Šta je novo?

Ink Jet za fotke

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Predlog za kucni stampac na kom bi se povremeno stampale fotke, po mogucnosti malo veceg formata i najbitnije da ne trosi boju ko lud. Budzet do 100 eventualno 150eur.

Šta ti znači "malo većeg formata"? Misliš na A3 ili nešto do A4 formata?
Sada manje-više svi troše malo mastila ali su im i kertridži srazmerno mali. Ako imaš potrebu za konstantnim štampanjem većeg obima onda je pametno pogledati neki sa CISS-om.
Ako ti je bitno da fotke izgledaju dobro onda gledaj neki koji ima šestobojnu štampu. Možda ti je najbolje rešenje neki HP gde naizmeničnim korišćenjem crnog i foto kertridža dobijaš maksimum u kontekstu vrste štampanog materijala.

Kada kupiš štampač suočićeš s sa činjenicom da je u Srbiji teško naći kvalitetan foto papir (po prihvatljivoj ceni).

Poslednja izmena:
A4, mada ne bi na A3 odbio, ali A4 je dovoljno. Ne bi bio veci obim ali posto ce najvise da se stampaju fotke(mnogo redje standardno stampanje texta) kontam da mi onda treba sa CISS-om?
Jel imas neke konkretne predloge za stampac na osnovu ovoga?

Ja imam već više godina HP DJ 5940 i po mojim merilima je odličan uz pravi izbor foto papira (ovo je i najvažnije). Prima kolor kertridž i za drugi biraš da li ćeš foto ili crni i ono što me raduje je da ih ima na eBay-u po povoljnim cenama. Neznam kakva je trenutna ponuda novih štampača ali kertridži na ovom HPu se pune bez problema (istina, kako drugi kažu, manji broj nego nekih ranijih generacija) a meni se dopada to što su glave za štampanje na samom kertridžu tako da u slučaju eventualnog oštećenja ili zapušavanja iste (nekorišćenjem) zamenom dobijaš ponovo kvalitetan otisak. Epson i pojedini Canon (kao i office modeli HPa, mada nisu predmet ove diskusije) furaju glavu u samom štampaču što za rezultat ima jeftiniju dopunu ali u slučaju korišćenja neoriginalnog mastila moraš biti jako obazriv šta uzimaš jer zamena glave je neisplativa. Takođe, oni traže redovno štampanje, makar probne strane. CISS ispod 150€ i nema ali čini mi se da taj model Epsona ima samo 4 boje za štampu.

Treba znati da dye bazirana mastila moraju da stoje u ramu ili pod folijom zaštićeni od UV zraka jer blede vremenom. Nije ti loša opcija Canon Selphy ali kod njega je mana što ima samo 15x10 cm format a slike su fantastične (imam i njega i znam šta pišem). Mana je što su kitovi za štampu skupi mada za povremeno štampanje nekoliko fotki je lakše nego nositi u foto radnju.

Ako nisi gadljiv, predlažem ti da pojuriš neki polovni štampač koji je mehanički ispravan, zameniš kertridže i vidiš koliko dugo će te držati euforija štampanja fotki u kućnim uslovima. Lako ćeš kasnije kupiti nešto ozbiljnije.

Narucio sam ipak Canon Selphy CP910, a za vece fotke cu da nosim negde da izradjujem... Ne deluje mi previse skupo (pogotovo ako budem kupovao papir+kertridz preko neta).

Narucio sam ipak Canon Selphy CP910, a za vece fotke cu da nosim negde da izradjujem... Ne deluje mi previse skupo (pogotovo ako budem kupovao papir+kertridz preko neta).

Baš za veće formate se više isplati raditi u kućnim uslovima + biraš kakav papir želiš i sam odradiš korekcije. Format 15x10 je dosta jeftiniji u foto radnji u odnosu na Selphy. Ja Selphy koristim samo kad imam par fotki i neću da se smaram da idem u foto radnju. Sa originalnim potrošnim materijalom, Selphy je barem 2-3x skuplji u odnosu na foto radnju a ja nisam video ni na eBayu da je nešto jeftiniji potrošni materijal.

Bacio si pare, stampanje kvalitetnih fotki u Bgd je toliko jeftino da obesmisljava svaki foto stampac.
Pa bilo bi dobro pretpostaviti da nisam iz BG, i zaista cenim svoje vreme da bi isao bar 20 min u jednom pravcu do foto radnje, cekao bar pola sata, sat i onda 20 min nazad za par fotkica. Necu raditi masovno fotke - samo hocu da imam nesto zgodno da odstampam fotku na brzaka. Ovako bar znam da ce fotka biti odmah, da ce ispasti ok, da nece izbledeti kao kada se stampa ink jet-om, ne razmisljam da li imam dovoljno odredjene boje (imao sam vec vise stampaca i nikad senzori nisu radili kako treba). U svakom slucaju deluje mi kao zgodno resenje za na brzaka i ustedu vremena, a to sto ce me fotka izaci 30 ili 50 din umesto 15 mi je najmanji problem.
Btw. Da odgovorim i na ovo - na ebay sam nasao oko 40 dolara - to je oko 3600 dinara (nekad se desi ne lupe ti pdv), a kod nas je oko 5000 din paket sa kertridzem i papirom za 108 fotki.

Fotke ubijaju - prvih par su mi bile cudne sto se tice blacks i shadows - poprilicno mracnije nego na kompu, a onda sam skontao da je po default ukljucen neki auto lightning optimizer. Kad sam ga iskljucio fotke ko na monitoru sto se tice boja i osvetljenja. Boje izrazito zive, a fotke pune detalja (mada kad stavis 12 Mpix sa dnevnog svetla i ISO 100 na 4x6 format ocekuje se to, ali je jednostavno dpi visok). Odradicu za koji dan u Canon foto u NS iste fotke, ali cu traziti da ih ne cackaju, posto fotke koje sam bilo gde radio su bile uglavnom isprane i cudne iako sam ih ja obradio po svom ukusu i oznacio da ne treba da ih cackaju.

U međuvremenu sam uzeo HP Photosmart 210a i mogu ti reći da pravi odlične fotke iako koristi 4 kertridža, dakle samo osnovne boje. Nisam ga uzeo prevashodno za fotke već za grafiku ali sam ga isprobao na kvalitetnom foto papiru i čista preporuka sa moje strane. Dobra strana HP 364 kertridža je da se izuzetno lako pune tako da je cena izrađene fotke zaista smešna.

Vrh Dno