Šta je novo?

Impedance

Van Gogh

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2002
Poena
619
moze li ko da mi objasni sto ovo znaci kod zvucnika!
da li je bolje da zvucnici imaju vecu impedancu ili manju?
dalje da li pojacalo koje je 5*80w na 6oma ima vecu snagu kad se koriste zvucnici koji imaju manju impedansu tj 4oma?
nadam se da ste me shavtili :)

Van Gogh je napisao(la):
dalje da li pojacalo koje je 5*80w na 6oma ima vecu snagu kad se koriste zvucnici koji imaju manju impedansu tj 4oma?

Impedansa (sa S) je dinamicka velicina koja se sastoji od pasivnog ( obicnog otpora) i dinamickog (reaktivnog) dela koji moze biti induktivan ili kapacitivan.

Dinamicki deo impedanse je zavistan od frekvencije na kojoj radi tako da na tvoje pitanje ne moze da se da precizan odgovor bez dve lekcije iz Osnova elektrotehnike koje mozes i sam da pronadjes u bilo kom prirucniku ili udzbeniku.

PS
Sve u svemu, na impedansi od 4 ohm-a pomenuto pojacalo ce se jace cuti do neke granice, kada ce integritet zvucnika doci u pitanje !

Zasto samo integritet zvucnika ? :)

I pojacalo 'oce da rikne [tj. ko vise izdrzi...]

Van Gogh je napisao(la):

U tvom sluchaju je najbolje da zvucnici imaju PROSECNU ( ko shto gore reche zormanich - nije to nesto fiksno) impedancu od 6 Oma.

Sa manjom prosechnom impedancom dolazish u situaciju da pri vechem opterechenju pojachala ono (prerano) padne u "kliping" tj. isporuchi jednosmernu struju, koja je smrt za zvucnike a bogami i pojachalo moze lako da strada.

pa imam panasonic sa-he7 5*80w 6oma a zvucnici su 4oma!
e sad malo posto sam kupio zvucnike pravili smo neku zurku i tada sam izgorio i jedan srednji,dva visokotonca a i onu opnu oko membrane na jednom sam naceo :) radi se o jamo e470 zvucnicima mada su tada basovi bili dosta smanjeni a za visoke me i ne cudi sto su izgoreli! je li ovo posledica ove price gore?

:D :D :D :D :D :D :D Tata spalio Djenku!!!!!!!!! :D

Koliko je meni poznato, generalno je pravilo da impedansa ulaza bude veca ili jednaka od impedanse izlaza. Snaga treba da bude priblizno slicna. Uglavnom razlika ne treba da bude velika.

Ja bih rekao da ti zvucnici ipak nisu pravljeni za zurku... :)

Cartman je napisao(la):
Koliko je meni poznato, generalno je pravilo da impedansa ulaza bude veca ili jednaka od impedanse izlaza. Snaga treba da bude priblizno slicna. Uglavnom razlika ne treba da bude velika.

Ja bih rekao da ti zvucnici ipak nisu pravljeni za zurku... :)

pa i nisu pravljeni za zurku ali za zurku u stanu su dovoljni eto cak na s je i cijeli kvart cuo odlicno :)

Van Gogh je napisao(la):
...

pa i nisu pravljeni za zurku ali za zurku u stanu su dovoljni eto cak na s je i cijeli kvart cuo odlicno :)

Muziku ili eksploziju na kraju ??? :D

hahahaha, e bas me nasmeja

izvinjavam se na upadu ali nisam mogao da izdrzim
hehehehe

pozdrav

Van Gogh je napisao(la):
...

haha pa i posle zurke jedno vriejme je sve bilo uredu tek se su se kasnije javili prvi problemi ;)

:D :D :D Trebalo vremena da se povrate od šoka posle eksplozije. :oops: :confused: :oops:

Ako su 5 zvucnika na 8 om-a,na koliko om-a je pozeljan woofer i da li je problem ako je na 6 ili 4 om-a?

Ако је пасиван вуфер, правило је исто као и за све звучнике. Већа или једнака номинална импеданса појачала.

Ако је активан, повезује се лфе чинчем, нема везе апсолутно јер има своје интегрисано појачало.

Ta igranka sa impedansama nije bezazlena i obično se završava tako što jedna od komponenti crkne, zvučna kutija ili pojačalo. Zato i piše u specifikaciji pojačala koji otpor pojačala trpi, nije to napisano bezveze.
Pravilo je da ako je pojačalo deklarisano za 8 oma, vezivanjem zvučnih kutija sa manjim nominalnim otporom (koji u toku rada zna dodatno da ide na dole) i odvrtanjem potenciometra preko 12h, pojačalo trpi više od onoga za koliko je projektovano i može vrlo lako da crkne, zato što upada u kliping. Duži rad pojačala koje je u klipingu se završava sa belim dimom iz pojačala.
Ovo sve može da funkcioniše, ali da se potenciometar ne odvrće, na malim snagama će raditi.

Smanjenje pasivmog otpora je ono što može da sprži/izgori navoje a aktivni otpor može samo da utiče na kvalitet zvuka zbog povratnog napona i rezonansi. Pogledaj Ohm-ove zakone.

Vrh Dno