Šta je novo?

Informacioni Sistemi, ERP resenja - SAP - pitanja i odgovori

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Izvinjavam se sto upadam u temu... Ali zanima me sta je to SAP? I sto je toliko papreno skup?

SAP u osnovi predstavlja informacioni sistem cija je svrha:

http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_resource_planning

a sluzi da objedini sve aspekte poslovanja firme.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ERP_software_packages

Generalno je svaki ERP sistem skup, cak i neki koji se razvijaju samo za nase trziste imaju cenu kao Golf VI u trenutnku implementacije, da bi ta cena rasla sa razvojem daljih funkcionalnosti i odrzavanjem sistema. Ali kada se uzme u obzir koliko se ubrzava tok dokumenata u jednoj srednjoj firmi, sasvim je isplativo uloziti u tako nesto.

Ehhhhh... još treba naći domaću firmu u kojoj su poslovni procesi toliko uređeni da softver nešto ubrzava. Nažalost, kod nas ERP softver uglavnom služi da uopšte uvede procedure i tokove dokumentacije, bar koliko sam ja imao prilike da to radim (jedno 5-6 godina), a SAP i Oracle rešenja su iz drugog univerzuma za 99% naših firmi. Ne znam koliko tačno košta Golf VI :d ali i za naše tržište je to malo malo za dobar ERP (50tak K€ sa implementacijom) dok je SAP minimum red veličine preko toga. Dobra strana tih skupih ERPova je što kad čuju cenu inženjer sata, naši direktori odmah pristaju na predložena rešenja umesto da postavljaju neke svoje 'varijante' tokova dokumentacije. :D

Prvo treba naci drzavu u kojoj je sto sta postavljeno tako da ne mora da se posle elektronskog vodjenja knjiga sve odstampa jos jednom :)

Kao sto rekose iznad, erp resenja su skupa igracka ;) Kod mene u firmi se uvodi AX i trajace godinu dana implementacija + prilagodjavanje ovdasnjeg poslovanja sa centralom koja je preko + sve ostalo i ispasce blizu/preko 7 cifara ;) I plus najveca beda od svega, sto AX ne radi niko na ozbiljnom nivou u Srbijici ... vec ljudi moraju dolaziti iz HU ili slicnih zemalja.

rade. da ne pravim reklamu sada....

Vrh Dno