Šta je novo?

Instalacija Hackintosh

Iz prve sam uspeo da instaliram Venturu na konfiguraciju iz potpisa.

Tih zvuk na zvučnicima i sluškama. Prvo sam stavio alcid 1 i nije video zvučnu a zatim sam našao na netu da treba da se stavi alcid 99 za ALC892 i tada je proradilo ali je dosta tiše u odnosu na Windows. Šta valja činiti?

Što se tiče slova, tek na 4K ekranu macOS dolazi do izražaja koliko je dobar OS i koliko je sve kristalno jasno i pregledno.
Screenshot 2024-04-02 at 09.21.13.png

Tih zvuk na zvučnicima i sluškama. Prvo sam stavio alcid 1 i nije video zvučnu a zatim sam našao na netu da treba da se stavi alcid 99 za ALC892 i tada je proradilo ali je dosta tiše u odnosu na Windows. Šta valja činiti?
Reinstalirao sam Venturu ali ovaj put izmenio boot-args i stavio alcid=99 u EFI fleške i odmah radi zvuk kako treba (jačina zvuka je kao kod Windows-a). Naravno, nisam zbog toga reinstalirao ali je zvuk bio ubačen u spisak stvari koje treba srediti.

Screenshot 2024-04-07 at 7.47.59 PM.png

Da li radi i na Sonomi (u ovom trenutku ne vidim ni jedan razlog da pređem na Sonomu ali vremenom će verovatno neki softver zahtevati noviju verziju macOS-a)?

Poslednja izmena:
Nisam je koristio pa ne mogu da kažem, ali možeš da izguglaš za ovaj čipset da proveriš.

• Like
Reagovanja: NAS
Da li radi i na Sonomi (u ovom trenutku ne vidim ni jedan razlog da pređem na Sonomu ali vremenom će verovatno neki softver zahtevati noviju verziju macOS-a)?
Razloga realnih ni nema, od Liona jedan od najgorih macOS izdanja.

• Like
Reagovanja: NAS
Za one koji redovno koriste Hack, da li postoji razlika u odnosu na M1/M2/M3 kad je odzivnost u pitanju?

Dakle ne mislim na sirove performanse (to zavisi od konfiguracije oba uređaja),
već pre svega na kretanje ikonica, prozora, skrolovanje dokumenata i slično (svakodnevno korišćenje).
Hvala :)

Prilozi

• IMG_20240429_174357.jpg
    IMG_20240429_174357.jpg
    141.4 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20240429_174458.jpg
    IMG_20240429_174458.jpg
    144.4 KB · Pregleda: 38
Ako može savet,mišljenje,sugestija :)

Laptop Toshiba M50-A113,I3 4010U,Intel HD4400,8GB RAM-a,1 usb 2.0 i 2 3.0 porta,SSD WDC WDS120G2G0A.
Pokušavam da instaliram Big Sur,sve ok butuje normalno i kada dođe do Recovery-ja tu nenormalno uspori,ne blokira nego baš uspori.Nekako prođem potrebne korake i izbaci da mu treba 15 sati da instalira,što priznaćete nije baš normalno :)
Ostavim ga preko noći baš da vidim šta će biti,ujutru stoji less the minute remaining...
Probao i Catalinu isto.Probao sve usb portove isto.Probao 4 različita fleša isto.
Naravno Dortania uputstvo ispraćeno,na laptopu prvi put probavam.U BIOS-u nema mnogo podešavanja ali kontam ne bi ni butovao da nije nešto kako treba,bar mi je takvo dosadašnje iskustvo.

Sadržaj foldera:
ACPI:SSDT-EC-LAPTOP,SSDT-PLUG-DRTNIA
Drivers:HfsPlus.efi,OpenRuntime.efi
Kext:Lilu,VirtualSMC,RealtekRTL8111,VoodooPS2Controller (probao sa WhateverGreen-on isto se ponaša)

Mislim da nisam ništa bitno zaboravio da napomenem.U prilogu config.plist dodata ekstenzija txt da bih mogao da uploadujem.

E da,imam neki stari Olarila Catalina image sa Cloverom,sve prođe bez problema.

Unapred hvala.

Prilozi

• config.plist.txt
    38.1 KB · Pregleda: 2
  • IMG_20241026_100340.jpg
    IMG_20241026_100340.jpg
    167.9 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20241026_081219.jpg
    IMG_20241026_081219.jpg
    108.9 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20241026_110907.jpg
    IMG_20241026_110907.jpg
    436.1 KB · Pregleda: 16
Dali je neko pokusao instalirati hackintosh na Lenovo ThinkPad x390 2019?

Da da, ista je konfiguracija, sem sto ja imam ssd 256GB. Problemi su airdrop i airplay, ali to mi nesto ne znaci puno, ionako na imacu ne koristim, jako retko, mozda 2 puta odkako imam imac. Jedino ne znam kako poceti, jer zadnji put hackintoshom sam se bavio pre 2012.

Napravi boot USB, kopiraj na njega EFI folder koji možeš naći na internetima, za tvoj laptop i to je to. Treba ti par free aplikacija, nije komplikovano.

@Tomiprunet

Ima sve na ovom linku za tvoj laptop, nema potrebe da trazis drugde. A mozes i da izguglas 'open core legacy patcher', na YT-u imas gomilu step by step uputstava, pa da se uputis kako funkcionise pre nego sto krenes sa instalacijom.

Gledam sada na dorta
@Tomiprunet

Ima sve na ovom linku za tvoj laptop, nema potrebe da trazis drugde. A mozes i da izguglas 'open core legacy patcher', na YT-u imas gomilu step by step uputstava, pa da se uputis kako funkcionise pre nego sto krenes sa instalacijom.
Gledam na dortania github u vezi open core legacy patcher. Nije mi jasno jel to samo za mac modele ili to isto koristim za instalaciju hackintosha? Pitam jer tamo ima supported models i sve su Mac.

Baci pogled na ovo uputstvo, trenutno sam na poslu pa ne mogu detaljno da potrazim

verovatno imas i neko bolje uputstvo, Potrebne fajlove imas na onom linku sto sam poslao. Ili baci pogled na neki noviji video, vidim da ima i iz ove godine https://www.youtube.com/results?search_query=Install+macOS+Sonoma+on+pc . Ovo se odnosi na Sonomu, mozda je bolje da instaliras Venturu.

Puno njih :) To bi trebalo da je ovaj model https://github.com/mahronid/thinkpad-x390-hackintosh , proguglaj malo imas na par mesta potencijalne probleme. Ako je konfiguracija ista kao sa ovog linka onda imas gotovo resenje.
Instalirao sam Venture, ispratio sam uputstvo preko onog youtube linka za sonomu. updejtovao serial , ubacio sam efi folder sa ovog github naloga ali sam promenio config.plist jer sam updejtovao serial. Medjutim sad kad se pokrene macOS ne mogu da switch on wifi, ne radi touchpad. sta sam uradio pogresno?

Za početak proveri da li je isti wifi adapter kod tebe i na računaru sa onog linka odakle si skinuo config.

Za početak proveri da li je isti wifi adapter kod tebe i na računaru sa onog linka odakle si skinuo config.
Isti je model : lenovo 20Q1
skinuo sam njegov EFI i config file u njegovom efiju sam promenio sa svojim jer on na github kaze da se ne zaboravi promenuti serial. zato sam ubacio svoj config.plist

ili sam ja ovo pogresno razumeo: If you have the same computer as me, you just need to replace your EFI with the EFI in the current directory. Don't forget to update your serial.

Koliko vidim na netu u ovaj model su ugradjivane Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz i Intel(R) WI-FI 6 AX200. Ipak proveri koju karticu imaš pre nego počneš da čačkaš po drajverima.

Koliko vidim na netu u ovaj model su ugradjivane Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz i Intel(R) WI-FI 6 AX200. Ipak proveri koju karticu imaš pre nego počneš da čačkaš po drajverima.
sad sam i ja pronasao da ima te dve kartice. ne znam kako sad da proverim, nemam windows. :D

Jel možeš na neki drugi računar da nabaciš ubuntu ili neki drugi linux na flešku ? Ako uspeš proveri sa nekom od ovih komandi

$ lspci | grep -i wireless

$ iwconfig

$ sudo lshw -C network

Imam macbook
Nego posle citam po forumima, da i config.plist mora biti editovana za kexts. Ja sam ubacio svoju plist ali nisam editovao za te njegove kexts ( od toh sa github). Videt cu da to odradim.

Uspeo sam. Editovao sam njegovu plist , ubacio serial, i posle taj njegov efi kopirao u novi macOS i sad radi internet i zvuk, touch pad ,.... Hvala na pomoci.

Nazad
Vrh Dno