Šta je novo?

InDesign pitanje?

bopuc

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2002
Poena
620
Zanima me da li moze i kako da se 'uradi' hifenacija srpskog jezika u InDesign-u 2 (cirilica i latinica)?
Posto je rec o knjizi rucna hifenacija (insert>discretionary hyphen) me ne zanima, naravno ctp;

Pokusao sam da uvezem txt iz Word-a (sa instaliranim Serbian Proofing Tools u OfficeXP-u) i Language namestenim na Serbian(Latin), ali koliko ja vidim to ne radi posao tj. pravila hifenacije se ne 'prenose' u InDesign iz Word-a na ovaj nacin, a mozda ja radim nesto pogresno... :(

U običnoj verziji ti sigurno neće podeliti hifenaciju kako treba, ali ako imaš nekoga da ti "pozajmi" CE verziju, onda uključiš hifenaciju za hrvatski i pevaš.

supernova je napisao(la):
... da ti "pozajmi" CE verziju, onda uključiš hifenaciju za hrvatski i pevaš.
Koristio sam InDesign 1.5.2 CE registrovanu verziju. Hrvatski jezik jeste podrzan, ali hifenacija radi jako lose pa me je zanimalo da li postoji neko drugo (bolje) resenje... Mozda je ova stvar resena u 2.0 CE verziji...

bopuc je napisao(la):
supernova je napisao(la):
... da ti "pozajmi" CE verziju, onda uključiš hifenaciju za hrvatski i pevaš.
Koristio sam InDesign 1.5.2 CE registrovanu verziju. Hrvatski jezik jeste podrzan, ali hifenacija radi jako lose pa me je zanimalo da li postoji neko drugo (bolje) resenje... Mozda je ova stvar resena u 2.0 CE verziji...

Nemaš sreće :( - nije.

dobro, da se bar ne palim da je nabavim :). Procitao sam negde da program RAS(tavi) moze da radi i sa InDesign-om samo treba txt da se provuce prvo kroz Word (valjda). Ako je neko ovo pokusao molim da prokomentarise.

Da, mozes da koristis propusten text iz RAS-a ... samo moras da karaktere koje koristi RAS za hyphen-aciju zamenis sa karakterom koji koristi INDesign ... sto mozes da ustanovis expotrovanjem rucno hyphen-izovanog texta iz indesign-a u txt fajl ... pogledas koji karakter koristi indesign i njime zamenis karaktere koje ti je ubacio RAS pri hyphen-aciji.

Ovo RAS resenje je najbolje ali i skupo...90e za RAS nije malo.

jel` 90€ pro verzija, posto sam ja imao informaciju da je 125€

Pozdrav

Sto se RASa tice prava cena mu je 6000din (kontaktirao sam autora). Milorad Simic (jedan od autora) kaze da moze da radi sa svim verzijama Win-a, Office-a, Quark-a i InDesign-a. Licno mislim da to nije skupo resenje ukoliko radi.
Na zalost ne postoji demo verzija programa :( , ali postoji mogucnost dogovora sa autorom oko probanja istog.
Koga zanima, vise informacija moze da dobije na mail [email protected] ili 181.383 (Milorad Simic).

Sto se RASa tice prava cena mu je 6000din (kontaktirao sam autora). Milorad Simic (jedan od autora) kaze da moze da radi sa svim verzijama Win-a, Office-a, Quark-a i InDesign-a. Licno mislim da to nije skupo resenje ukoliko radi.

Ma i ja sam se cuo sa Simicem, zato i pitam za cenu, posto sam ja zvao pre nekih mesec dana pa smo na poslu usli u guzvu, a on je hteo da svrati ...

Uglavnom od njega sam tada dobio informaciju (parafraziram)
"prof. verzija sa 2.000.000 reci je 250 DM (arhaizam :) ) a "obicna" - 100 DM"

No to nije mnogo bitno posto cu ga ionako zvati verovatno krajem ove nedelje da konacno uzmemo taj, nadam se, veoma koristan programcic.

Pozdrav

>ymiljan

super, nadam se da ces podeliti iskustvo sa nama, ostalima...

_X_ je napisao(la):
Da, mozes da koristis propusten text iz RAS-a ... samo moras da karaktere koje koristi RAS za hyphen-aciju zamenis sa karakterom koji koristi INDesign ... sto mozes da ustanovis expotrovanjem rucno hyphen-izovanog texta iz indesign-a u txt fajl ... pogledas koji karakter koristi indesign i njime zamenis karaktere koje ti je ubacio RAS pri hyphen-aciji.

ajde baci pogled na PM, posto mi nesto nije jasno...

Nazad
Vrh Dno