drapin je napisao(la):Videvsi naslov silno sam se obradovao, rekoh sebi aha evo nesto taman za mene !!!
Ali avaj, izgleda da imamo sasvim oprecno vidjenje high-end-a...![]()
LM, kakve veze Karan ima sa high-end-om ??? Domace pravljeno pojacalo...(ajd, priznajem,malo bolje sklepano i upakovano)...tranzistorski ekvivalent onom Nakicu ili Nikicu ili kako se vec zove, a da NAT valjda...u svakom slucaju, mani me tih gluposti... :whip hrkk
Ako imas neko pametnije pitanje, uvek sam na raspolaganju, raspolozen za tu temu.![]()
Aca je napisao(la):Ha, evo ga nas legendarni konstruktor zvucnika, odmah se nasao uvredjenim.Moje misljenje je da se kod nas prave solidne stvari i imaju dobar odnos kvalitet cena, ali je to sve daleko od high-end-a. Postoji par ljudi koji su u stanju da naprave solidno cevno pojacalo, ali se uvek postavlja pitanje gde da nadju dobar trafo. Isto tako postoji i par ljudi koji su u stanju da naprave i solidno tranzistorsko pojacalo i par ljudi koji znaju da naprave zvucnike. To Karanovo malo integralno pojacalo sam slusao, ne mogu da kazem da je lose zvucalo, ali nije ni nista ekstra po zvuku. On ga deklarise cini mi se kao 2x18W u A klasi i 2x180W?????(nesto mi se tu ne uklapa) u AB klasi i ceni ga oko 1000€ sto je malo preterana cena. Nisam slusao njegove velike monoblokove, pa ne mogu da sudim o njihovom kvalitetu. NAT od valjda Branislava Nikica sam takodje slusao i to je bilo najgore iskustvo u mom zivotu. Ja i prijatelj smo se sve vreme demonstracije gledali i pitali da li je moguce da neko toliko skupo ceni tu skalameriju koja svira tri puta gore nego moje Luxman pojacalo staro maltene 15god. Na kraju zakljucak Panto ima po nesto da se cuje i probere sa domace scene ali o high-end-u nema tu ni traga ni glasa.
![]()
To nisam rekao, rekao sam da konkretno Karan i NAT nemaju veze sa high-end-om. Argumenti u audio su uvek vrlo jednostavni: stavis doticne pored nekog high-end pojacala i poredis na slepo i cujes da je losije.notax je napisao(la):Imas extremno iskljuciv stav, da bilo sta sto je napravljeno u YU, pojacalo ili zvucnici, nista ne valja. Neki argumenti za takav stav??
Sa bata Koletom (KO iz Koratonotax je napisao(la):Prva pomisao na domaci high-end je bilo Korato tranzistorsko pojacalo, dual-mono, izradjeno, ali jezivo dobro, za koje je recenziju radio, ja mislim TNT sajt, i izrezali su vene, tvrdeci da je pojacalo bolje od ne znam kojeg, koje je 3-4 puta skuplje.
drapin je napisao(la):Sa bata Koletom (KO iz Korato) sam drugar nekih 15 i kusur godina, jos iz vremena dok je pravio kopije NAIM pojacala, i mogu i ovde da kazem ono sto sam i njemu hiljadu puta rekao otvoreno, a to je da mu (tranzistorska) pojacala ne valjaju nista. Dobro de, nije bas nista (to je uvek bilo vise prijateljsko prepucavanje), recimo diplomatski da se za te pare uvek moglo kupiti i mnogo bolje i mnogo losije pojacalo...
Napravio je dva zaista dobra Korata, a to su prvi eksperimentalni primerak, koji je bio kopija Bedini-ja 25W i jedno veliko unikatno koje je pravljeno specijalno za kolegu TO iz Korato-a.
Inace sva Korato tranzistorska pojacala su nastala kao razvoj Bedini sheme, ali sto se Kole vise udaljavao od originala, to su pojacala zvucala sve losije
Od kada je poceo da pravi cevne uredjaje, to je vec sasvim druga prica, cevni Korato uredjaji su neuporedivo bolji, ali ni to nije high-end, sto i sam Korato "priznaje" prodajom i zastupanjem Audio Note uredjaja za one koji hoce i mogu da plate high-end.
Pozitivni testovi za Korato su izlazili na vise mesta i casopisa, to je sasvim normalan marketing, a zeljeni cilj je naravno postignut posto se Korato pojacala sasvim pristojno prodaju recimo u Austriji, Portugalu, cini mi se cak i Nemackoj, kao posledica takvih testova.
Inace nikada testove po casopisima generalno ne treba uzimati previse ozbiljno, kao sto rekoh, sve je to marketing...
notax je napisao(la):Ponekad mi, ali bas smeta sto pokusavas da pretpostavis sta neko misli, i to je obicno pogresno. Niti jednog trenutka se nisam nasao uvredjenim iz 2 razloga. Prvo, prica se high-endu, a zvucnici koje ja radim nisu high-end. Drugo, ni u trenutku nisam pomislio na svoje zvucnike dok sam citao sta je chovek napisao. Prva pomisao na domaci high-end je bilo Korato tranzistorsko pojacalo, dual-mono, izradjeno, ali jezivo dobro, za koje je recenziju radio, ja mislim TNT sajt, i izrezali su vene, tvrdeci da je pojacalo bolje od ne znam kojeg, koje je 3-4 puta skuplje.
Za NAT se slazem, slusao sam ga u Excelzioru pre 2,5 godine i nisam mogao da verujem da neko tako skupo prodaje takvo smece.
Ako se ovo odnosilo mozda na mene, ne znam sto donosis takve zakljucke napamet, posto ne znas ni ko sam ni sta sam ni kakvo ni koliko mi je iskustvo na tom polju, ali ajd'...pantaNS je napisao(la):E u ovom je i problem kod nas
postoji mnogo pametnjakovica koji se busaju da su
neki audiofili a nemaju pojma ni koje sve nase
domace marke postoje niti kako se zovu, ali zato odlicno
znaju da je to sve ****** i krs, kopije itd.
a verovatno se nisu ni videli neke bolje sprave a kamoli ih culi...
...E sad ako je doticni gospodin ima nekih iskustava sa boljim uredjajima mogao bi da postuje nesto, a ne samo neargumentovane negativne kritike na racun nasih konstruktora.
Pojacalo od 1200W po definiciji i iz tehnickih razloga NE MOZE da bude high-end. Generalno, sto je pojacalo slabije to ima vise sansi da bude high-end. Naj jace pojacalo koje moze da se smatra high end-om ima mozda 200-300W (npr. najnovija serija Nelson Pass-a, ili Rowland-i mozda, a i to je diskutabilno jer su im slabija pojacala iz iste serije uvek bolja)Ja sam imao priliku da vidim i cujem skoro sve proizvode KaranAcoustics-a
i mogu da kazem da su uradjeni odlicno i da jos bolje sviraju, slusao sam cak i veliki sistem sa dva mono bloka od po 1200W na JBL zvucnicima isto KaranAcoustics (18"+12"+BiRadial 1"3/4+UHV BiRadial 1") i mogu reci da bolji zvuk nisam cuo do tada a ni od tada (ne mislim na disco sound i razvaljivanje vec na cisti high-end).
drapin je napisao(la):Sa bata Koletom (KO iz Korato) sam drugar nekih 15 i kusur godina, jos iz vremena dok je pravio kopije NAIM pojacala, i mogu i ovde da kazem ono sto sam i njemu hiljadu puta rekao otvoreno, a to je da mu (tranzistorska) pojacala ne valjaju nista. Dobro de, nije bas nista (to je uvek bilo vise prijateljsko prepucavanje), recimo diplomatski da se za te pare uvek moglo kupiti i mnogo bolje i mnogo losije pojacalo...
Napravio je dva zaista dobra Korata, a to su prvi eksperimentalni primerak, koji je bio kopija Bedini-ja 25W i jedno veliko unikatno koje je pravljeno specijalno za kolegu TO iz Korato-a.
Inace sva Korato tranzistorska pojacala su nastala kao razvoj Bedini sheme, ali sto se Kole vise udaljavao od originala, to su pojacala zvucala sve losije
Od kada je poceo da pravi cevne uredjaje, to je vec sasvim druga prica, cevni Korato uredjaji su neuporedivo bolji, ali ni to nije high-end, sto i sam Korato "priznaje" prodajom i zastupanjem Audio Note uredjaja za one koji hoce i mogu da plate high-end.
Pozitivni testovi za Korato su izlazili na vise mesta i casopisa, to je sasvim normalan marketing, a zeljeni cilj je naravno postignut posto se Korato pojacala sasvim pristojno prodaju recimo u Austriji, Portugalu, cini mi se cak i Nemackoj, kao posledica takvih testova.
Inace nikada testove po casopisima generalno ne treba uzimati previse ozbiljno, kao sto rekoh, sve je to marketing...
notax je napisao(la):Generalno se sve slazem za ovo oko Korata,ali nisam hteo ja da pisem o Bediniju, to je njihova stvar. Kada se kopira,ne valja, kada uradis sam projekat,ne valja, zato sto neko kaze, bez slusanja uredjaja,to si ti radio,nije po projektu , ne valja.
Za recenzije se slazem,ali nije uvek pravilo.
Po meni je Korato napravio jedan od najboljih poslova,i chinjenica je da od njih treba uciti kako se posluje. To se odnosi i na sopstvenu proizvodnju i na zastupnistvo firmi.
Kod vas moze bolje, neka proba.
Tacno, Korato je JEDINA u svakom pogledu uspesna YU audio firma.notax je napisao(la):Generalno se sve slazem za ovo oko Korata,ali nisam hteo ja da pisem o Bediniju, to je njihova stvar...
Po meni je Korato napravio jedan od najboljih poslova,i chinjenica je da od njih treba uciti kako se posluje. To se odnosi i na sopstvenu proizvodnju i na zastupnistvo firmi.
Aca je napisao(la):To sto on navodi kao svoje referentne uredjaje za poredjenje, ja bih mozda stavio u garazu da mi svira dok perem kola. Ovim necu da kazem da je Korato los.
drapin je napisao(la):Cast mi je sto sam bio "clan" jednog uskog beogradskog kruga audiofila koji je brojao mozda nekih 20-tak ljudi i koji se u periodu recimo 1980-2000 bavio iskljucivo high-endom i imao sve najbolje i najskuplje sprave koje su na svetu mogle da se kupe.
Aca je napisao(la):Ko zna da te neko pogura sa jedno 100.000€ mozda bi i ti postao neko ime.
Misko je napisao(la):??? Imali ste 1,000,000+ maraka ???
Zasto pojacalo preko 200-300W ne moze da bude High end???
Sta fali JBL!-u???
pantaNS je napisao(la):A sad, ako je tvoje poimanje high-end-a pojacalo od
2x25W sa zvucnicima od dvadesetak litara zapremine, osetljivosti 87dB i male snage, onda imam jedno pitanje za tebe>
kako mislis da sa tih 25W i 87dB docaras sliku jednog sinfonijskog orkestra
i uopste kako mislis da sa malo snage i malim i lenjim zvucnicima dobijes
veliku, siroku i definisanu stereo sliku, a da ne govorimo o dinamici.
Pogledaj malo Grifonov sajt pa ce ti biti mozda malo jasnije.
Sto se tice frekventne k-ke JBL zvucnika, mogao bi da odes malo na njihov sajt pa tamo pogledaj k-ku 12" zvucnika 2206H pa ce ti biti malo jasnije (takav zvucnik je koriscen u zvucnicima, koje sam pomenuo u mom postu, kao low-mid-bass).
Ti mali zvucnici sa jos manjim pojacalima mogu da sluze u svrhu fasciniranja nekih ljudi kolicinom "zvuka" koji izlazi iz jedne male kutije, ali od nekog ozbiljnijeg prostora tu nema nista, jedino sto se na tome moze slusati su neke gitare, zvecke i klatineti i to tiho.
Dakle da zakljucim>
mali zvucnik i malo pojacalo = mali zvuk tj. zvucna slika
veliko osetljiv zvucnik + kvalitetno i jako pojacalo = velik zvuk
(jer inace npr. kako docarati ceo gudacki orkestar sa parom
dvosistemaca koji imaju visoki od 2cm i basic od 16cm obavezno sa gumenim vesanjem koje jos dodatno pogorsava kvalitet basa kojeg
jedva i da ima)
Dakle trebao bi da cujes onaj veliki sistem pa onda tek da
izneses svoje misljenje. BTW sta si ti imao prilike da cujes od high-end-a da ti je referentan zvuk pa da sve ostalo poredis sa tim?
Aca je napisao(la):Sto se tice TNT sajta nista im ne verujem, cim za njih pise Dejan Veselinovic odma mi je jasno koliko su ozbiljni. Citao sam par nekih njegovih recenzija i upisavao se od smeha.
notax je napisao(la):Nema shanse da je smesnije od recenzija 4.1 i 5.1 zvucnika koje "radi" Nebojisa (sine, sta uchini), za chasopis Digital!. Prava pravcata humoreska u nastavcima.
Nije problem recnik, ni odusevljenje sa svim sto se poturi na testiranje, ali TOLIKO ima pogresnih stvari u tim chlancima, da je to hardcore dezinformisanje ljudi koji o toj oblasti znaju malo ili nimalo.
Naucice nesto, i to ce biti sve, ali SVE pogresno i naopako.
BodyRemover je napisao(la):Nebojsa Who? Znam da opise zvucnika za Digital! pise Vince... Ne secam se testova toga Nebojse. A Vince definitivno nije Nebojsa(ili si ti permutovao ime notaxe?). Da se Carter javi i razjasni jel on trula kruskaili neko drugi
pozdrav
Au, brate, al si se ti u ovom postu nalupao !pantaNS je napisao(la):E sad,
ukoliko ne znas svako tranzistorsko pojacalo se radi u komplementarnoj izvedbi pa
zato do odredjene granice malih ulaznih signala radi u A klasi, a za vece ulazne signale radi u AB klasi tako da onih 2x25W se odnosi na A klasu a u AB ima dosta vise.
Neko je pitao ranije zasto pojacalo snaznije od 200-300W ne moze da bude high end, a i ja sam rekao da 1200W po definiciji ne moze da bude high end. Bas lepo sto si nam otkrio da taj Karan ima 20 paralelisanih trandji po kanalu...to objasnjava sve.Na primer KaranAcoustics monoblok od 1200W ima 2x1500VA toruse i 2x20 bipolarnih ring-emiter tranzistora na 24-karatnoj pozlacenoj stampi i u A klasi ima preko 100W (komad je tezak preko 60kg). Tako da niko nije pominjao 1200W u A klasi.
Koliko se secam notax je samo rekao da 2x25 MOZE da goni i 87db, mada se ni ja ne slazem da je to idealna kombinacija.A sad, ako je tvoje poimanje high-end-a pojacalo od
2x25W sa zvucnicima od dvadesetak litara zapremine, osetljivosti 87dB i male snage, onda imam jedno pitanje za tebe>
kako mislis da sa tih 25W i 87dB docaras sliku jednog sinfonijskog orkestra
i uopste kako mislis da sa malo snage i malim i lenjim zvucnicima dobijes
veliku, siroku i definisanu stereo sliku, a da ne govorimo o dinamici.
Ti mali zvucnici sa jos manjim pojacalima mogu da sluze u svrhu fasciniranja nekih ljudi kolicinom "zvuka" koji izlazi iz jedne male kutije, ali od nekog ozbiljnijeg prostora tu nema nista, jedino sto se na tome moze slusati su neke gitare, zvecke i klatineti i to tiho.
Dakle da zakljucim>
mali zvucnik i malo pojacalo = mali zvuk tj. zvucna slika
veliki i osetljiv zvucnik + kvalitetno i jako pojacalo = velik zvuk
(jer inace npr. kako docarati ceo gudacki orkestar sa parom
dvosistemaca koji imaju visoki od 2cm i basic od 16cm obavezno sa gumenim vesanjem koje jos dodatno pogorsava kvalitet basa kojeg
jedva i da ima)
Misko je napisao(la):Notax stvarno si se nalupao za komplementrnu izvedbu.
Ajmo sada svi da udarimo po DVV-uAca je napisao(la):Sto se tice TNT sajta nista im ne verujem, cim za njih pise Dejan Veselinovic odma mi je jasno koliko su ozbiljni. Citao sam par nekih njegovih recenzija i upisavao se od smeha. To sto on navodi kao svoje referentne uredjaje za poredjenje, ja bih mozda stavio u garazu da mi svira dok perem kola.
notax je napisao(la):A gde sam ja to pisao o komplementarnoj izvedbi??
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari