Šta je novo?

Informacije o MikroTik softverskom ruteru?

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Naisao sam na netu na mikrotik-ov sajt gde pricaju oo softverskom ruteru. Zapalo mi je za oko da ovaj program ne radi po dosom niti windowsom vec pri instalaciji preformatira disk i radi kao jedina aplikacija. Lepa stvar, narocito ako se uporedi cena pravih rutera i racunara na kome sofver radi (old school pentijum, 32 mb rama i 32 mb diska).
Interesuje me ima li ko doticni program i kakva su vam iskustva.
Da li je bolje resenje od napr WinRoute-a i zasto?

Odavno ima takvih programa koji jos predstavljaju i proxy i firewall, a ponekad i mail server. Dakle, kompletni internet server u jednoj masini. S obzirom da se i taj pentium hardver placa, kao (pretpostavimo) router sw, ispane jeftinije resenje hw router. Medjutim, ako se napakuje jos funkcija na tu masinu, onda se isplati.

Da li se isplati ili ne ? Pa racunaj da moras imati tu masinu uvek odvojenu da radi kao dedicated server taj posao koji radi; znaci nema preko njega ni kuckanja ni surfovanja, nista. Na mestu gde postoji vise racunara (kuca, firma, ...) sa potrebom cestog i istovremenog izlaska na net, mislim da se isplati.

SW je naravno besplatan ( srbija srbija :) ) polovni racunari skoro pa dzaba, tako da je svakako jeftinije koristiti comp+softver nego uzeti pravi ruter.
E sad.....Mikrotikov softver + comp je ekvivalent pravom hw ruteru u smislu da je sem njega na racunaru nemoguce pokrenuti bilo sta drugo. Ono sto radi je rutiranje paketa i glumi firewall.
Sa druge strane, winroute moze da se digne na masini sa web/mail/file serverom, pa se stedi jedno 100-inak maraka na gvozdju ( pomenuti pentijum, mali hdd, nesto memorije, pretpostavimo da mikrotikov comp monitor i tastaturu deli skretnicom sa nekim serverom).
Varijanta 100 dem skuplja mi se cini u prvom redu sigurnijom ( sasvim odvojeni firewall), opterecenje servera nije veliki problem jer su u pitanju mreze sa 20-ak racunara (sto znaci moze i winroute).
Prva varijanta je pravi ruter i nikakve glavobolje.
Druga varijanta je mikrotik+rac i skoro pa pravi ruter.
Treca varijanta je potpuno sw ruter kao sto je napr winroute ili nesto drugo.

Trece je najjeftinije, prvo funkcionalno najsigurnije......bas sam u 'trilemi'

Mikrotik ruter isproban.
Jednom recju, sjajno! Potpuno identicne funkcije kao ciscov ruter/firewall od 2000$ , uz to free software (osim modula za wireless koji kosta 50 dolara)
Neverovatno isplatljivo.

Vrh Dno