Šta je novo?

Instalacija dva windowsa + dva HDDa = problem

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
Pozdrav,
hocu da reinstaliram windowse pa imam jednu nedoumicu.
Naime, do sada sam imao jedan HDD od 20 GB i podeljen na dve particije. Na C-u mi je Win2000 a na D-u Win98. Kada sam kupio novi HDD od 80 GB, Win 98 vise nece da se ucitava. Valjda ne moze da ga nadje. Ne znam zasto, to se nadam da cete mi vi reci.

E sad
ja hocu da prakticno zamenim hardove, znaci da na novi instaliram 2k i 98, a stari da setam na fioci.
Plasim se da li ce na Windowse uticati (ne)prisustvo drugog harda, kao sto je sada slucaj.

odradi ceo disk to disk sa norton ghost-om, izvadi hard od 20gb i podizace ti se i win98 🙂

Ne, vec mi je bagovit ceo win2k koji koristim. Imam instalirano jedno 100 programa. Moram clean instalaciju da odradim.
Moje pitanje je Zasto mi sada ne radi 98, sta se to promenilo (promenulo)?

Mozda je novi disk preuzeo slovo od stare particije. Proveri, pa ako jeste promeni u boot.ini-ju putanju do Win98 sistema.

u boot.ini-ju mi pise

[boot loader]
timeout=20
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

gde je nestao win98

Verovatno je problem u tome što novi disk ima primarnu particiju. Vindouz ređa slova particija redom: prvo sve primarne particije (primarni disk na prvom IDE kontroleru, sekundarni na prvom IDE, primarni na drugom IDE, sekundarni na drugom IDE), pa zatim sve logičke particije (istim redom po diskovima). Zato ti je ono što je ranije bilo D, sada verovatno E; D je postalo primarna particija na novom disku.

Ako želiš da očuvaš dosadašnji način podele diska (što ti ne savetujem), onda napravi dve particije na novom disku, prebaci u njih Nortonovim Goustom ili nečim sličnim odgovarajuće particije sa starog diska, a zatim formatiraj stari disk tako da nema primarnu particiju (doduše, ne sećam se da li je ovo moguće fdiskom). Tako ćeš moći stari disk da dodaješ i uklanjaš bez remećenja slovnih oznaka. Možda ćeš morati i da uradiš jedno „fdisk /mbr“ kada ti je novi disk priključen kao primarni na prvom IDE kontroleru, da bi dobio but-meni pri pokretanju.

Hvala Caslave,
novi hdd sam vec izdelio na tri particije. Ghost mi ne treba jer kao sto rekoh trebaju mi ciste instalacije, ove mi polako pucaju.

Nazad
Vrh Dno