Šta je novo?

Imidz fajl

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Sa cime i kako se pravi imidz fajl, za kasniju jednosnavnu reinstalaciju XP-a, zajedno sa svim zeljenim programima, i da li se imidz fajl, ukoliko ne moze stati na jedan, moze podeliti na dva odnosno vise CD-ova i kasnije sa njih vrsiti instalacija jednostavnim ubacivanjem jednog pa drugog odnosno vise CD-ova?

1. Postoji vise razlicitih programa ali se, barem po meni, dva izdvajaju. To su Nortoh Gost i Acronis TrueImage. Prvi radi iz DOS-a a drugi iz Windowsa.
2. Kosistim vec neko vreme ovaj drugi i veoma sam zadovoljan. Na pocetku ia TrueImage-a kreiras bootabilni cd a posle toga i image particije/a koje zelis. Program automatski raspodeljuje image fajl na vise cd-ova. Uz program dolazi jasno uputstvo i nema da se gresi!
Nadam se da sam bio jasan!

Za to se pravi ghost file, a ne image, uz pomoc npr. Norton Ghost-a. I moze da se razvuce na vise CD-ova.

Savet: uvek radite partition to image, i kasnije u slucaju potrebe partition from (tog vec ranije kreiranog) image

Partition to partition nikako ne radi kako treba.

Acronis Trueimage koristim duže vreme i odlično se pokazao. Često se na forumu nalaze pitanja u vezi raznih grešaka nastalih na raznim OS, pa me čudi da se ovaj program ne koristi u većoj meri. Čim nešto ne radi kako treba, pokrećem Acronisa. Jednostavan i neophodan program. Program automatski deli sliku na onoliko CD-a kolko je neophodno i automatski ih narezuje, ako tako želiš ( lično je držim na logičkoj particicji).

E moj Dabre, ja vec mesecima, da ne kazem godinama ljudima pokusavam da objasnima da vise nema potrebe da se cimaju sa Ghost-om i da postoje mnogo efikasniji i komforniji programi... al' ne vredi. Navikli ljudi a navike su cudo, bez obzira sto su lose! Kazace neki, Ghost pravi manji image. Da tacno ali mislim da je to u proseku 10% manji i u vreme omasovljavanja DVD pisaca... stvarno nema nikakvog opravdanja!
Poz!

NHF ali probao sam nekoliko programa koji rade istu stvar i vratio se na Ghost 🙂
Brze kompresuje, brze dekompresuje, pravi manje image-e, radi iz dos-a (dovoljan samo jedan fajl)... U svakom pogledu je bolji, ali ukusi su razliciti...

Razlike u brzini kompresije i dekompresije su u danasnje vreme, barem sto se mene tice, poprilicno zanemarljiva kategorija. Isto vazi i za velicinu image fajla. Medjutim ono sto ne mnogo znacajnije je mogucnost manipulacije image fajlom. To je ono u cemu je Ghost apsolutno inferioran u odnosu na TrueImage. Takodje rad iz njega je mnogo komotniji i ugodniji, opet prema mojim ukusima. Sve prema licnim stavovima i zeljama i svima savetujem da probaju vise programa pa da se sami odluce kako i sta.
Napominjem da u FAQ sobi ima jedan jako lep tred by Delimir gde je objasnjen rad sa Ghostom i njegovim fajlovima, pa preporucujem neiskusnim i novajlijama na ovu temu da ga obavezno procitaju!
poz!

Marti Misterija je napisao(la):
Medjutim ono sto ne mnogo znacajnije je mogucnost manipulacije image fajlom.
Ajde ako nije problem objasni na sta tacno mislis. Ghost moze da deli image na vise delova (CD-ova na primer), a ima i Ghost Explorer koji manipulise image-ima. E sad, mozda sam ja nesto propustio kod konkurencije, pa sam ih mozda prebrzo odbacio...

Nazad
Vrh Dno