Šta je novo?

info o GF2/GF3

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Pozdrav svima!

Imam nekoliko pitanja koja ce verovatno nekima od vas biti smesna al' sta je tu je... poducite me.

1. Uzeo sam Inno GeForce2 MX400 na probu (ako mi se ne svidja mogu uzeti drugu). Posto planiram da ne menjam graficku duze vreme, vise me privlaci GeForce3. bavim se grafikom (Photoshop, Illustrator, 3dsMax, VIZ...) ali volim odigrati i koju igricu (cudno, zar ne?). Koju mi graficku preporucujete?

2. Da li GeForce MX400, koja podrzava DirectX 7 moze bez problema da "svari" igrice koje zahtevaju DirectX 8? U cemu je razlika kad se igraju DirectX8 igrice sa DirecX7 i DirectX8 kartom?

3.Planiram uzeti i LCD monitor. Da li ima razlike u kvalitetu slike na LCD kada je spojen na DVI izlaz na grafickoj i kada je spojen na obicni izlaz?

Unapred hvala na velikodusnoj pomoci!

1.Imao sam istu tu karticu i bio sam prezadovoljan.
2.NAravno da ce da rade igre, samo sto neces imati iste efekte kao kod kartica koje imaju dx8.1 podrsku.
Uzmi gf3 ti200
3.Bolji je dvi izlaz.

Kada se neshto zove "Directx8 igrica" to znachi da su u njoj upotrebljene napredne tehnike kao Pixel i Vertex shader-i. O tome je dosta pisano, ali ja cu da ponovim neke elementarne sitnice.
Do sad si u igrama imao gomilu unapred definisanih efekata: maglu, alpha blending i sl. Svaka kartica je na svoj nachin ovo hardverski realizovala. Pixel shader je u stvari mali program (rutina) kojim programer definishe sopstveni efekat, koji se potom hardverski izvrshava na kartici. Konkretnih primera ima na http://www.ati.com , idi na link o Radeon-u 8500 itd...
Vertex shaderi su takodje programchici koji omogucavaju da se nad objektima vrshi deformacija geometrije koja ce biti srachunata uz pomoc procesora na grafichkoj kartici.
Sad, postoji ogranichenje u broju instrukcija i registara koje ti programchici smeju da koriste, pa se po tome razlikuju directx8 i 8.1 ali da ne davim...
Ako si se vec namerachio na dx8 karticu uzmi neki Radeon8500LE, cena mu je (ako ga nadjesh) kao GF3, a brzi je i ima naprednije mogucnosti. Da ne pominjem kvalitet slike, pogotovo ako zelish LCD

Kad LCD monitor prikachish na analogni izlaz gubish na kvalitetu. To je zato shto se u samoj kartici vrshi konverzija sa digitalnog na analogni signal (koji se shalje na pomenuti izlaz), pa u monitoru posle obrnuto - sa analognog na digitalni. To unosi dodatni shum u sliku, pa je malo mutnija.
Kod DVI izlaza nema potrebe za dvostrukom konverzijom (sve je odmah digitalno), pa je slika (nekad i primetno) chistija.

Posto se bavis i 3d-om, slobodno pazari gf3 ti200. NJegovi OGL driveri su ispred ATI-evih (koji su ionako krsh :D). Plus je i sam 3dsmax4 optimizovan za gf3 (kroz specijalne drivere).Prednost ATi-a u kvalitetu 2d-a(na koji su svi Atijevci mnoooog ponosni) je od gf3 serije mizerna, a sa cinjenicom da ces uzeti LCD ... Slobodno pazari gf3 ri 200 neces se uopste pokajati ( u potpisu ponosni vlasnik (i kolega) gf3-ke :D)!

A sta ti bi da gledas gf2mx kad se razmisljas o gf3-i?

Toliko je tehnologija uznapredovala da NEMA razlike ako TFT kacis na klasican ili dvi. Uostalom pogledaj testove po net-u, pa ces se i sam uveriti. Inace i sam sam se uverio u to.
Drugo, izmedju radeona8500 i gf3 u kvalitetu slike nema nikakve razlike, jedino radeon ima malo zivlje boje i to je to. Bas sam pre nekoliko dana testirao Hercules radeona8500 i gainwarda gf3ti200 i to ti je blago meni isto. Ne znam na koje to "naprednije mogucnosti" mislis? Mozda na shadere 1.4 umesto 1.3?

Hvala svima na odgovorima i odvojenom vremenu. Mnogo ste mi pomogli. Al' znanja nikada dosta, stoga jos pitanja...

Postoje dva razloga zasto sam uzeo MX400 "na probu". Prvo, jeftiniji je , drugo tamo gde sam uzimao racunar mora se naruciti GF3 (znaci, cekaj bar sedmicu).

Malo sam lutao po netu i citao o testovima za GF3 kartice. Kol'ko sam skont'o postoje GF3, GF Ti200 i GFTi500. Pitam se zasto mi bas preporucujete GF Ti200 kada je ona blizu GF3 (cisti, bez daljih oznaka) po performansama u testovima. U cemu je inace razlika izmedju ove 2 kartice?

Posto sada svako ziv pravi GeForce kartice, mozete li mi reci od kojih proizvodjaca dolaze kvalitetne kartice a cijih bi se trebalo pripaziti? Sta uopste znaci kvalitetno u ovom slucaju. Za "obicnog" korisnika koji ne vrsi overklokovanje da li postoje znacajne razlike uzmedju "kvalitetnih" i "nekvalitetnih" kartica?

Prvo jedna vazna informacija - nVidia je obajvila da je zvanicno prestala da pravi Titanium cipove a onaj prvi gf3 odavne ne proizvodi, stoga ako hoces gf3ti da kupis pozuri!
Ljudi ti preporucuju gf3ti200 jer je to najbolji odnos cena/kvalitet...
Ako te ne zanima OC onda je potpuno svejedno sta ces da pazaris, predlazem: MSI, Leadtek, PNY, Gainward, Asus, Hercules, Visiontek, AOpen, Abit...U eri kloniranja napraviti graficku kartu nije neka filozofija tako da nemoj mnogo da se opterecujes...
Cisto da znas - prvo je izasao gf3 cist sto bi ti rekao, pa onda titanium serija koja je revizija prvobitnog cipa kome su izvrsene neke promene(da te ne zamaram detaljima)....
Sve u svemu uzmi gf3ti200, jer je on pravi izbor a ako ne onda uzmi neki gf2ti..

pozdrav i sto bi vi mladi rekli "nema frke" samo pitaj:D

Broz je napisao(la):
(...)
Ljudi ti preporucuju gf3ti200 jer je to najbolji odnos cena/kvalitet...
Ako te ne zanima OC onda je potpuno svejedno sta ces da pazaris, predlazem: MSI, Leadtek, PNY, Gainward, Asus, Hercules, Visiontek, AOpen, Abit...
Sve u svemu uzmi gf3ti200, jer je on pravi izbor a ako ne onda uzmi neki gf2ti..

pozdrav i sto bi vi mladi rekli "nema frke" samo pitaj (...)

svaka ti chast kako si ga sročio! ;)

broz,

da li ono sto si rekao o neznatnoj razlici izmedju obicnog i DVI izlaza (na LCD) vazi i za GF2 kartice il' samo za novije/bolje/skuplje?

Gledao sam cene... kako god okrenem skupo, al' kad sam mogo tolko dati za LCD steta sad da mi je graficka usko grlo. Da li se isplati uzeti GF2Ti, sada kad se prestaju proizvoditi i GF3 modeli? Valjda ce cene pasti malo!?

Sada imam Inno3D FG2 MX400. Instalirao sam Inno drajvere. Da li se dobija nesto instaliranjem Detonator drajvera, ili je sve to isto?

vizionar je napisao(la):
broz,

da li ono sto si rekao o neznatnoj razlici izmedju obicnog i DVI izlaza (na LCD) vazi i za GF2 kartice il' samo za novije/bolje/skuplje?

Gledao sam cene... kako god okrenem skupo, al' kad sam mogo tolko dati za LCD steta sad da mi je graficka usko grlo. Da li se isplati uzeti GF2Ti, sada kad se prestaju proizvoditi i GF3 modeli? Valjda ce cene pasti malo!?

Sada imam Inno3D FG2 MX400. Instalirao sam Inno drajvere. Da li se dobija nesto instaliranjem Detonator drajvera, ili je sve to isto?

Nece ti graficka biti usko grlo, nego ce ti biti za nijansu ili dve:) bolja slika...Ako mozes nekog da cimnes u USA najbolje ti je da kupis hercules radeon8500 koji je 124$....(http://www.newegg.com/app/ViewProduct.asp?submit=manufactory&catalog=48&manufactory=1282&DEPA=1)
E sad ako kupujes ovde obavezno uzmi neki Microstar-ov model geforce3ti200 jer oni imaju dvi, mislim kad vec biras biraj sa dvi-jem....Nemoj ako bes ne moras gf2, ipak je kod gf3 sve to mnogo bolje uradjeno....
I u pravu si - ako si se toliko otvorio za monitor onda se otvori i za graficku...

E ovo pitanje ti je dobro:) - sve sa cim radi nVidia je detonator a kompanije samo ubace svoje sarene znakove svuda po prozorima drajvera, cisto kao reklamu...Dakle u principu ne gubis nista i ne dobijas nista...mislim mozda ces dobiti po koji frejm ali ako si rekao da te OC ne zanima, nema veze drzi one detonatore koji ti lepo rade...

pozdrav:wave;

Vrh Dno