Šta je novo?

iMac Superdrive

Playa

Cenjen
Učlanjen(a)
26.07.2009
Poena
151
Pozdrav Benchmarkovci!
Iako dugo pratim sajt, tek sada sam odlucio da se aktiviram na forumu, jer vidim da postoji veliki broj kvalitetnih diskusija.

Prvi problem sa kojim bih mogao da vas pomucim je:) :

Na iMac-u, model 20'' mid 2006 (mozda late, nisam siguran, nisam sad u BGu, ali nema ni veze posto su skoro identicni), tj. "belom" modelu, pre aluminijumskih, pokvario mi se DVD rezac. Toast izbacuje error, ali i kad pokusam da srezem DVD image preko Disk Utility-ja ili fajlove preko Burn Folder-a, javlja se power calibration error. Koliko sam uspeo da izguglam, rezac ne uspeva da kalibrise laser za taj odredjeni medij. Hocu da naglasim da se problem postepeno razvijao i da je iMac polako odbacivao jednog po jednog proizvodjaca praznih medija.

Zvao sam Apple Centar i oni su rekli da je najverovatnije Superdrive skroz crkao i da je zamena oko 300 evra!!! Duplo bolji DVD rezaci danas kostaju 20 evra i imaju 3 godine garancije, sto znaci, da sam kupio DVD rezac kad sam uzeo iMac, jos bih imao garanciju!

Takodje predlozili su mi da iMac odnesem na dijagnostiku, ali kazu da je najverovatnije skroz crkao Superdrive. E sad, da li je neko menjao Superdrive-ove u iMac-ovima? Cak sam cuo da je moguce ugraditi modele drugih proizvodjaca (a ne Matshita tj. Panasonic), samo je vazno da su istih dimenzija, slot load i da koriste isti interfejs (mozda svi slot load koriste isti, nisam proveravao). Poslednji korak, ako nista ne uspe, bice kupovina externog rezaca, ali tada se gubi ona all-in-one karakteristika, zbog koje je iMac bas privlacan.

Molim vas, pomagajte.

Unapred hvala

pazi ovako . mozda ce ti ova informacija pomoci.

moj ortak je provalio foru. posle 1,5 - 2 godine takodje mu je polako "crkavao" dvd rezac na macbook pro-u . znaci ono postane izbirljiv sto se tice diskova sve vishe i vishe da na kraju posle izvesnog vremena prestane da bude upotrebljiv uopste .

e sada , takodje su mu rekli ne secam se sada tacno koliko para kosta da zameni na lapu . oko 300 - 400e ako se dobro secam , on nije ni imao taj kesh , jer je i onako kupio polovan macbook pro. i dodje covek na ideju da proba sa onim diskovima za ciscenje cdova . kao bezveze ... ali verovao ili ne posle ciscenja tim cdom sve je proradili . i citanje i rezanje , SVE !

koristio je onaj cd za ciscenje koji radi na varijantu sa dodnje strane ima neku cetkicu , i ti kao samo pustis neke pesme koju su na tom cdu i on kao vrti disk i tako cisti . treba neshto ko 10tak minuta ili slicno , ne secam se tacno ...

i pazi sada ovo . mom kolegi na poslu koji ima 1,5 godinu star macbook pro, desi se ista stvar. i sada, nije mu smetalo do momenta kada je hteo da instalira leoparda (nije imao leopard instaliran) . ali kao kako sada kada ne radi dvd drive ... i ja mu kazem daj da probam ja neshto ... uzmem od ovog ortaka taj cd za ciscenje kome sam se ja smejao . i tako neshto 10-20 min ga pustim da radi...treba mu malo vremena da ga prepozna uopste tj da ga mountuje , verovatno zbog toga sto ne cita nista pre toga pa da krene ta cetkica da deluje ili sta god ... i ladno proradi dvd . i ja lepo instaliram njemu leopard . znaci licno sam se uverio .

ovo sto ti pricam je znaci za macbook pro bilo ali kapiram da one te slim rezace stavljaju i u imac . pa mozda uopste nije losa ideja da probas .

mozda i ne upali ali ako upali kapiram super ;)

Poslednja izmena:
Mozda da koristis externi rezac? Oni se kace na USB, a kostaju oko 40e ...

Dobro zvuci, probao sam sa nekim cistacem, ali ne uspeva da ga prepozna tj. samo se cuje neki nenormalan zvuk srednje glasnog drndanja oko minut i izbaci ga. Je l' su oba MPB-a slot load? Ja sam cak postavljao iMac horizontalno, kada sam procitao da se cistaci drajvova ne preporucuju za slot load, jer sam istripovao da ce takvo postavljanje nesto pomoci, ali nije....
Nisam naglasio da moj Superdrive nema nikakvih problema sa citanjem bilo kakvih diskova.

Bilo bi lepo kada bi mogao da mi kazes konkretan model tog cistaca ili jos bolje kada bismo mogli da probamo to da sredimo bas tim cistacem (izgleda da je magican:).

ne znam sta da ti kazem... ako nadjes neki normalan rezac (po normalnoj ceni) koji bi odgovarao u iMac-a nije nikakav problem isti otvoriti i zameniti DVD... poslacu ti linkove ako te interesuje.

Naravno da me interesuje, ali bih najradije prvo probao ciscenje diskom, pa ciscenje u servisu, pa tek onda zamenu. Ali u svakom slucaju ce doci dobro... Postuj ovde molim te, ili posalji na PM.

Nazad
Vrh Dno