Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Ima li neko Xiaomi indukcionu ploču? Sviđa mi se što nema mesa sa strane i odgovara mi izgled. E, sad; je l' stvarno termo senzori funkcionišu na foru kad detektuju temperaturu da automatski regulišu jačinu impulsa prema definisanoj snazi? U smislu, stavio sam nešto na 60° i kod obične bi postojala mogućnost da poklopljena šerpa prekipi, da li bi to bio i ovde slučaj? Kad prebacim na 200 ili 400W, onda to sa mestimičnim pauzama nije to i opet moram da bdim nad njom. Npr. ako je limit za 200W određeni broj stepeni ploče, je l' ona za to vreme ne radi sve dok se ohladi i tek onda nastavlja sa radom?

Xiaomi na najslabijoj snazi, na dvojci, blago ključa sa poklopcem. Može da bude problem kad se kuva gulaš ili slično pa može da ostane bez vode i da zagori, ali ako ima dovoljno vode u loncu ne treba da brineš.
 
  • Like
Reagovanja: uji
@Punkass to je to, upravo tako je i po mojoj zamisli. Hvala veliko!
 
Takođe, ako kuvaš nešto što sadrži protein - meso, sočivo ili nešto slično, na vrhu se izdvaja pena koja može da iskipi kad dođe do poklopca.
To rešiš tako što skloniš penu na početku kuvanja pa tek onda poklopiš ili kuvaš u većem loncu.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Au bre, šta birate te (naj)jeftinije indukcione rešoe?!? Svi rade isto. Sve na maloj snazi imaju vidljive start/stop periode.
Ako neko ima da iznese konkretan nedostatak rešoa iz Linde, ima fore do ponedeljka 🙂
Na Lidl sajtu ima 5*, ni na netu nisam naišao na neke negativne kritike.
A ima makar 1 bitnu prednost u odnosu na ostale, posebice TM i WW, dokle god čuvaš račun, bezpogovorna garancija je 3 godine.
 
Pa k'o što rekoh, svi ti <5-6000din su isti. Razlike su minorne, i u rangu "razlike između kineskih miševa/zvučnika/kalkulatora od 500-600"...
:p :D

Niko to ozbiljno ne testira niti poredi. Osnovne funkcije vrše svi.

Prednost Lidlovih je što bespogovorno vraćaju pare ako crkne.

Tetki je posle oko godinu dana crko neki Vorner kupljen u Tempu. Uzeli ga u Tempu na popravku, i vratili zaista popravljenog posle 10ak dana.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Ako kuvaš nešto kao meso, sočivo... se izdvaja pena koja može da iskipi pa je skloniš na početku kuvanja i tek onda poklopiš ili kuvaš u većem loncu.
Klasika, to radim sa pirinčem, mada sve u suštini prethodno rešim prethodnim temeljnim pranjem „u devet voda" i/ili potapanjem, tako da izbegnem eventualno stvaranje pene.
 
Posto ni ja ne vidim da cu u skoroj buducnosti uzimati indukcionu ugradnu plocu razmisljam i ja mozda da kupim neki indukcioni reso. E sad da li pored kuvanja kafa i kuvanja tipa dinstanja graska na primer ili przenja snicli moze li se na njima kuvati sa ekspres loncem ali duze do pola sata?
I koliko vidim treba traziti Xiaomi ili Gorenje.
Vidim ima dva modela Gorenja ICE2000SP i ICM2000SP
 
Poslednja izmena:
Može, kuvao sam preko Bauerove u Delimano ekspres loncu na 400W, pošto je temperaturna opcija na njoj minmalno 60° (što je nešto između 400 i 600W, jer radi u konstanti) i onda posle para neprestano izlazi. Na vatima ide zagrevanje i mestimična pauza pa onda zato nema izleta pare. Da bi to išlo upravo pola sata, onda Xiaomi i ako sam dobro razumeo, takođe i Gorenje ima te niže temperaturne modove od 20 i 40° za kuvanje na tiho.
 
Ja imam Metalac koji je za indukcionu plocu pa rekoh da pitam. Naravno da se podrazumeva kuvanje rezanaca,pecenje jaja/snicli, dinstanje uopste svakodnevno kuvanje.
 
Računajte da svi ti jeftiniji imaju vidljive start-stop inervale na manjim snagama, prikazane na YT snimku u prvom postu teme.

Ja sam baš pokušavao da istražim da li i jedan single-zone ind. rešo radi kao prikazana skuplja ploča na snimku, i ne ulazim u trag tim informacijama.
A ni jedan od tih jeftinih što sam probao ne radi kao bolja ploča, kao ni nkei skuplji, Ikea npr.

I dalje mi je misterija da jači proizvođači ne ističu kvalitetan rad na manjim snagama kao feture svojih ploča.
Razlika je baš uočljiva.
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Ne vidim razlog da skrivaju ako im ugradne ploce dobro rade.
Racunam da koristim indukcioni reso mozda za neka kuvanja koja bi krace trajala. Tipa kuvanja supa ili rezanaca,dinstanja, przenja i sl. Da skratim vreme. Nadam se da ti start-stop intervali nece mnogo da uticu na to. Posto kao sto sam napisao u skorije vreme ne mislim da kupujem bilo kakvu ugradnu plocu ili rernu.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Sasvim korektno, ali kao što je već rečeno, to je to. L3=600W, a kad bi prebacio na 60° onda ne bi bilo mestimičnih pauza, ali bi ubrzo prekipelo.
 
To je jako loše. Skoro pa neupotrebljivo. Ne znam koji je razlog što ne žele da naprave rešo koji radi slično kao ploča.
 
Ašta bi bilo na L2 ili L1?
 
Pauza između dva rada bi bila duža a period rada nešto kraći. Ali sama snaga dok radi bi bila ista.
 
Ja često kuvam ovas, a on baš voli da iskipi.:(
 
To "održavanje temperature" na jeftinim indukcionim rešoima radi prilično loše. Primetite da te opcije nema na boljim pločama.
Tj. ima, ali uz nezavisne senzore koji se ili magnetno lepe za posudu u kojoj kuvamo, ili nekako neposredno mere temperaturu posude.

Bosh (i još neki), imaju mali senzor koji se upari sa pločom, i prilepi na sud.
Xiaomi ima metalni termostat u sredini ploče koji je u kontaktu sa posudom, i tako meri temperturu u njoj.
Neki ind. rešoi nedostupni kod nas (i daleko skuplji), imaju i IC merač temparature kojim mere temp. posude.

Ovi jeftini, ne znam ni kako mere temperaturu posude?!?
Oni mogu da mere samo temperaturu samog stakla na ploči, ali obzirom da je u pitanju indukcija, ovo je jako inertno u odnosu na zagrevanje posude.
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
@NShappy da li sam dobro razumeo da je ovo sa snimka normalan režim rada za indukcione ploče?

Imam neku Bosch ploču i mogu da kontrolišem da li će da vri više ili manje. I nema ovoga da čas kipi, čas stoji.

E sad mi je potrebna jedna jeftinija rešo varijanta i ovo sa snimka mi se uopšte ne sviđa kako radi.
 
Definitivno samo ako se staklo usija od toplote, tek onda indukcija prestaje da radi kod tih jefinih. Ako sam prethodno kuvao jelo i trebalo bi nakon toga da stavim kafu, neće mi dati posle da je zakuvam na 60 ili 80°, nego prvo otopim kocku leda pa sunđerom pokupim tu toplu vodu i onda može.
 
@NShappy da li sam dobro razumeo da je ovo sa snimka normalan režim rada za indukcione ploče?
Jesi li pogledao video iz prvog posta teme?

Bolje indukcione ploče, (imam i ja Bosh), nemaju ovaj problem. Regulacija na malim snagama radi lepo i linearno.
Bosh, Electrolux, Candy, Gorenje i Whirpool four-zone indukcione ploče što ih srećem oko sebe kod familije i drugara, rade kako treba.

Jeftini indukcioni rešoi, svi imaju ovaj problem.
Bar svi koje sam lično probao (5-6 komada različitih), i više njih koje sam gledao YT testove, ako to jeste prikazano (većina testera uopšte ne obraća pažnju na to).

Ovde u temi je neko dao i primer neke Beko 4-zone ugradne ploče koja radi kao i ovi rešoi.
Nigde ne mogu da uvijam kako rade jeftinije indukcione ugradne ploče npr. Tesle, Vox-a i sličnih, kao ni da li sve Beko rade ovako (loše) ili samo neke...
...niti da li baš sve renomirane rade kako treba?!?
Ne mogu da uvijam ni da li postoji neki single-zone ind rešo koji radi kako treba.



Definitivno samo ako se staklo usija od toplote, tek onda indukcija prestaje da radi kod tih jefinih. Ako sam prethodno kuvao jelo i trebalo bi posle toga da stavim kafu, neće mi dati posle da je zakuvam na 60 ili 80°, nego prvo otopim kocku leda pa sunđerom pokupim tu toplu vodu i onda može.
Pa da, postavljena temperatura je zapravo temperatura stakla ploče, a ne posude.
A na indukciji je to besmisleno jer se toplota proizvodi u sudu, a ne u ploči.

Xiaomi sa kontakt termostatom i (najskuplje) Bosh sa tim nekim bežičnim senzorom to imaju bolje rešeno.
 
Poslednja izmena:
Jesi li pogledao video iz prvog posta teme?
Da, sad se sećam prepiske od pre nekoliko meseci.

Ne mogu da uvijam ni da li postoji neki single-zone ind rešo koji radi kako treba.
To je i meni potrebno. Sređujemo kuhinju na poslu i ovi moji koriste neki rešo iz 70-ih, pa sam hteo da kupim mikrotalasnu i inducionu ploču.
Za sve nas će mikrotalsna i ketler da završe posao, ali za jednu koleginicu je neophodna ta ringlica :rolleyes: pa da neuzimam nešto bezveze.
 
Da upitam...
Kad nesto vri na indukcionom resou ili na boljoj ploci, recimo da vri voda, cista voda, onda joj je temperatura 100C, kad na nekoliko sekundi prestane da vri (oko 2sec) koja je temeratura te vode?
Nesto manje od 100C, verovatno 99-95C i siguran sam da ne pada na 90C i nize jer u nekoj narednoj sekundi voda opet provri.
Koliki uticaj na proces kuvanja, vreme za koje ce se skuvati i po meni najvaznije, na kvalitet skuvanog jela uticati pali/gasi model rada losijih indukcionih ploca?
Da li ce se znacajno porduziti vreme kuvanja/pečenja i da li ce biti losije spremljeno jelo pali/gasi nacinom rada indukcione ploce?
 
Na boljim (u stvari iole normalnim) pločama se to prekidanje vrenja vode ne primećuje - intervali su toliko kratki da običan korisnik (koji nije čitao ovaj thread) ni ne zna da to postoji. Efekat je još manji ako se koristi posuda sa debljim dnom, praktično ga nema. Na to dodaj i da svaka materija ima neki toplotni kapacitet (voda među većima ako ne i najveći), pa temperatura ne pada momentalno, već polako.
A lično ne mislim da to ikako utiče na kvalitet/ukus jela niti na vreme trajanja kuvanja. Indukcione ploče imaju regulaciju snage ringle na 15-20 nivoa, obični šporeti sa ringlama su imali po 4-5 i još su imali veće kašnjenje regulacije (zbog toplote akumulirane u samoj ringli). I niko nije razmatrao da li je jelo ukusnije ili nije zbog toga. Ukus jela više zavisi od sastojaka i kuvara nego od šporeta - još je Njegoš rekao: u ruke Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita.
Pozdrav
 
Pa to, vreme kuvanja i ukus (kvalitet spremljenog jela) su glavne stvari i iako deluje lose ne mora da znaci da ce i uticati lose na spremanje jela po ta dva parametra i zato skrecem paznju na taj detalj.
 
Nakon godinu dana korišćenja, mogu prijaviti da je Xiaomi rešo - spejs šatl. Par puta na akcijama je koštao 5.490 dinara, što je jeftinije nego na AliExpress-u... a plus garancija, EU utikač i natpisi na engleskom. Ja koji svemu mogu naći manu, ovom rešou nisam našao ni jednu... osim što je na početku bila potrebna mala hardverska intervencija skraćivanja federa u dugmetu termostata i mala softverska u zameni jednog fajla Android aplikacije.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Link nije ka celom tekstu, a u apstraktu nema zaključka da utiče. Oprezno s takvim linkovima i tekstovima, naslov nije dovoljan.
Da se nadovezem na poruku od Astmaria, evo ga link gde mozete pronaci kompletan tekst (bar u ovom trenutku):

Inace, istrazivanje se odnosi na merenje indukovane struje u telu a ne na direktno elektromagnetno zracenje od uredjaja. I indukovana elektricna struja u organizmu moze imati stetno dejstvo nazalost.
 
Nazad
Vrh Dno