Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Samo prednosti i ima.
Da razjasnimo, da ne bude zabune, i na najgoroj indukcionoj ploči ili rešou, sa najgorom šerpom sarme mogu da se krčkaju
 
Jeftine rade sa on/off, kao na primer ova super jeftina iz Lidl-a, meni se to ne sviđa, čas vri sekund, čas ništa, čas vri, čas ništa, i tako u krug.
Electrolux ploča ne radi tako, na manjim jačinama drži konstantno, tj. krčka istom jačinom na koliko se podesi.
I jedno i drugo je upotrebljivo, za kućnu svakodnevnu upotrebu za preporuku je bolja koja ne modulira sa on/off.
Onako na prvu, mislim da ova on/off bi pravila problem sa grejanjem mleka koje na primer ume lako da zagori, supa, sarma i slično ne bi trealo da ima problema.
Baš ta iz Lidla koju pominješ odlično podgreje mleko, na koliko stepeni hoćeš da podgreje tako ga i odradi. Ne zagori ništa niti predje mleko, vrlo koristan program za mleko.
 
Moja gore spomenuta Bosch 6 mozda i radi on/off ali na vecim frekvencijama, ali niti se cuje na nizim snagama, a kada se nesto sprema npr u tiganju, ili kada voda pocinje da kljuca, nema vidljivih prekida, deluje konstantno.
 
Meni se ne svidja kad prokljuca tecnost u serpi ako je na najjacem podesavanju imas max 2 sekunde da odreagujes dok sve ne iskipi veoma nasilno...
 
To tako treba :)
Velika količina energije, ne može drugačije. Jedino da se na vreme odreaguje ili unapred redukuje.
 
"Bolje" ploce imaju mogucnost da detektuju prokljucavanje i automatski prebace na nizi stepen. :) Koliko je to zaista prakticno i da li bi uvek radilo (a ne samo za vodu), ne znam, ali se bas razmisljam da li mi je to potrebno/neophodno.
 
Zavisi od cene, odnosno doplate za tako nešto. Znam da Bosch u jačim serijama ima u ponudi tako neke dodatke, a onda napuca cenu. U osnovi, dobija se ploča istog kvaliteta sa gomilom funkcija upitne upotrebljivosti.
 
Koliki mora biti razmak između donje strane ugradne indukcione ploče i metalnih sudova u elementu u koji je ugrađena?
 
Par cm - kad odignem šerpu par cm, ploča prestane da radi. Sa donje strane ploča je najvećim delom zatvorena metalnim limom, pa ne očekujem neke probleme. U svakom slučaju za indukcionu ploču treba malo više mesta dole, zbog hlađenja. Konstrukciono, indukciona je viša od staklokeramičke, pa više štrči sa donje strane.
Pozdrav
 
Zamolio bih iskusnije sa foruma da mi pojasne sledecu situaciju.Da li treba da indukciona ploca kuva vodu neprekidno na izabranoj temp8-9?I da li treba na nizim temp. od 1-7 ciklicno ukljucuje indukciju?
Pa kako ce moja zena da krcka sarme ili punjene paprike kada se stalno uklucuje i iskljucuje?

Pogledaj video iz prvog posta teme, "razlika između boljih i lošijih indukcionih ploča"
Ili, evo da ga linkujem ponovo:


Kako radi tvoja Hansa, slično prvom ili slično dugom primeru iz videa?
Bosh, Elektrolux, jedna Gorenje (jači model) i jedna Candy ploča što imam direktna isustva, rade kao bolji primer iz videa.
Svi single zone rešoi i jeftinija Beko 4zone ploče, rade kao prvi primer.

Napominjem da je u videu korišćena kvalitetna Metalac šerpa sa debelim dnom.

Kod boljih, možda i postoje (tj. postoje sigurno) ovi intervali i na manjim snagama, ali su na polusekundnom nivou i uopšte se ne mogu primetiti, čak ni sa posudama sa ultratankim dnom.
Kod ovih lošijih, može to biti problem. Npr, kada se nešto prži na kontakt tiganju (ono, bez ulja), zaista je nezgodno što malo stane malo krene. To su intervali od po 4-5sec.
Kod Bosh ploče, tek u zvuku ako se baš obrati pažnja, može se reći da postoje intervali. Ali po ponašanju unutar posude, intervali su potpuno neprimetni.

Jeftin rešo ok, ali kao glavnu ploču u kuhinji, za svakodnevna kuvanja tokom dužeg niza godina, ne bih voleo ove start-stop, jer su razlike zaista primetne.

...i dalje me čudi da proizvođači ovo ne navode kao prednost boljih ploča. :unsure:


Ja reših da kupim seriju 6 od Boša, ali standardnu staklo-keramičku.

Nemoj!
 
Moja Bosch radi kao ova kvalitetnija u videu, i na niskim setovanjima nema prekida ni u zvuku ni u ponasanju.

Na prethodnom jevtinom indukcionom koji smo imali, stop/go.

Edit: sada sam pogledao, i ploca ima od 1 do 9 stepena. Mi koristimo za slabu vatru 5, mada cesto i 6, i tada je konstantno.

Kada probam 4, koju maltene nikada ne koristim jer je bas slaba, radi tipa 1 sekundu, pa delic sekunde iskljuci, pa opet, ali je fakticki neprimetno u loncu.

Da nisi napisao, ne bih ni znao.

U svakom slucaju topla preporuka za Bosch indukcionu serija 6.
 
Poslednja izmena:
Edit: sada sam pogledao, i ploca ima od 1 do 9 stepena. Mi koristimo za slabu vatru 5, mada cesto i 6, i tada je konstantno.

Kada probam 4, koju maltene nikada ne koristim jer je bas slaba, radi tipa 1 sekundu, pa delic sekunde iskljuci, pa opet, ali je fakticki neprimetno u loncu.

Da nisi napisao, ne bih ni znao.

Pa da, ispod 5, ima start-stop na 1/2sec ili čak i manje, a i to samo zvučno, ako baš baš obratiš pažnju. Po sadržaju lonca se uopšte ne može primetiti.
Za duža krčkanja poklopljenog lonca, kada se sve progreje (spomenut sarma ili domaća supa npr), koristimo mi i 3-4.
Kod rešoa i jeftinih ploča, jako se oseti, a intervali su i po 3-5sec.

To što kažeš 1-9, postoje i međukoraci. Ukupno 15-16 nivoa plus boost? Jel?
 
Pogledaj video iz prvog posta teme, "razlika između boljih i lošijih indukcionih ploča"
Ili, evo da ga linkujem ponovo:


Kako radi tvoja Hansa, slično prvom ili slično dugom primeru iz videa?
Bosh, Elektrolux, jedna Gorenje (jači model) i jedna Candy ploča što imam direktna isustva, rade kao bolji primer iz videa.
Svi single zone rešoi i jeftinija Beko 4zone ploče, rade kao prvi primer.

Napominjem da je u videu korišćena kvalitetna Metalac šerpa sa debelim dnom.

Kod boljih, možda i postoje (tj. postoje sigurno) ovi intervali i na manjim snagama, ali su na polusekundnom nivou i uopšte se ne mogu primetiti, čak ni sa posudama sa ultratankim dnom.
Kod ovih lošijih, može to biti problem. Npr, kada se nešto prži na kontakt tiganju (ono, bez ulja), zaista je nezgodno što malo stane malo krene. To su intervali od po 4-5sec.
Kod Bosh ploče, tek u zvuku ako se baš obrati pažnja, može se reći da postoje intervali. Ali po ponašanju unutar posude, intervali su potpuno neprimetni.

Jeftin rešo ok, ali kao glavnu ploču u kuhinji, za svakodnevna kuvanja tokom dužeg niza godina, ne bih voleo ove start-stop, jer su razlike zaista primetne.

...i dalje me čudi da proizvođači ovo ne navode kao prednost boljih ploča. :unsure:




Nemoj!

Koja Gorenje ploca radi kako treba na maloj snazi? I koje serije Boscha?
 
Bosh bi trebalo sve da rade kako treba.
Za Gorenje nemam pojma oznake modela, ali obzirom da im cene kreću od 40kdin na gore, trebalo bi sve tako da se ponašaju.

Ove neke 4zone od 20-30kdin, rade slično jeftinijim rešoima.
 
Cekam ponudu za komplet kuhinju od prijatelja koji samo Gorenje drzi u radnji u CG. Kod njega mi je usluga servisa i garancije na najvisem nivou zagarantovana, a u medjuvremenu gledam i ploce serije 6 od Boscha u drugoj radnji za svaki slucaj jer ne bih da se zeznem.
Malo sam citao temu i bitno mi je da radi bolje na maloj snazi, a i da zena ne mora da kuva kafu u serpu od supe na plocu od 600e😄, a taj podatak ne mogu iskopati za Bosch.
Takodje release date pokusavam za svaku da nadjem jer nesto kapiram da je bolje uzeti neku sto je izasla 2022 nego 2017.
Recimo Bosch PVS651FB5E, na netu je release date 2022 a na Bosch-home.rs je komentarisu od 2019 godine.
Istrazujem o ploci ko kad sam novi TV kupovao😂
 
Poslednja izmena:
Gorenje jači modeli sigurno rade kako treba. Tu ne možeš pogrešiti.
Na kraju krajeva, ako prijatelj drži Gorenje u radnji, probajte zajedno to još u radnji. Da i ti i prijatelj prodavac to rasčistite.
 
Koja su uopste ocekivanja, jer kafu mozes skuvati normalno i na najjeftinijoj indukciji (reso od par hiljada dinara).
 
Citajuci temu mi je bas drago sto sam odabrao indukcionu plocu, sasvim slucajno, kao ajde da probam :)
Stize u utorak ali ce moci da se montira tek za neka 2 meseca kad opremim kuhinju. Jedva cekam da je probam jer nisam do sada imao nikakav dodir sa indukcionim plocama.
Uzeo sam model sa dve velike zone koje mogu da rade i kao jedna, same prepoznaju posudu i aktiviraju polje ispod nje. Verujem da sam napravio pravi izbor.
 
Ako može pomoć, gledam sad ove indukcione i čitam thread, i sad uzeo bih neku sa 5 godina garancije, bosch i elektrolux onda otpadaju, ostaju mi Candy, Indesit , Gorenje, Beko koje kreću od 30k pa na gore. Jel ima neko neku preporuku? Ne bi uzimao neke preko 45k recimo.

P.S. Dal radi ona zaštita od prelivanja (vidim recimo na Beku od 36k da ima)
 
Poslednja izmena:
Ja sam uzeo VOX EBI444 i radi odlično evo već treća godina bez ikakvih problema. Garancija je 5 godina i sve četiri ringle su booster. Za te pare od oko 30.000 a može da se nađe i manje je odlična kupovina.
 
@tobacco road
Kako taj VOX radi na manjim snagama?!?
Da li su vidljivi start-stop prekidi u radu?
 
Pozdrav, koju mi budzet indukcionu plocu mozete preporuciti do 5.000rsd ?
 
@tobacco road
Kako taj VOX radi na manjim snagama?!?
Da li su vidljivi start-stop prekidi u radu?
Vidljivi su ali su veoma kratki, generalno nam ne smeta jer vrši posao veoma dobro za te neke pare koje sam tada dao za nju, oko 24.000.

@petrasko
Ako si pitao za indukcioni reso ja bih ti preporučio veoma jeftin a radi posao je onaj colossus sto ga ima u onoj Ruskoj radnji za malo vise od 2000 dinara, mi ga na poslu imamo vec oko godinu dana i radi veoma dobro, od kuvanja kafa do prženja, itd(nemojte d ame pitate u kojoj to firmi moze da se sprema jelo i ostale stvari) 😁
 
Indukcioni rešo iz Lidla je takođe skroz ok, za te pare.

Generalno, svi single zone jeftini indukcioni rešoi su gotovo identični.
 
Indesit indukciona ugradna ploča za 19k u T...... Da li se kockati i kupiti ili ne?
 
Da li neko ima iskustva sa ovom plocom? Da li ima izrazene on-off periode?
Takodje, da li ima neko jos nesto za preporuku slicnog cenovnog ranga, da nema vidljive prekide?
 
Ja bih uzeo indukcioni šporet, nema nekog izbora, a Hansa FCIXS69463 mi deluje kao zlatna sredina.
Da li neko možda ima ovaj model i kakav je on po pitanju on-off prekida na nižim temperaturama?
 
Nazad
Vrh Dno