Šta je novo?

Impulsi lokal <-> lokal

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Posto mi je dosao nerazumno veliki racun za telefon poceo sam da razmisljam o ceni impulsa i tarifiranju.

Kako se tarifira i u koju grupu spada zvanje sa broja 35xxxxx na recimo sezamov 30xxxxx ili eunetov 30xxxxx broj? Da li to spada u mesni saobracaj ili u medjumesni saobracaj I zone?

U mesnom saobracaju impulsni interval je na 2 minuta (uslabom na 4 minuta) dok u medjumesnom saobracaju I zone, na 30 sekundi (u slabom na 60 sekundi).

Konkretno sta telkom podrazumeva pod mesnim a sta pod medjumesnim saobracajem I zone? Da li je recimo Beograd (ovde ne mislim na prigradska naselja) mesna zona ili medjumesna I zona?

Hvala.

"Zvanicna" pravila kazu da su cene telefonskih razgovora u lokalu sledece:
Skupa tarifa: 07h-15h i 17h-21h......11 dinara/sat
Jeftina tarifa: 21h-07h i 15h-17h i cela nedelja....5.5 dinara/sat
Medjutim nisi jedini koji sumnja da se PTT pridrzava ovog cenovnika. Ovde na forumu je bila prica da cak naplacuju slucaj kada pozoves provajdera i bude zauzeto (dodaju ti jedan impuls), medjutim to niko nije uspeo da dokaze. A ako ce ti biti lakse nisi ni jedini kojem stizu nenormalni racuni :(
Pozdrav

Nemojte ponovo o Telecomu...tako ih mrzim a ni ja ni bilo ko drugi ne moze im nista...STRASNO !

Ne znam koliko je ovo tacno posto se pricalo da ce da ukinu tu jeftinu tarifu,nisam 100% siguran za ovu informaciju.
Inace zadnja 2 racuna su mi duplo veca od ostalih ranije a isto trosim fon.
Sta reci vise,treba ih spaliti :boom:

Pupke3 je napisao(la):

Identicna situacija i kod mene: poslednja 2 racuna duplo veca, uz koriscenje telefona na standardnom visegodisnjem nivou. Znam jos nekoliko ljudi sa ovakvom pricom. Ima li neko bilo kakvo razumno objasnjenje za ovo, ili je u pitanju popunjavanje rupa u republickom budzetu?

instalirajte Online Meter i kontrolisite sami sebe... Uzgred, uskoro ce svi provajderi da imaju 042 ulazne linije, tako da ce svaki poziv na internet biti lokalni 5.50/11.00 din za sat...

Pupke3 je napisao(la):
Ne znam koliko je ovo tacno posto se pricalo da ce da ukinu tu jeftinu tarifu,nisam 100% siguran za ovu informaciju.
Pazi ovako. Jeftina tarifa je ukinuta odavno. Pre se pod "jeftinom" tarifom podrazumevalo da jedan razgovor u tom periodu kosta 1 impuls. Znaci krenes da pricas npr. u 21:01 i zavrsis u 06:59 i to ti se racuna 1 impuls (koji je recimo oko 0.3 din - valjda). Medjutim sad ti to kosta 10 sati x 5.5 din/sat = 55 sati. Dobra fora, zar ne? Medjutim izgleda da im ni to nije dovoljno pa ti nezvanicno kucaju jos vise. Kako i po kom sistemu voleo bih da znam jer i ja imam probleme sa nerazumno velikim racunima za telefon.

da li neko zna tacno kako se tarifira razgovor sa 35xxxxx na 30xxxxx, tj. brojeve provajdera.......?

danas sam dobio informaciju da se pozivi u beogradu obracunavaju kao lokalni, sem brojeva koji pocinju na osam. osmice potpadaju pod medjumesni saobracaj I zone. ove informacije sam dobio u telekomu.

da....uzeo sam i listing i ustanovio da oko 20% poziva nisu na listingu ali da su uracunati na telefonskom racunu kroz impulse. kada sam to reklamirao rekli su mi da listing moze da belezi samo odlazece pozive ka digitalnim centralama....

Evo sta pise u zvanicnom Telekom-ovom cenovniku:

1. Mesni saobracaj je saobracaj koji se obavlja u okviru podrucja jedne ATC ili naseljenog mesta, ako u naseljenom mestu ima vise centrala.
Impulsni interval u jakom saobracaju je 2 min., a u slabom 4 min.

2. Medjumesni saobracaj (I zona) je saobracaj izmedju razlicitih centrala ili naseljenih mesta iste mrezne grupe (udaljenost do 50 km).
Impulsni interval u jakom saobracaju je 30 s, a u slabom 60 s.

* u vreme slabog saobracaja (radnim danom od 15-17h i 21-07h, nedeljom i praznikom) cene su 50% nize (trajanje impulsnog intervala duplo vece).

E sad, postavlja se pitanje sta oni podrazumevaju pod naseljenim mestom. Provereno znam da neke centrale po obodnim naseljima 011 podrucja spadaju u 2. grupu, ali je pitanje sta je sa onima iz centra grada (ipak je 011 veliko podrucje)...

Taman sam u SMIN sobi hteo danas da postavim ovaj post,ali evo bolje teme...
Nisam citao gornje postove - ali nije na odmet i malo ponavljanja:

Evo i racunice za klasican internet, pod uslovom da se kacite u lokalnom saobracaju:
(Sve sami Ekonomisti,a niko,bre, da uzme racun u ruke !!!... :) )
Dakle - pretpostavka je da ste korisnik BASIC SEZAM paketa
(1h dnevno u HOME rezimu)
---------------------------------------------------------------
TELEKOM CENOVNIK ZA LOKALNI SAOBRACAJ:

1. Jak saobraćaj podrazumeva razgovore obavljene u vremenskom periodu od 07-15 h i od 17-21 h

IMPULSNI INTERVAL je na 2 minuta = 30 Impulsa/h

2. Slab saobraćaj podrazumeva:
- razgovore obavljene u vremenskom periodu od 15-17 h i od 21-07 h narednog dana
- razgovore obavljene vikendom: od subote u 21 h do ponedeljka do 07 h
- razgovore obavljene u dane državnih praznika

IMPULSNI INTERVAL je na 4 minuta = 15 Impulsa/h

CENA Impulsa: (za Fizicka lica)
0.3644 din/impuls
Cena je sa uracunatim porezom na promet (20 %)
Dakle,imamo:

A) NAJSKUPLJA/Najnepovoljnija varijanta: (od 07-15h i 17-21h radnim danima)
1 h = 30 impulsa = 10,932 din/h (samo za telefon !!! + Internet sat koji placamo provajderu !!!)
(odnosno = 327,96 mesecno za 30h)

B) NAJJEFTINIJA varijanta: (21-07h i 15-17h)
1 h = 15 impulsa = 5,466 din/h (samo za telefon !!! + Internet sat koji placamo provajderu !!!)
(odnosno = 163,98 mesecno za 30h)

SREDNJA VREDNOST (naj-merodavnija)
1 h NET-a kosta (A+B)/2 = 8,199 din/h
koji "cure" TELEKOMU svakih sat vremena Vaseg interneta !!!
Po ovom racunu = 30h x 8.199 din/h = 245,97 din/mesecno na internet impulse.

Na to se dodaje pretplata oko 120-150 dinara kod provajdera (samo za HOME rezim).

Na to se dodaju +45 din/pretplata za telefon + ostali "dodaci"*
i tako da Vam racun za mesec dana interneta (30x1h) nagura cifru od 500 dinara !
*"dodaci":
E - neko ce da kaze - sve je to lepo ali ima i jos 1 faktor: Lopovluk.
Da,kazacu ja "Slazem se 100% sa Vama" tako da ove cifre slobodno pomnozite
sa x1.5 (Da se neinenadite kada vam postar donese racun).
P.S.
>>gde je tu @WORLD Internet... :?:
>>gde su tu razgovori - tj. klasican telefonski "bla-bla-bla" :?: :):!:
Resenje je svojevremeno ponudilo preduzece koje je sebe nazivalo "S-T-E-D-NJ-A"
(SisTEm za obuzDavanje i ugNJetavanje sAmog_sebe)
a koje je do daljnjeg u stecaju - jer je konkurentska firma TELEKOM a.d.
(TELEsni KOMpresor (OOUR "NEXT sokovi")) primorala doticno preduzece da ode pod stecaj,
a za koje nasa Vlada jos uvek nema gotov plan sanacije (tj.uklanjanja).
(prema nekim nezvanicnim izvorima izrada plana je u toku)

Zorro je napisao(la):
...
Identicna situacija i kod mene: poslednja 2 racuna duplo veca, uz koriscenje telefona na standardnom visegodisnjem nivou. Znam jos nekoliko ljudi sa ovakvom pricom. Ima li neko bilo kakvo razumno objasnjenje za ovo, ili je u pitanju popunjavanje rupa u republickom budzetu?

Ista stvar i ovde. Prošlomesečni račun je bio oko 700 din (prosek) dok je onaj pre njega bio 2700. Na listingu stoje samo par poziva na mob i ništa više.
Naravno, stara metakanta ne beleži trajanje razgovora, ali mi je za oko zapao jedan zanimljiv detalj. Izmedju dva registrovana poziva potrošeno je impulsa koliko je teoretski nemoguće ispucati taman da sam bio svo vreme na vezi (u lokalu).
A što se para tiče... pa neko je morao da plati onu opremu za štampanje novih računa, zar ne?

Cisto za "RECORD" - moja Baka trosi sa sve porezom i pretplatom ~ 95 din TELEFON !!!
Sto znaci - ko malo trosi - nije dobar "domacin" za boravak pantljicare (stranog telegonskog kabla tj. zice)

onaj proshli rachun je bio veci jer se rachunao od 20.04 do 01.05 ali ovaj zadnji mi je doshao isto katastrofalno puno... (vishe od ovog za 40 dana)

cene su podignute ili?

cene sa telekomovog sajta:

I ZONA obuhvata telefonske razgovore u okviru iste mrežne grupe

impulsni interval u jakom saobraćaju je 30 sekundi, a u slabom 60 sekundiPrimer (za fizička lica): 1 minut u jakom saobraćaju: 2 impulsa x 0,3644 = 0,729 din

pa izracunajte koliko kosta sat u jeftinoj, a koliko u skupoj, nije tesko:)

marko11111 je napisao(la):
cene sa telekomovog sajta:

I ZONA obuhvata telefonske razgovore u okviru iste mrežne grupe

impulsni interval u jakom saobraćaju je 30 sekundi, a u slabom 60 sekundiPrimer (za fizička lica): 1 minut u jakom saobraćaju: 2 impulsa x 0,3644 = 0,729 din

pa izracunajte koliko kosta sat u jeftinoj, a koliko u skupoj, nije tesko:)
Mislim da si pogresio.
Naveo si cene za Medjumesni saobracaj.

andjelkoyu je napisao(la):
...

Mislim da si pogresio.
Naveo si cene za Medjumesni saobracaj.
Ali u planu je da se izjednaci cena u lokalu sa medjumesnim I zone :twisted:

stromen je napisao(la):
...

Ali u planu je da se izjednaci cena u lokalu sa medjumesnim I zone :twisted:

Kako da se izborimo za cene u lokalnom saobracaju koje vaze u USA..??..:)

Vrh Dno