoliko neko ima ideju kako da ih upotrebim neka se ne ustrucava javiti :)
EDIT #2: Evo 2 relevantne stranice iz ENGLESKE verzije uputstva: http://www.sendspace.com/file/afp0jz
Po mom misljenju korisnije nego ono traljavo prevedeno chudo. Samo mi je potrebno da neko pojasni kako da to odradim u Ubuntu i to je to. :)

Sto se tiche particija, izlista ih on. Ali prilikom pokusaja "mount"-a (pristupa) izbaci neki error. Moracu napraviti screen shot ili nest. Ne secam se tachno :d

Poslednja izmena:
Moguće je da nemaš mount pointe. To su direktorijumi u koje će particije biti montirane. Tu već na scenu stupa fstab. Otvori /etc/fstab i kopiraj nam ovde sadržaj. Može i taj skrinšot errora.

Pokušaj da povežeš modem i mrežnu karticu mrežnim kablom i javi se kad uradiš. Još bi bilo korisno da kažeš kako se povezuješ na net? Da li je PPPoE (kao dial-up, traži username i password) ili ovo USB čudo radi kao ruter i sam ti dodeljuje IP. Možda imaš statičku adresu...svašta može biti. Opiši šta radiš u Windowsu, to će biti dovoljno.

Moguće je da nemaš mount pointe. To su direktorijumi u koje će particije biti montirane. Tu već na scenu stupa fstab. Otvori /etc/fstab i kopiraj nam ovde sadržaj. Može i taj skrinšot errora.

Pokušaj da povežeš modem i mrežnu karticu mrežnim kablom i javi se kad uradiš. Još bi bilo korisno da kažeš kako se povezuješ na net? Da li je PPPoE (kao dial-up, traži username i password) ili ovo USB čudo radi kao ruter i sam ti dodeljuje IP. Možda imaš statičku adresu...svašta može biti. Opiši šta radiš u Windowsu, to će biti dovoljno.

Ovako, povezacu pa cu javiti, ali garantujem da ce ici bar 30% sporije nego preko USB moda. E sad, u podesvanjima stoji PPoE mod, ali sve modem automatski obavlja (znaci pri bootovanju sam vec online, a IP dodeljuje automatski).

Sto se tiche chitanja NTFS particija, sutra cu probati instalirati ntfs-3g. Nasao sam topic na ubuntu forumu, pa cu probati. Error je sledeci: org.freedeskktop.hal.device.PermissionDeniedByPolicy
Advanced: hal-storag-fixed-mount refused uid 1001

Poslednja izmena:
Ne treba da instaliraš ntfs-3g. To je sada po difoltu na 7.10!

Ne treba da instaliraš ntfs-3g. To je sada po difoltu na 7.10!

Ako je po difoltu instaliran onda je situacija jos gora! Sto nece da mi chita particije!?

Sto se tiche ostalih problema, povezao sam modem preko ethernet porta i USB istovremeno (u windows sam disable uradio na mreznu karticu, znaci radi kao USB). Tako da sada Internet radi na oba OS-a.

Posto mi refresh rate bode ochi, pokusavam da instaliram nVidia driver, ali bez uspeha! Onaj sudo mi kida zhivce najstrasnije! nVidia driver da bi se pokrenuo zahteva root privilegije, a onaj stupidni sudo mi ne prihvata PASS! Kako da dodam svoj username u njegovu listu prihvatljivih i definishem password? Mada, prilichno sam siguran da sam user name i pass definisao prilikom instalacije, ne znam da li vazi to i za sudo (ocigledno da ne :p)! :wall:

Ako ne budem uspeo da reshim ove elementarne probleme predstoje mi 2 alternative: :crash: ili da obrishem ovo "chudo" i zakunem se da ga vise nikada necu instalirati! Verovatno bih se odlucio za potonju varijantu. :mad:

sudo trazi tvoj user pass a ne neki drugi.
MT882 nema drajvere za 2.6 seiju kernela (mnogo bolje radi preko eth interfejsa)
Ako nisi spreman da citas i da mozgujes onda bolje batali GNU/Linux i ostani uz windowse.
Imas i ubuntuforums.org i ubuntu-rs.org koji su posveceni Ubuntu linuxu i sve informacije trazi pre svega tamo.
Kada iznosis problem sa kojim se suocavas budi koncizan i precizan.

Pozdrav.

sudo trazi tvoj user pass a ne neki drugi.
MT882 nema drajvere za 2.6 seiju kernela (mnogo bolje radi preko eth interfejsa)
Ako nisi spreman da citas i da mozgujes onda bolje batali GNU/Linux i ostani uz windowse.
Imas i ubuntuforums.org i ubuntu-rs.org koji su posveceni Ubuntu linuxu i sve informacije trazi pre svega tamo.
Kada iznosis problem sa kojim se suocavas budi koncizan i precizan.

Pozdrav.

USPEH!!!
1. MODEM: Preko eth. porta radi odlichno! Iz nekog razloga u Windowsu mi je radio skoro duplo sporije nego na USB... Nema veze, za win. sam ostavio USB.
2. Problem citanja NTFS particija i instalacija drivera sam reshio - ulogovao sam se sa originalnim user i pass-om. Ladno nisam primetio da sam slucajno napravio 2 account-a (od kojih 1 naravno nije imao root privilegije, samim tim nije sudo prihvatao pass). Sa tachnim account-om sam "dobio" pristup svim finim alatima (restricted driver management, itd...) tako da nije bio problem instalirati Nvidia chudo.
Odmah sam podesio sve vizuelne zavrzlame iz conpiz config menadzera i ostao bez teksta prvih par minuta ;)
Sve u svemu lep pocetak. Jos kad pronadjem neki total commander, winamp i bsplayer klonove... :guitar:

Hvala svima na podrsci, I'll take it from here. :D

P.S. Ako neko zna da mi navede postoje li i koji su programi koje trazim, nek se ne ustruchava, jes da je malo offtopic... :d

Krusader, Audacious, Mplayer

Nazad
Vrh Dno