Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Moji Metalac sudovi, ovi klasični inox, rade svi. Dno im je magnetno.

Probaj da li se magnet lepi za dno posude. Ako se lepi, radiće na indukciji.
 
Probao to sa magnetom. Metalac moze kao jos neki sudovi ali veliki deo ne moze kao i svi Tefal tiganji(3 komada). Eventualno da ih ostavim za rernu. :)
Cak mi radi radnju i neki turski mali ekspres lonac kao i dzezva. Mada imam dosta nekih sudova koji ne mogu a koje bas cesto koristim da ne kazem maltene svaki dan.
 
Poslednja izmena:
Tiganji su uglavnom od aluminijuma, pa zato ne mogu ukoliko nemaju na dnu fero-magnetno jezgro. Takvi su skuplji, ali i kvalitetniji.
 
Većina novih aluminijum sudova danas ima upresovanu čeličnu rešetku na dnu da bi radili na indukciji.

Postoje kombinovane ploče, dve zone indukcije, dve klasična staklokeramika. Mi imamo baš takvu, i zeznuli smo se što smo je kupili. NIKADA nismo koristili druge zone sem indukcijskih.
 
@Zuba1970 Ne može svako posuđe. Ja sam zamenio ceo set Mealac šepi i lonac sa matorcima (majka imala bolje, tj novije od mene :D).

Ono koje "lepi" magnet (može i onaj što se lepi na frižidere) će da radi 99%.

Ako ima ovu oznaku onda sigurno može (gledaš prilikom kupovine, slika nema veze sa Metalac posuđem):

1619561202969.png
 
Na ovaj ekspres lonac od Metalca se lepi magnet ali nema tog znaka.
 

Prilozi

  • 8E6A0F9B-D1CB-4748-9769-1E53CF531D95.jpeg
    8E6A0F9B-D1CB-4748-9769-1E53CF531D95.jpeg
    234.5 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
Metalac inox posuđe nema te indukcija/plin/ovo/ono oznake na dnu, samo emajlirano ima. Ali im sve inox i gvozdeno-emajlirano, trenutno aktuelno, radi na indukciji... a i piše na sajtu za svaki proizvod. Zadržali su kvalitet kao iz SFRJ, a i svako malo imaju neke "akcije" po 20-25-30 % (ne treba se zaletati) na i inače pristojne cene. Za preporuku su.

Jedino bih iz preporuke možda izdvojio klasične inox tiganje. Jednostavno su preteški, čak i oni manjih prečnika i zapremina, a imaju neke vrlo neudobne drške. Nisu ni za jaču mušku ruku, a kamoli za žensku. Mislim da je bolji izbor neka tava (u suštini ista posuda kao i tiganj, samo ima dve drške kao šerpa), ili imaju i neke tiganje koji imaju i pomoćnu "šerpa" dršku sa druge strane.

Kada si već otvarao, da li su na to "dugme" prikacene neke žice?

Pa da, normalno... Zapravo su u "dugmetu" smeštena dva paralelna nezavisna senzora, na ploči uključena svaki u svoj konektor. Valjda zbog sigurnosti, preciznosti, šta li.

@mrle ne kažem da je tvoj pristup loš, ali ima nas koji volimo da provodimo vreme u kuhinji i volimo da sve to lepo izgleda :)

Lepo da izgleda?

Pa u mom konceptu je na prvom mestu dugotrajnost i jednostavnost upotrebe bez ikakvih bespotrebnih funkcija, delova itd. Iliti u budućnosti sa što manje maltretiranja, razmišljanja, izdataka, održavanja, kvarova, majstora, rizika od neželjenih događaja. A tek nakon toga, unutar tog suženog skupa - lepota, estetika, boje, oblici... Pa na kraju i novac, ako preostane nešto za biranje.

Pa tako u mojoj kuhinji veliki aparati nisu "lepi" fensi ugradni, i neće nikada biti... Šporet stoji pored prozora koji je uvek (noću, zimi) otvoren "na kip", pa nema asiratora i ni štroke i smrada u njemu, održavanja... Pa je topla voda dovedena iz kupitilskog velikog bojlera, pa nema zamlaćivanja sa malim kuhinjskim... Pa je slavina zidna, a ne ona fensi ugradna, kojoj niko ne menja ona creva ispod dok noću ne puknu i naprave poplavu... Pa su npr. venecijaneri do skoro bili postavljeni između dva stakla koja su "vakumirana", pa decenijama na njih nije pala ni trunka prašine... Pa je stolica tapacirana pravom, a ne fensi "eko" kožom... Mlin za žitarice, mlin za uljarice, sokovnik... - sve metalno i ručno, sve nemačko i sovjetsko, može da traje još 200 godina. Nema ništa ovi fensi električni aparati za džet-set (Pazi, električna cediljka za limun ili električni otvarač flaša!), pa jao pukla ova plastika, jao oblajznuo onaj plastični zupčanik, istrošile se četkice, slomila se pipica... Pa npr. ništa frižideri za džet-set sa staklenim policama, već isključivo rešetke... Itd...Itd...

... E braco, u takvoj kuhinji meni lepo. He, he... Evo već bezmalo 20 godina u ovoj sadašnjoj nisam skoro ništa pipnuo. Ti aparati treba meni da služe u životu, a ne da mi ga zagorčavaju.

Ima onaj jedan Džarmušev film (zaboravih kako se zove) u kome onaj mali Beninji upoznaje nekog tipa u nekoj kao kafani... pa ga pita - A čime se ti baviš u životu, šta radiš? A ovaj mu otprilike kaže - Pa znaš, opuštam se... i tako.
 
Na ovaj ekspres lonac od Metalca se lepi magnet ali nema tog znaka.
Meni svaki Metalac sud koji "lepi" magnet radi na indukcionoj ploči.

Ovu oznaku sam viđao na novom posuđu, ne vezano za Metalac, pa sam zato napomenuo da nije na odmet da se obrati pažnja ako se kupuje novo.

Edit: Evo slikao sam moj ekspres lonac, to je to:

1619624428065.png
 
Hvala ti na razjasnjenju. Pretpostavio sam da novije posudje ima taj znak.
Imam naviku (a i mama) da kada nesto kuvamo i zavrsi se kuvanje stavimo na ringlu koja se nije koristila. Interesuje me da li na indukcijskim plocama moze da se na primer nekako stavi posudje na drugi deo ploce a da se ne aktivira. To jest da vec skuvana hrana ne pocne ponovo da se kuva ili pece?
 
Ukoliko je ploča uključena, prepoznaće da ima sud na toj ringli, ali počeće sa kuvanjem samo ukoliko uključiš da se kuva.
 
Hvala ti, mislio sam da kada je ukljucena ploca ako se nesto stavi na bilo koju ringlu da se ona ukljucuje automatski.
 
Ma jok. Svakom zonom komandujes posebno.
 
Hvala ti na razjasnjenju. Pretpostavio sam da novije posudje ima taj znak.
Imam naviku (a i mama) da kada nesto kuvamo i zavrsi se kuvanje stavimo na ringlu koja se nije koristila. Interesuje me da li na indukcijskim plocama moze da se na primer nekako stavi posudje na drugi deo ploce a da se ne aktivira. To jest da vec skuvana hrana ne pocne ponovo da se kuva ili pece?
A zasto bi na indukcionoj ploci premestao lonac sa upravo spremljenom hranom?
Nisu indukcione ploce vrele kao klasicne ringle pa da se nastavlja kuvanje jos 5-10 minuta i da drzi toplotu po sat vremena...
 
Mislio sam da se automatski ukljucuju ako se posudje stavi na njih. Ali mi je objasnjeno da tek ako se upale onda kada se stavi posuda na njih krece da se kuva,przi i sl.
 
I jos nisu vruce i cim se ugase prestaju da zagrevaju posudu/hranu i nema potrebe da se sudje pomera sa ploce na mestu gde je kuvano izuzev ako iz nekog razloga smetaju ili to mesto treba za naredno kuvanje...
 
Da, onog trenutka kada ugasiš zonu na kojoj je posuda, tog trenutka prestaje kuvanje u njoj, kao da si je skinuo.

I naravno da svaka zona počinje da radi tek kada se i uključi, a ne samo kada je neki sud na njoj. Bilo bi besmisleno da se samoukjlučuje čim se metalni predmet nađe na njoj. Čak štaviše, indukcione ploče prestaju sa radom kada se sud ukloni, a ako je uklonjen duže od par minuta, gase se u potpunosti.
 
Poslednja izmena:
To mi je sve jasno nego ljudi ja sam jos u proslom veku sa elektricnim ringlama i po navici premestam vruc sud na hladnu ringlu. Obicno na onu koju skoro pa da i ne koristim uopste. :)
 
...Čak štaviše, indukcione ploče prestaju sa radom kada se sud ukloni, a ako je uklonjen duže od par minuta, gase se u potpunosti.

Znaci iskljuci se sama posle par minuta cak i ako je ja nisam iskljucio kada sam pomerio sud? Dobra karakteristika pogotovo za nekog ko je senilan. Koliko se samo puta desilo da majka pa ponekad i ja zaboravimo da iskljucimo ringlu na kojoj smo kuvali nesto. A ona se samo zacrveni od usijanja.
 
Znaci iskljuci se sama posle par minuta cak i ako je ja nisam iskljucio kada sam pomerio sud?
Da tako je. Indukcija čak i ne može da radi bez suda na njoj. Toplota se razvija u posudi na ploči, ne u samoj ploči.
 
Iščitao sam temu i još uvek nisam toliko uveren u prednosti induckione ploče u odnosu na standardnu pa bih možda hteo ovde da vidim da li ima smisla uzimati samo indukcionu ploču ili uzeti indukcionu ploču sa kombinacijom dva staklo keramička rešoa. Video sam da ima jedan model Gorenja ICT641BCSC koji je oko 45k, pa je prvo pitanje da li je ta ploča kvalitetna i ima li je smisla uzimati? Ima jeftinijih indukcionih do nekih 35k (Gorenje, Beko, Candy) pa me isto zanima da li neko zna ili je imao priliku da uporedi te jeftinije u poređenju sa onim skupljim tipa Bosch, koje su preko 70-80k?

Glavni razlog zašto se dvoumim da li da uzmem indukcionu ploču su gomila sitnih mana u poređenju sa jednom ili dve glavne prednosti. Glavna prednost, onako kako ja rezonujem, je u samom čišćenju, i tu nema nikakve diskusije. Nema vrele ringle, zagorelih mrlja, i to zaista olakšava svakodnevni život i čišćenje kuhinje. Sama brzina zagrevanja posuda mi i nije neka kolosalna prednost koja bi mi bila tas na vagi da se odlučim za indukcionu ploču. Moguće je da grešim i da kada bih koristio par dana ploču bih promenio mišljenje ali za sad ovako razmišljam. Kafu ne pijem, špagete retko jedem, pa ne vidim neku značajnu prednost u tom brzom zagrevanju. Da li ću sačekati još koji minut ili dva ne predstavlja neki faktor, a ako se tako brzo zagrevaju sudovi onda postoji mnogo veća verovatnoća da nešto zagori. Sa druge strane ima tih nekih sitnih nedostataka, kao što je neravnomeran rad na niskim temperaturama (a ne postoji mogućnost da se isproba neka od ploča pre kupovine ili da neko pouzdano zna koja nema te intervale toliko učestale) kod jeftinijih i skupljih, problem posuđa je tu i ne samo da bacim par starih šerpi nego da većinu malih sudova ne "prepoznaje" da čak i one na koje se lepe magent nisu garancaija da će raditi, zatim tu je i problem buke, što je koliko sam razumeo, mnogo izraženiji kod sudova sa tankim dnom, onda nema mogućnosti da sva 4 mesta rade punim kapcitetom (mada realno ko i koristi sve 4 rerne u isto vreme), rizik za mobilni telefon, a danas je mobilni i jutjub sa receptima mnogo češći gost kuhinje nego ranije...
 
Poslednja izmena:
Bosch indukcione ploče, recimo iz serije 6 sa kombi zonom, često se mogu naći na popustima za ~50-55k.
 
Poslednja izmena:
Iščitao sam temu i još uvek nisam toliko uveren u prednosti induckione ploče u odnosu na standardnu pa bih možda hteo ovde da vidim da li ima smisla uzimati samo indukcionu ploču ili uzeti indukcionu ploču sa kombinacijom dva staklo keramička rešoa. Video sam da ima jedan model Gorenja ICT641BCSC koji je oko 45k, pa je prvo pitanje da li je ta ploča kvalitetna i ima li je smisla uzimati? Ima jeftinijih indukcionih do nekih 35k (Gorenje, Beko, Candy) pa me isto zanima da li neko zna ili je imao priliku da uporedi te jeftinije u poređenju sa onim skupljim tipa Bosch, koje su preko 70-80k?

Glavni razlog zašto se dvoumim da li da uzmem indukcionu ploču su gomila sitnih mana u poređenju sa jednom ili dve glavne prednosti. Glavna prednost, onako kako ja rezonujem, je u samom čišćenju, i tu nema nikakve diskusije. Nema vrele ringle, zagorelih mrlja, i to zaista olakšava svakodnevni život i čišćenje kuhinje. Sama brzina zagrevanja posuda mi i nije neka kolosalna prednost koja bi mi bila tas na vagi da se odlučim za indukcionu ploču. Moguće je da grešim i da kada bih koristio par dana ploču bih promenio mišljenje ali za sad ovako razmišljam. Kafu ne pijem, špagete retko jedem, pa ne vidim neku značajnu prednost u tom brzom zagrevanju. Da li ću sačekati još koji minut ili dva ne predstavlja neki faktor, a ako se tako brzo zagrevaju sudovi onda postoji mnogo veća verovatnoća da nešto zagori. Sa druge strane ima tih nekih sitnih nedostataka, kao što je neravnomeran rad na niskim temperaturama (a ne postoji mogućnost da se isproba neka od ploča pre kupovine ili da neko pouzdano zna koja nema te intervale toliko učestale) kod jeftinijih i skupljih, problem posuđa je tu i ne samo da bacim par starih šerpi nego da većinu malih sudova ne "prepoznaje" da čak i one na koje se lepe magent nisu garancaija da će raditi, zatim tu je i problem buke, što je koliko sam razumeo, mnogo izraženiji kod sudova sa tankim dnom, onda nema mogućnosti da sva 4 mesta rade punim kapcitetom (mada realno ko i koristi sve 4 rerne u isto vreme), rizik za mobilni telefon, a danas je mobilni i jutjub sa receptima mnogo češći gost kuhinje nego ranije...
Pa nema se sta novo reći, osim da na najmanjoj zoni rade I najmanji sudovi, pa i ovi od 8cm. Problem buke ne postoji, tj. postoji samo kada koristiš boost opciju, tj. max snagu indukcije, a nju realno koristiš najduže minut do dva. I nije ništa bucnije od kuhinjskog aspiratora na minimumu.

Neravnomeran rad smo do sada utvrdili jedino na Beko pločama, i na single zone rešoima.
 
@Mandrak011 s obzirom da si pročitao temu, da li je iko napisao "pogrešio sam što sam prešao na indukciju"? Ja se ne sećam. Ne bih se vraćao nazad.

Od mana, dodao bih što ne radi svo posudje.
 
@Mandrak011 s obzirom da si pročitao temu, da li je iko napisao "pogrešio sam što sam prešao na indukciju"? Ja se ne sećam. Ne bih se vraćao nazad.

Od mana, dodao bih što ne radi svo posudje.
Svi oko mene su odusevljeni indukcijom.
Nazalost 8-9 serpi/tiganja/svacega od Zeptera koje imam ne rade :(.
 
@Mandrak011 s obzirom da si pročitao temu, da li je iko napisao "pogrešio sam što sam prešao na indukciju"? Ja se ne sećam. Ne bih se vraćao nazad.
Ni ja se ne sećam. Verovatno ću i ja uzeti s obzirom da i nisu više tolike razlike u ceni u odnosu na regularne ploče.
Post automatically merged:

Može li neka informacija u vezi ovog, nisam čuo za to?
Neko je pomenuo u temi s obzirom da indukciooa ploča radi na principu zagrevanja strujom.
 
rizik za mobilni telefon, a danas je mobilni i jutjub sa receptima mnogo češći gost kuhinje nego ranije
Ja nisam nikada stavio telefon na uključenu ringlu indukcione ploče. Ima šanse da bi se oštetio.
Sa druge strane, siguran sam da bi se oštetio ukoliko se stavi na ugrejanu ringlu klasične ploče :)
 
Gotovo svaki el. uređaj, pa još tako pljostate forme, crći će ako se položi na uključenu indukcionu ploču.

Zamislite nešto tipa bežićni punjač za mobilne (koji to podržavaju), ali jedno 200-300x veće snage i bez ikakve "kontrole snage" u tom "punjaču". :p

Ali to je zaista teško postići. A bez direktnog stajanja na samoj indukcionoj zoni, neće telefonu ništa biti što je u blizini. Moj mobilni je tik uz poču dok se kuva, i niš' mu ne smeta.
Ne prav'te paniku gde joj mesto nije.
 
Gledao ovih dana dve koje su mi zapale za oko.
Jedna je Elektrolux https://www.tehnomanija.rs/bela-tehnika/ugradne-ploce/electrolux-ugradna-ploca-ehh-6240isk.html ima 5 godina garancije
Druga je Bosch https://www.tehnomanija.rs/bela-tehnika/ugradne-ploce/bosch-ploca-pue-611bb2e.html
Ova Bosch mi nekako po karakteristikama bolja i ima ove dve srednje grejne ploce vecih dimenzija za razliku od Eletrolux sa dve od 145 cm.
Za sada samo gledam i istrazujem a kada resim kao sto to obicno biva kod mene tog proizvoda za koji se resim nece biti. :)
 
Nazad
Vrh Dno