Šta je novo?

iMac 27' zaglavi na butovanju sistema

pripjat

Poštovan
Učlanjen(a)
14.04.2019
Poena
65
Pozdrav svima,
Dobio sam iMac 27' 2011 (12,2), i7, 16gb rama, 1tb hdd, HD 6970m 2gb.
Imam takodje i iMac 11,1 i7 , HD 4850 (koja je pečena) i na njemu sam instalirao venturu preko OpenCore i sve šljaka kako treba.

Pošto sam dobio ovaj prvi iMac, bio je bez sistema i odlucio sam da probam i na njega da podignem venturu preko OCLP.
Instalirao sam, nije imao gpu akceleraciju, pa sam išao na post install patches. Posle restartovanja, mek zaglavi na 1/3 bara i neće da butuje. Revertovao sam patcheve preko recovery terminala i sad boota sistem ali bez wifi grafike itd.

Pokušavao sam i druge macOS-ove i naišao sam na isti problem. Obraćao sam se i podršci na discordu i nisam dobio nikakvo rješenje.
Ne znam da li je u pitanju hardverski problem, ili pak patchevi ne rade na ovu grafiku?

Pozdrav svima,
Dobio sam iMac 27' 2011 (12,2), i7, 16gb rama, 1tb hdd, HD 6970m 2gb.
Imam takodje i iMac 11,1 i7 , HD 4850 (koja je pečena) i na njemu sam instalirao venturu preko OpenCore i sve šljaka kako treba.

Pošto sam dobio ovaj prvi iMac, bio je bez sistema i odlucio sam da probam i na njega da podignem venturu preko OCLP.
Instalirao sam, nije imao gpu akceleraciju, pa sam išao na post install patches. Posle restartovanja, mek zaglavi na 1/3 bara i neće da butuje. Revertovao sam patcheve preko recovery terminala i sad boota sistem ali bez wifi grafike itd.

Pokušavao sam i druge macOS-ove i naišao sam na isti problem. Obraćao sam se i podršci na discordu i nisam dobio nikakvo rješenje.
Ne znam da li je u pitanju hardverski problem, ili pak patchevi ne rade na ovu grafiku?

Prvo si trebao da instaliraš poslednju podržanu verziju sistema na njega, da vidiš da li sav hardver radi i da nema neki hardversku problem. Pa ako prođe i sve radi kako treba,onda nepodržane sisteme.

Poslednja izmena:
Na toj masini Ubuntu prepoznaje sve komponente, nabaci na usb neku LTS verziju Ubuntua i podigni live ili instaliraj na disk i proveri da li rade sve komponente. To ti je najbrza dijagnostika.

Po rijecima @slaksm probao sam MacOS High Sierra koji bi valjda trebao da bude poslednji podrzani MacOS za ovu masinu. Naravno, naisao sam na problem. Pri instalaciji na samom pocetku, bar ispod apple loga se punio sporo i kada se napunio do kraja, samo je nestalo sve i bio je bijeli ekran.
Pokusao sam i u safe-modu, desava se isto.

Shvativsi da iMac ne zeli da digne sistem sa fleske, zanimalo me sta bi se desilo da idem putem internet recoverya. Pritiscuci Shift+Option+Command+R usao sam u recovery, no identicna se stvar ponovila, napunio se bar ispod rotirajuceg globusa i posle toga bijeli ekran.
Cinjenica da iMac ima neku hardversku gresku je sve ocitija, stoga sam pokrenuo Apple Hardware test i kao rezultat sam dobio da je sve ok, sto ne mora da znaci da je tacno.

Posle ovog svega, mislim da sam dosao do zida sa MacOs-om i vodio sam se idejom @delboy-a i nabacio sam ubuntu 24 LTS varijanu na usb. Try ubuntu je radio ali opet isti problem kada sam ga instalirao, pri dizanju sistema posle Ubuntu logoa crn ekran potpuno i u pozadini kliktanje hdd-a.

Vise nisam siguran sta da radim sa ovom masinom, nerealno mi je da je graficka karta fizicki neispravna. Da li je moguce da je neki firmware brljav? Da li da probam da pecem ovu graficku? Ili mozda nije do graficke.

Moguće da je grafička ili hdd ili matična ploča neispravna. Sad samo nagađamo. Najbolje da ti to pogleda neko stručno lice.

@pripjat Jel si Ubuntu podizao sa "Try Ubuntu (safe graphics)" ?

Po ovome sto si napisao, 99% je problem sa grafikom. 6970m kartica u tom modelu je prilicno problematicna za razliku od 6770m. Problem se javlja uglavnom nakon butovanja gde se zamrzne i pocrni ekran. Mada i ovo kliktanje diska moze da bude da je disk neispravan. Podigni ponovo Ubuntu live i ukucaj u terminalu

sudo smartctl -a /dev/sda

ako je Reallocated Sectors Count > 0 onda je disk u losem stanju. Takodje, ako se test ne izvrsi do kraja disk ne radi. Ako imas neki ssd, kod ovog modela se lako menja disk pa mozes da probas da iskljucis tu mogucnost.

Poslednja izmena:
Danas sam transplatirao HD4850m sa drugog ispravnog imac-a i nista se nije promijenilo. Znači da su grafičke ispravne.

Posle ovog svega, definitivno sa pločom nije nešto u redu.

HDD je ok stanju, Reallocated Sectors Count =0. Sentinel mi je potvrdio da je u zdravom stanju, svega 160h je bio uključen disk što znači da mašina nije bila dugo eksploatisana. Hdd je fabrički.

Da li si proverio memorijske module ? Pretpostavljam da su cetiri modula sa po 4gb, probaj da podignes sistem sa jednim ili sa dva modula.

Izgleda da je problem bio u nekoj od RAM plocica.
Zanimljivo iskustvo i puno potrosenog vremena bezveze.

Svakako, hvala @delboy @slaksm.

Nema na čemu, to je još uvek sasvim solidna mašina sa odličnim ekranom. Memorijski moduli od 4gb za njega nisu skupi, zameni taj neispravan i vozi sa 16gb rama.

Vrh Dno