Šta je novo?

imam problem sa usb flash drajvom

bordzija

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2003
Poena
604
flash je radio na mom racunaru i na poslu i kuci vise od godinu dana, tako da iskljucujem mogucnost drajvera. neradi ni u win98 ni u winXP. kad je spojen sa racunarom lampica se pali, pojavljuje se ikona pored sata, ali drajv se nepojavljuje ni u commanderu ni u exploreru. u device manager-u nema znakova uzvika, samo izgleda kao da je sve ok :)

Cim se na dva kompjutera ponasa isto, tj. ne radi, definitivno je pokvaren. Mozes ga eventualno proveriti na jos nekom mestu mada mislim da nema nade.

Kako si vadio fleš iz mašine na kojoj je Win98? Ako je bilo "na silu", onda me i ne čudi. Win98 nema "mehanizam" za Safe Remove postupak, pa se USB memorija vadi "na živo". To je često uzrok kvara.

Pozdrav

kada se vadi usb drajv iz win98, treba prvo uraditi shutdown pa ga skinuti inache moze da "pogine"...
a ako na 2 kompa ne radi, verovatno je crko...

mislio sam na start pa shut down pa restart. malo sam skratio kucanje mislio sam da ce ljudi razumeti.
nisam znao da umesto restarta treba da idem na shutdown.
skola za ubuduce koja ce me kostati oko 20€ :)

Kupio sam USB Flash Drive i kad ga uključim sa prednje strane kućišta na ona dva USB priključka javi mi da jedan od priključenih UBS uređaja ne radi i Windows ne može da ga prepozna. A kada ga uključim pozadi kućišta sve radi normalno.

Kada sam koristio druge USB Flashove normalno su mi radili i sa prednje strane kućišta.

A kada ga uključim sa prednje strane u Device Menageru pod USB kontrolerima stoji taj jedan Unknown device, i za njega pod Properties u onom prozoru Device status stoji "no drivers are installed for this device"

Flash je USB 2.0, ne znam da li su možda ovi konektori sa prednje strane kućišta USB 1.1 pa zato ne radi, mada ne bi smjelo, a i tada bi valjda trebao raditi.

Zna li neko u čemu je problem? Sam Windows kaže da nema boljih drajvera od ovih trenutnih za te USB-ove.

Ploča je Asus A7N8X, instaliran je Win XP i Service Pack 1.

Dakle radi normalno pozadi kućišta, a sa prednje strane kao nema drajvere za njega.

StORM48 je napisao(la):
Kako si vadio fleš iz mašine na kojoj je Win98? Ako je bilo "na silu", onda me i ne čudi. Win98 nema "mehanizam" za Safe Remove postupak, pa se USB memorija vadi "na živo". To je često uzrok kvara.

Pozdrav
Jeli ovo znaci da se pod WinXP moze vaditi „na zivo“ ili i kod njega treba koristiti Safe Remove.

Lakshi nacin za disconnect USB drive-a

StORM48 je napisao(la):

Pozdrav
Win98 poseduje mehanizam za "safe remove"

Usb drive se u win98 najlakshe moze izvaditi sa komandom eject koja se nalazi u context meniju drive-a (desni taster na ikonicu drive-a u exploreru)...
Da li je sve pravilno izvedeno moze se videti po lampici na drive-u koja se posle eject komande gasi...

dradule je napisao(la):
Jeli ovo znaci da se pod WinXP moze vaditi „na zivo“ ili i kod njega treba koristiti Safe Remove.

Moze se vaditi "na zivo", ali ti u tom slucaju niko ne garantuje za drive i plocu...
Safe remove bi trebao da bude jedini nacin za disconnectovanje drive-a (tako je predvidjeno :D )

POZ:wave:

Edit: Sad tek videh datum posta na koji odgovaram :S:

Poslednja izmena:
Cek... po ovome sto citam ovde, taj safely remove hardware onda i prekine napajanje drajva da bi mogao da se iskljuci? Nesto nisam bas siguran da to tako radi...
Iskreno ne vidim zasto bi vadjenje 'na zivo' bilo stetno po USB drajv. Ajde neka mi neko ko zna vise o tome dokaze da nisam u pravu?

Odjavljivanjem USB drajva preko safe remove postupka prekida se strujno kolo kojim se uredja napaja. Zato ga vidimo kao drajv u sistemu. Kada se vise ne napaja, nema drajva.
Ukoliko se izvadi "na zivo", moze da dodje do pregorevanja nekih spojeva u uredjaju posle cega mozete da ga bacite ili da ga koristite kao podupirac za orman ili nesto slicno.

RazbojNick je napisao(la):
Odjavljivanjem USB drajva preko safe remove postupka prekida se strujno kolo kojim se uredja napaja. Zato ga vidimo kao drajv u sistemu. Kada se vise ne napaja, nema drajva.
Ukoliko se izvadi "na zivo", moze da dodje do pregorevanja nekih spojeva u uredjaju posle cega mozete da ga bacite ili da ga koristite kao podupirac za orman ili nesto slicno.
Uvek sam smatrao da to 'safely remove...' sluzi samo da windows pozatvara sve fajlove i isprazni cache za taj drajv pre nego sto se iskljuci, prvi put cujem ovo za prekid strujnog kola. Jesi li to procitao negde? Izvini sto sam skeptican, ali zaista je ovo potpuna novost za mene i prosto mi je neverovatno da nigde u uputstvu za flash drive nisam video takvu napomenu ako je zaista moguce fizicki ostetiti drajv prostim iskljucivanjem iz porta.

Edit:
Malo sam googlao, za sada sam naleteo samo na ovo:
Why go through these steps? What not just pull a USB flash drive out of its port? If the device is in the process of writing, you can corrupt your file and even damage the device permanently.

Deluje mi logicno... ali koliko vidim pominje se samo slucaj kada je u toku upisivanje na flash drajv i bas tada se iskljuci.
Ma u svakom slucaju je bolje uraditi safely remove, ali sad me bas kopka tehnicka strana svega toga.

Poslednja izmena:
Kod mene u uputsvu lepo piše da ga treba "safely remove hardware".
Koristim ga op. 2 godine svaki dan,na taj način i ništa mu ne fali.
Samo jednom mi je brat čupao na živo,pošto "kao" nije znao.
Kod druga se desilo,da mu je javio neki error,ali posle kad ga je formatirao se to popravilo.
Poz.

Dandy je napisao(la):
Uvek sam smatrao da to 'safely remove...' sluzi samo da windows pozatvara sve fajlove i isprazni cache za taj drajv pre nego sto se iskljuci, prvi put cujem ovo za prekid strujnog kola. Jesi li to procitao negde? Izvini sto sam skeptican, ali zaista je ovo potpuna novost za mene i prosto mi je neverovatno da nigde u uputstvu za flash drive nisam video takvu napomenu ako je zaista moguce fizicki ostetiti drajv prostim iskljucivanjem iz porta.

Edit:
Malo sam googlao, za sada sam naleteo samo na ovo:
Why go through these steps? What not just pull a USB flash drive out of its port? If the device is in the process of writing, you can corrupt your file and even damage the device permanently.

Deluje mi logicno... ali koliko vidim pominje se samo slucaj kada je u toku upisivanje na flash drajv i bas tada se iskljuci.
Ma u svakom slucaju je bolje uraditi safely remove, ali sad me bas kopka tehnicka strana svega toga.
Da, i procitao i slusao o tome. Veruj mi na rec da moze tako da se osteti. Srecom, ne pricam iz licnog iskustva.
sily je napisao(la):
Kod mene u uputsvu lepo piše da ga treba "safely remove hardware".
Koristim ga op. 2 godine svaki dan,na taj način i ništa mu ne fali.
Samo jednom mi je brat čupao na živo,pošto "kao" nije znao.
Kod druga se desilo,da mu je javio neki error,ali posle kad ga je formatirao se to popravilo.
Poz.

Meni su se ponekad javljali "duhovi" (ranije obrisani fajlovi, cesto imaju velicinu 0 i ne daju se obrisati bez formata) kad sam vadio na zivo par puta. Dovoljan problem, sto se mene tice.

probaj da odes u disk Management....obrises particiju (ako je prijavljuje) kreiras novu i formatiras ponovo.

Meni se to desilo. Simptomi su bili isti kao kod tebe a flash i danas radi bez problema.

A mogu li se spasiti podaci sa fleš memorije?

Moja KINGSTON fleš memorija od 4Gb (fat 32) na kojoj sam imala snimljene meni veoma važne stvari, sada ne može da se otvori. Windows kaže da je "USB Device Not Recongnized"
Pre toga sam je normalno koristila i na svom kompjuteru i na kompjuteru u inostranstvu.
Inače probala sam sve USB izlaze koje imam na ploči i situacija je ista. Svi ostali uređaji koji koriste USB portove rade bez problema.
Pošto su mi podaci veoma važni, molim da mi predložite neko rešenje za spašavanje podataka sa fleške. Instalirala sam inače programčić "pen-drive-data-recovery" ali on je nije prepoznao. Ima li još neki program koji bih mogla da probam?
Tj. ima li uopšte šanse da se podaci spasu?

A mogu li se spasiti podaci sa fleš memorije?

Moja KINGSTON fleš memorija od 4Gb (fat 32) na kojoj sam imala snimljene meni veoma važne stvari, sada ne može da se otvori. Windows kaže da je "USB Device Not Recongnized"
Pre toga sam je normalno koristila i na svom kompjuteru i na kompjuteru u inostranstvu.
Inače probala sam sve USB izlaze koje imam na ploči i situacija je ista. Svi ostali uređaji koji koriste USB portove rade bez problema.
Pošto su mi podaci veoma važni, molim da mi predložite neko rešenje za spašavanje podataka sa fleške. Instalirala sam inače programčić "pen-drive-data-recovery" ali on je nije prepoznao. Ima li još neki program koji bih mogla da probam?
Tj. ima li uopšte šanse da se podaci spasu?
Prvo proveri da li Kingston radi na drugom kompjuteru posto moze da se desi da je problem do USB drajvera na tvojoj masini ;)

Probaj kao što kaže Crni na drugoj mašini, ako ne proradi moguće da je crkao kontroler ili da se neki lem odvalio.

moze da se iscita kod nas na Nand readery, malo je slozeno ali za Kingstona obicno moze da se uradi.

Probala sam na više različitih mašina i to u servisu za kompjutere pa se tek onda javila ovde. Još je pod garancijom i nije problem da zamenim za novu, ali su mi važni podaci.
Interesuje me to oko tog Nand readera, kakav je postupak?

Odlemi se memorijski čip(ovi), stavlja se u specijalan čitač gde se iščitava sadržaj (ako i sam čip nije izgoreo) i pokušava u specijalnom softveru da se dođe do logičke strukture. Nije baš jednostavno pošto proizvođači koriste različite algoritme za organizaciju same memorije, čak se razlikuje i od modela do modela istog proizvođača. Gubiš garanciju na flash, a računaj da te ovakva usluga neće koštati ispod 8000 dinara.

poz

Odlemi se memorijski čip(ovi), stavlja se u specijalan čitač gde se iščitava sadržaj (ako i sam čip nije izgoreo) i pokušava u specijalnom softveru da se dođe do logičke strukture. Nije baš jednostavno pošto proizvođači koriste različite algoritme za organizaciju same memorije, čak se razlikuje i od modela do modela istog proizvođača. Gubiš garanciju na flash, a računaj da te ovakva usluga neće koštati ispod 8000 dinara.

poz
a ti imas NAND reader?Sto ne objasni odmah cekas mene da pricam...
kojeg prozivodjaca?

Poslednja izmena:
Nemam ja nego moja firma kao što znaš, ali mislim da to nema nikakve veze sa ovom temom.

Poslednja izmena:
a sta ima veze? Ako radi drugi flesh ne moze nista da mu pomogne. Ni bog otac a ni forum.
A sta je crklo nije ni bitno, kad deo nema gde da se kupi a i da ima nema niko ni da ga zameni.

Nazad
Vrh Dno