Šta je novo?

Image RAID-a

MickeyS

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2005
Poena
309
Zna li neko kako da se napravi image RAID-a 5?

Probao sam sa gomilom programa i jednostavno nece da radi...

pa verovatno mu radi, ali mozda hoce da razbaci raid na jos neku masinu...a nece prostim cupanjem diskova...
evo, meni na primer treba nesto da prebacim u image 2 diska koja su u mirroru jer se prelazi na vece diskove...pa mucim muku...na kraju sam odlucio da iznova instaliram 2k advanced jer nemam vise vremena....

MickeyS je napisao(la):
Zna li neko kako da se napravi image RAID-a 5?

Probao sam sa gomilom programa i jednostavno nece da radi...

Norton Ghost Image (novije verzije) i Acronis True Image (takođe novije verzije).

Preporuka za Acronis True Image, radi odlično.

ok...bila su dva diska od 80GB u raidu, particije podeljene 40 i 40gb (odnosno koliko je ostalo nakon prvih 40)....za prvu particiju je bilo potrebno da bude 40gb iz prostog razloga sto se tu pored OS-a nalazi jos sijaset drugih aplikacija i razvoj (u pitanju je server za obuku)...problem je nastao kada se ukazala potreba se prebaci jedna velika SQL baza na drugu particiju i kada se ustanovilo da je baza veca od 40gb....prosto, zar ne :d

elem, ubodena su dva 200gb diska i stavljena u mirror, instaliran 2k3, peske sve namesteno i baza prebacena....ende...
e, da...jedno vreme (cirka nedelju dana) je ta baza tavorila na jednom 80gb disku (koji je uboden samo zato sto je zaista bila frka da se ta baza prebaci) tako da je i to reseno...naravno, nije mi igralo u da baza stoji na disku koji nije u mirroru...

Elem u RAID 5 konfiguraciji ucestvuju 3 (TRI) diska, hocu da napravim IMAGE kako bih u slucaju ne daj boze mogao da vratim sve kako je i bilo. Symantec GHOST 10 nece da radi...

a da napravis bekap sa ntbackup? sledeci put ti je potrebno samo da instaliras sistem pa pokrenes taj bekap koji ti sve vrati

Miroslav je napisao(la):
a da napravis bekap sa ntbackup? sledeci put ti je potrebno samo da instaliras sistem pa pokrenes taj bekap koji ti sve vrati
Mislis da napravim System point restore ili nesto drugo?
Molim te pojasni...

MickeyS je napisao(la):
Mislis da napravim System point restore ili nesto drugo?
Molim te pojasni...
odes u ntbackup i chekirash da ti se bakapuje sve ukljucujuci i system state data...

Nisi rekao imash li AC ili ne, ako imash , da li si mislio da radish bekap from the bone, odnosno ukoliko ti crashuje totalno system, kako bi povratio i OS i bazu.
2000 AC je bio mnogo tezi za bekap poshto mu je jako smetala bilo kakva promena hardware-a, 2003 AC je malo poboljshan po tom pitanju, ja lichno preferiram Veritas ili Acronis, ti bi trebao da probash Acronis True Image Server ili Intelligent Disaster Recovery VERITAS Backup Exec.

Veritas uputstvo:
http://ftp.support.veritas.com/pub/support/products/Backup_Exec_for_WindowsNT/269777.pdf

Sa akronisom je mnogo lakshe, nije tako profesionalno kao u Veritasu ali je mnogo lakshe
Mnogi koriste Symantec Livestate, symatec je koliko znam kupio Veritas, ali ga ja izbegavam, neshto se ne secam da li je imao opciju za boot i povracaj iz boot-a i da li je uopshte imao dobru podrshku za Raid 5 hardware.

Pozdrav

probaj sa diskimage-om

Veritas Backup Exec je profi program za rad sa serverskim raidom, samo ga treba namestiti i radi pod server operativnim sistemom. Moze da backup-uje sta mu se kaze i to radi kako treba, a podrzan je i rad sa strimerima. Ako covek radi profi onda mu to preporucujem, ako ne, onda moze i sa driveimage-om.
Usput, ne napisa o kakvom raid5 je rec, da li je u pitanju SCSI ili SATA, koji je kontroler u pitanju. Ghost ne podrzava neke RAID konfiguracije.

Poslednja izmena:
Samoo da definishem, kad kazem AC mislim na Api Call i Active directory.

Hvala svima na postovima, probacu veritas-a inace radi se o IBM serverskoj masini 236 serija, na njoj je SCSI RAID 6i kontroler, 3 ULTRA320 HDD IBM 74GB HOT SWAP i jedan HOT SPARE identican...i naravno 2003 AD

Nazad
Vrh Dno