Šta je novo?

"Imam 256mb rama" i slicne izjave....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

bandovic

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-10400 & BeQuiet Dark Rock 4
Matična ploča
Gigabyte B460M DS3H
RAM
4 x Kingston DDR4 8GB 2666MHz HyperX Fury Black
Storage
2 x 4TB WD RED 3.5", SATA III, 256MB, 7200rpm
Zvuk
JBL Bar 5.1 Surround
PSU
Corsair RM550x 80 PLUS Gold Fully Modular
Kućište
Fractal Design Define R6
Miš & tastatura
Logitech Wireless Touch Keyboard K400
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20+
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sve cesce smo svedoci izjava tipa:
- Imam hard od 160gb
- Imam 256mb rama
- Preko adsl-a skidam 25kb/s

Mislim da je velika vecina ljudi koji posecuje Bench dovoljno tehnicki obrazovana da bi mogli da malo vise obracaju paznju na oznake velicina koje kucaju. Prvenstveno mislim na velika/mala slova. Naravno, svakome moze da se desi da u brzini ne pritisne SHIFT do kraja ali vidjao sam postove gde ljudi iznose po nekoliko istih velicina i bukvalno sve budu nepravilno napisane. Necu da se pravim pametan i da cepidlacim, neko meni moze isto tako da zameri zato sto kucam srpski jezik bez srpskih karaktera ali mislim da bi svako trebao da zna onu tabelu sa dekadnim vrednostima i njihovim prefiksima.
Znaci kod vrednosti koje su vece od osnovne velicine jedino se kilo pise sa prefiksom koji ima malo slovo (k), sve ostale velicine se pisu sa velikim slovima: mega (M), giga (G), tera (T)...
Kod velicina koje su manje od osnovne velicine svi prefiski se pisu malim slovom: mili (m), mikro (µ), nano (n), piko (p)...
Na ovo skrecem paznju zato sto sve cesce ljudi iznose neke vrednosti/brzine i onda cesto ili ne procitaju iz programa za merenje pravu vrednost ili je ne napisu ispravno. Ono sto se najcesce srece je nepoznavanje razlike izmedju bita i bajta.
I jos jednom... ovo je bio dobronameran post, nisam mislio nista lose, niti sam hteo nekoga da prozivam, voleo bih kad bi ljudi malo vise obracali paznju na ovo. Ako i jedan clan foruma nakon ovoga pocne da pise ispravno ja cu smatrati da je misija uspela. Pozdrav.

Znaci kod vrednosti koje su vece od osnovne velicine jedino se kilo pise sa prefiksom koji ima malo slovo (k), sve ostale velicine se pisu sa velikim slovima: mega (M), giga (G), tera (T)...
Hm... hoćeš da kažeš da je pravilno kB, a ne KB (kilobajt)?

Edit:
Sada si me zainteresovao, pa sam pogledao http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobyte. "kB" bi trebalo da bude 1000 bajtova, ne 1024 po SI-u. Ako hoćemo da se držimo standarda, onda bi morali da koristimo one nesrećne kibibyte-ove (KiB), što nemam nameru da radim. Dovoljno se dugo bavim računarima da su mi KB, MB, GB ipak postali previše standardni da bi ih sada menjao.

Poslednja izmena:
@bandovic
To je tachno shto si ti rekao ali......

ako napishem da imam 256mb rama, neko ko se iole razume u kompjutere sigurno nece pomisliti da imam 256 mili bajta, nego 256 mega bajta, isto kao shto gb = Gb iz prostog razloga jer jedina velcina na 'G' je giga pa se o5 lako konta....

kako ti kazhes za odvijach? shrfciger ili odvijach?

vijak ili shraf?

shubler ili pomichno merilo sa nonijusom?

mislim jedno su pravila, a drugo je kako se ljudi sporazumevaju zhargonski. a poshto je ovde na forumu vishe drugraska atmosfera onda nije ni chudno da ima dosta zhargonskih izraza.
:wave:

@Dandy: Mislim da nisi u pravu...

A kilobyte (derived from the SI prefix kilo-, meaning 1,000) is a unit of information or computer storage equal to either 1,000 bytes or 1,024 bytes (210), depending on context.

@activated1: Treba uvek pisati ispravno. Šrafciger nije internacionalna mera/oznaka/jedinica i možeš da ga nazivaš kako želiš. A megabajt jeste. :)

@Crash Owerride: Da si u pravu - pravopis bi bio nebitan.

Poslednja izmena:
Ono sto se najcesce srece je nepoznavanje razlike izmedju bita i bajta.
Moglo bi se reći da je to veća greška nego pisanje malog/velikog slova "k" ili "m"
jer b=bit a B=byte.

Ipak, slažem se sa stavom da ne treba cepidlačiti ako neko negde i pogreši.

Najbitnije je da se razume "šta je pisac hteo da kaže".

Poslednja izmena:
@Dandy: Mislim da nisi u pravu...
Nisi citirao do kraja.
A kilobyte (derived from the SI prefix kilo-, meaning 1,000) is a unit of information or computer storage equal to either 1,000 bytes or 1,024 bytes (210), depending on context.

It can be abbreviated a number of ways: K, KB, Kbyte and kB
Pored toga imaš tabelu gde kaže:

SI prefixes
kB (kilobyte) 1000^1 = 10^3

Historical Use
KB 1024^1 = 2^10

Binary prefixes
KiB (kibibyte) = 2^10
Znači može da se zatekne i da neko napiše kilobajt kao kB, ali to nije po pravilu.

Moglo bi se reći da je to veća greška nego pisanje malog/velikog slova "k" ili "m"
jer b=bit a B=byte.
Slažem se. Mnogo je veći problem kada ljudi ne znaju ovu razliku i onda nastane haos kada neko zaista napiše Mb, pa se onda npr. svi čude kako je to toliko jeftin megabajt memorije ili nešto slično.

Poslednja izmena:
u pravu ste vi, treba da se postuje. Ali koga bre zabole?? :d

Jeste da nije po SI, ali se u praksi najcesce koristi sledece:
k=1000=10^3
K=1024=2^10
m=1000*1000=10^6
M=1024*1024=2^20
g=1000*1000*1000=10^9
G=1024*1024*1024=2^30
...
b=bit
B=Byte

Iako se i kB i KB cita kao kilobyte, ako se kaze kilobyte misli se na KB=1024Bytes
Medjutim, cesto se nedosledno koriste te oznake, nekad iz neznanja, a nekad namerno kao sto je to slucaj sa na primer proizvodjacima hard diskova, pa tako HDD od recimo 80GB u stvari ima 80*10^9B, pa jos kad se formatira... i onda neko neupucen s pravom postavi pitanje "Gde mi nestade 3-4-5GB???" :D

E sad, ako neko kaze da ima disk od 160gB, 160Gb ili 160gb, svi ce ga razumeti da je u pitanju disk od 160GB, a neki ce cak znati i da je on u stvari disk od 14x-15x GB :D
Ali problem nastaje kad recimo neko kaze da skida nesto sa neta brzinom od recimo 200kb :-devil-:
Nekad je i to ocigledno, ali u ovom slucaju mozemo samo da bacimo pasulj, pa da mozda budemo 100% sigurni na sta se odnosi ono k i b :eyebrows:
E zato nije lose biti dosledan ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno