Šta je novo?

Inkjet kertridzi - rok trajanja

zost

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
320
Koristim kertridze za Canon Pixma 4500 drugih/nezavisnih firmi. Stizu sa chipom, sa onom narandzastim "kvakom" koju treba zavrnuti/odlomiti, uredno zapakovani u plasticne folije i u kutijama ... itd. Sve kao originalni Canon kertridzi.

Na njima je naznacen rok trajanja ("use before ...."), otprilike 1,5 godina od momenta kad ih nabavim.

Koliko su ti rokovi bitni i kakav je rizik upotrebe posle naznacenog datuma za upotrebu?

Pitam zato sto na originalnim Canon-ovim kertrridzima nema nikakvog roka za upotrebu - kao da su vecno upotrebljivi.

Kakva su vasa iskustva sa rokom trajanja originalnih i ne-originalnih kertridza??

Prvi put cujem da ketridzi imaju rok trajanja, (svima nama je opste poznato da ako dugo stoje van ambalaze nece raditi) ja sam imao canon s100 davno je to bilo ali on je sa originalnim kertidzima izdrzao 4 godine punjeni su u kucnoj radinosti ima kada se desavalo da su punjeni i 2x dnevno sada imam hp dj f2180 pre njega 2187. I na jednom i na drugom sam jako brzo po kupovini zamenio kolorni ketridz zato sto su ostavljali strafte po papiru kao da su prazni. I jedan i drugi su sastavili po 2 godine, na 2187 je crkla elektronika, a 2180 jos uvek radi sa istim ketridzima koji se i dalje pune u kucnoj radinosti.

Pozdrav

Na svim HP i Samsung kertridžima imas navedeno Install by

Prvi put cujem da ketridzi imaju rok trajanja, (svima nama je opste poznato da ako dugo stoje van ambalaze nece raditi) ja sam imao canon s100 davno je to bilo ali on je sa originalnim kertidzima izdrzao 4 godine punjeni su u kucnoj radinosti ima kada se desavalo da su punjeni i 2x dnevno sada imam hp dj f2180 pre njega 2187. I na jednom i na drugom sam jako brzo po kupovini zamenio kolorni ketridz zato sto su ostavljali strafte po papiru kao da su prazni. I jedan i drugi su sastavili po 2 godine, na 2187 je crkla elektronika, a 2180 jos uvek radi sa istim ketridzima koji se i dalje pune u kucnoj radinosti.

Pozdrav

Pa i ja sam prvi put video rok trajanja kada sam pre neki dan detaljnije gledao kutiju u kojoj je upakovan kertridž. Onda pogledam originalni Canon i njegovu kutiju i vidim da nema nikakvog roka.

(To sto ja imam nisu refilovani kertridzi vec bas novi kertridzi, ali ih ne pravi Canon nego neki Kinezi.)

Nece da stampa stampac kada istekne rok na ketridzu - blokira se softwerski.

kod mene na HP1000 istekli ketridzi ...ali prebacim datum na kompjuteru na 2006, upalim stampac, odstampam jednu stranu, vratim datum na kompjuteru, ne gasim stampac i radi..., pa probaj mozda upali.

Nece da stampa stampac kada istekne rok na ketridzu - blokira se softwerski.

kod mene na HP1000 istekli ketridzi ...ali prebacim datum na kompjuteru na 2006, upalim stampac, odstampam jednu stranu, vratim datum na kompjuteru, ne gasim stampac i radi..., pa probaj mozda upali.

Moj stampac je Canon, a na Canon originalnim kertridzima nema roka upotrebe, pa zato ne verujem da na Canon chipovima postoji neki softverski limit u pogledu datuma upotrebe.

Takođe ne verujem ni da na chipovima i kertridzima trecih proizvodjaca koje koristim postoji neki limit.

Pitao sam više u "hardverskom" smislu - da li se mastilo posle nekog vremena promeni, pa mozda 'oce da zapusi nozztles na glavi stampaca i slicno.

Pitao sam više u "hardverskom" smislu - da li se mastilo posle nekog vremena promeni, pa mozda 'oce da zapusi nozztles na glavi stampaca i slicno.
Pa da se desi da zapusi glava to ce ti se desiti ako ne koristis stampac neko vreme, sad bas da su tako striktni datumi do kada mogu da se koriste ketridizi jer ce se desiti :crash: nisam siguran.

Sacekaj da ti se javi neko malo iskusniji, mozda ti datumi i imaju neke logike...

:wave:

Čipovi se dele na obične (koji samo pokazuju nivo mastila-tonera) i takozvane killer chip-ove koji ne dozvoljavaju štampu kad odrade ciklus.Opet kiler chip-ovi se dele na čipove koji broje odštampane strane i vremenske čipove.
Na pakovanjima piše use before ili expirion date ili nešto drugo ali se svodi na isto da prekidaju štampu kada dođe određeni datum.Naravno dešava se ne znam iz kog razloga da neki kertridž kome je isteko datum na čipu i dalje radi i puni se bez problema dok su neki neverovatno tačni i blokiraju štampu baš tog datuma koji i piše na njemu.
E sad bilo bi dobro kupovati kertridže sa određenim luftom što se tiče datuma mada sam ubacivao i kertridže kome je istekao datum i rade pristojno mada traže da im se glava malo očisti (kod kertridža sa glavom)
Kod Canona nema glave pa i nema šta da zapeče a na originalima nema datuma jer su to samo kertridži sa čipom koji pokazuje nivo mastila a sve ostalo se izresetuje na štampaču.Ovi koje si nazvao nezavisni možda imaju tu vremensku bravu ali što se tiče kvaliteta štampe ne zavisi od čipa već od glave i jedne vrlo bitne stvari koje mnogi zanemaruju a to je sunđer.Ako sunđer izgubi moć pravilnog dodeljivanja mastila glavi određena boja neće raditi pa u tom trenutku mnogi posumnjaju da je glava neispravna.Naravno ovo se odnosi na kertridže koji su punjeni X puta.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Jasno je da Canon nema softverska (preko čipa) ograničenja u pogledu datuma upotrebe, jer bi u protivnom morao da na to upozori korisnike a takvog upozorenja nema na njegovim kertridžima.

Cela stvar se zato svodi na pitanje koliko originalni kertridži mogu da stoje zapakovani i neotvoreni a da ne izgube funkcionalnost pre nego što se otvore i ubace da štampaju.

Naravno da za refilovane kertridže važi druga priča, a treća (i od ranije poznata) priča je da li se i koliko često povremeno štampa da glava štampača ne bi riknula.

Sto se tice tih canon patronica pa mogu da stoje sve dok ti mastilo ne ispari. Na njima nema glave za stampu vec su oni samo kanisteri sa mastilom. I tu ti je svejedno da li je original il neshto drugo.
E sad to sa datumom prica da do tog datuma ces sigurno uzivati u kvalitetu a posle toga postoji mogucnost usled neodgovarajuceg skladistenja da ili ispari boja ili promeni hemijska svojstva.
Ako sumljash u ono shto sam rekao i verujesh u moc kanonovih kertridza ti lepo kupi jedan org i jedan najjeftiniji.
Onaj jeftin drzi na 10 c u mraku a original na kom pise da je uvek odlican stavi na osuncani prozor.
probaj posle godinu dana :)

Vrh Dno