Šta je novo?

iMac (mid 2011) dodavanje memorije

Ahsen

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2006
Poena
310
Imam iMac 27" (mid 2011), trenutno najnoviji sa 2x2 = 4 GB DDR3 na 1333 Mhz.
Zeleo bih da dodam jos 8 GB - 2x4 GB.

Apple mi je ponudio ovaj link sa instrukcijama
Kod:
http://support.apple.com/kb/HT1423?viewlocale=en_US#1
za zamenu, gde pise:

Memory card specifications - Small Outline Dual Inline Memory Module (DDR SO-DIMM) format
- Unbuffered
- Nonparity
- 204-pin
- 1066/1333 MHz
- DDR3 SDRAM

Nasao sam kod nas ovu Kingston memoriju: KINGSTON SO-DIMM DDR3 4GB 1333MHz CL9 - KVR1333D3S9/4G

Tip memorize (ne znam da li smem da ostavim link ka Gigatron sajtu gde je nadjoh)
SODIMM
Kapacitet
4GB
Brzina rada
1333 MHz

Ono sto me zanima je da li je ova memorija kompatibilna sa mojim iMac-om?
Takodje ako dodam 2x4 GB da li mogu da ostavim i postojecih 2x2 GB, i time dobijem 12 GB memorije?

Poslednja izmena:
Teoretski - DA.
U praksi - moraćeš da probaš da bi video kako će sve skupa da radi. Meni je npr. u iMac late 2009 radila kombinacija Transcend 2x4 gb ddr3 1333 + Hynix (originalna) 2x2 gb ddr3 1066 i video je svih 12 gb, ali, naravno na 1066.
Dotični Kingston trenutno radi savršeno u mom novom MacBook Pro early 2011, i to 2 modula po 4 gb, pri čemu su na jednom Kingston čipovi, a na drugom Elpida. Inače, memorija ima PCB različite boje, ali je iste oznake.

Probaš i vidiš. Najbolje je da zamoliš prodavca da u slučaju nekompatibilnosti možeš da zameniš memoriju ili da kupiš 3 modula Kingstona, a prodaš 2x2 gb.
Pozz i sretno.

I ako nađeš firmu koja će da ti da "na probu" memoriju napiši ovde pošto ja imam istu muku sa Macbookom, zvanično ne podržava 8GB, ali je masi ljudi radilo, a ne daju mi se pare u vetar :)

:wave:

Jest bas tako :)
Mada najbolje bi bilo da zvrcnesh Gigatronov servis ( oni nisu mala firma i verujem da su se sreli postavljanjem kingstona u MAC konfiguracice ) i sa njima u dogovoru da pristupis kupovini memorije :)

Sad sam zvao Gigatron i operator mi je rekao da u slucaju da mi proizovod ne odgovara nikakav problem nije zamena ili vracanje, samo je bitno da je proizvod neostecen i sacuvati racun i garanciju. Tako da javicu utiske kada je ugradim, sada cu je naruciti.

Sad sam zvao Gigatron i operator mi je rekao da u slucaju da mi proizovod ne odgovara nikakav problem nije zamena ili vracanje, samo je bitno da je proizvod neostecen i sacuvati racun i garanciju. Tako da javicu utiske kada je ugradim, sada cu je naruciti.

Срећно ти било преношење iMac-а до њиховог сервиса, ако се одлучиш за ту солуцију. У сваком случају срећно било.
12гига, ма шта год да користиш, је далеко више него довољно. ;)

Necu nositi nigde iMac, vec ce mi oni poslati memoriju, a u slucaju da mi ne odgovara kazu da mogu da je vratim. Valjda i ovde postoje neka prava potrosaca. Nadam se da nece doci do toga.

A memorije mi treba jos, stalno sam na granici da odem u swap (VM). Bavim se web developmentom, firefox i safari zajedno zauzmu giga i po posle par sati rada, a drzim otvoren i remote desktop connection, taj pojede jos giga i po, ne znam na sta samo... Palim ih i gasim da sprecim memory leak. Sa parallels bi bilo isto zauzece. Sve u svemu za ostale programcice ostane jako malo. A ja volim multi-multi tasking :D

Btw, ne treba citat posta iznad :)

Poslednja izmena:
И ја радим развој веб апликација, па се нисам нашао у проблему због мањка рам меморије, имам 8гига исте. И 4гига би ми било довољно, тачније, било ми је довољно и 1 и 2 и 4 гига у прошлости(не тако давној).
Не знам како успеш да употребиш сву меморију, једино ако су ти стално упаљене виртуалне машине.

Do sada, sa dve virtuelne mašine i aktivne MS Visual Studio 2008 R2 i MS SQL Server, pa sam otprilike na 90% popunjenosti RAMa. 12 GB će da "giška" lepo.

Evo da se javim operacija uspela, pacijent ziv, i prima input sa keybord-a :D
Cekao sam malo duze da mi posalju memoriju brzom postom, al evo konacno je dobih i ugradih za 5 min, ovo moze i malo dete da uradi.

Rezultat se vidi na slici.

Pozdrav svima i hvala na pomoci.

Prilozi

• Screen Shot 2011-09-06 at 11.30.37 PM.png
    Screen Shot 2011-09-06 at 11.30.37 PM.png
    328.5 KB · Pregleda: 94
  • Screen Shot 2011-09-06 at 11.32.52 PM.png
    Screen Shot 2011-09-06 at 11.32.52 PM.png
    58.6 KB · Pregleda: 70
Evo i dodatka nakon jednog dana koriscenja kako Lion jede memoriju, od 12 GB mi je slobodno samo 4, a vi vidite na slici activity monitor.

Mislim da se isplatila investicija, jer je cena SODIM DDR3 neverovatno jeftina u odnosu na cenu Apple hardvera.

Prilozi

• Screen Shot 2011-09-07 at 10.57.05 PM.png
    Screen Shot 2011-09-07 at 10.57.05 PM.png
    169.8 KB · Pregleda: 74
To sam morao da radim bar pet puta na dan, da izadjem iz remote desktop, ff i safari, pa ponovo da udjem, kako bi doticni oslobodili ram koji su zgrabili za sebe. I to me je jako nerviralo sto moram da gledam i pazim. Generalno, ne znam da li je ovo do Lion-a ili do ovih programa, ali curenje memorije je veliki problem bar kod mene, koji sam resio dodavanjem jos memorije. Valjda ce neki sledeci update Liona ili ovih programa malo i o memoriji da povede racuna.

Hvala, sacekacu jos malo na neki update Liona i Safarija za pocetak treba oni sami da srede problem, citao sam na stranim forumima, mnogo njih se zali na memory leak. Ja sam za sada miran sa 12 GB, ali dobro je znati i za alternativnu tj taj iFreeMem.

Znao sam da je lav prozdrljiva zivotinja, al da bas ovoliko prozdire ram nisam znao :)

Vrh Dno