Šta je novo?

iMac 2011 22" grejanje

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
Pozdrav,

Kupio sam nedavno iMac 2011 sa i5 procesorom, ali brine me ono sto racunar stoji ne radim nista na njemju, ali kad ga pipnem pozadi on je vreo, toliko vreo da ne mogu da drzim ruku duze od sekund. Malo me brine to, sta bi tek bilo kada bi pustio nesto jako da radi?

Jel to normalno i ne treba da brinem?

Hvala

Pretpostavljam levi gornji ćošak prevashodno, ali i desni gornji, ali manje?
Skini malo programče Fan Control (http://www.macupdate.com/app/mac/23137/fan-control), pa namesti ručno brzinu kojom se vrte, kao i margine temeperatura.
Inače, iMac se dosta greje, meni se isto grejao (late 2009, 27"), ali to je tako, ne obraćaj pažnju, samo ubrzaj ventove za hlađenje.
Pozz

Fan Control je dobar samo teoretski. On povećava brzinu ventilatora sa povećanjem temperature, ali i smanjuje kad se temperatura smanji. To jest, recimo za 70 stepeni drži jedan broj obrtaja, a ako krene da pada on će krenuti odmah da smanjuje brzinu, a to ne bi trebao već bi logično bilo da drži veliku brzinu dok temperatura ne padne do neke zadate vrednisti. Ovako kako radi usporava hlađenje.

Nabolji je smcFanControl (ako je kompatibilan sa novim mac-ovima) jer može samo manuelno (što je za komp najbolje).

:)

Poslednja izmena:
Da, Ivan je u pravu.
Ja ustvari imam oba, pa je izgleda smcfancontrol odgovoran što mogu da se zezam sa ventovima.

Moja 2011 top 27ica se greje u gornjem desnom uglu...mada se ne opterećujem...klima je tačno iznad iMaca :p

Ja koristim ovaj programcic za kontrolu fanova, lower treshold - 30C, upper treshold 65C, skoro instaliran na sandy bridge iMac-a i radi bez problema. Inace smcFanControl ne radi ni na prethodnoj generaciji iMacs, bar kod mene.

Bas mi je bilo cudno da se novi iMac toliko greju, skoro su nam tri stigla u firmu, kolega se zalio na jedan da bukvalno blokira pri radu zbog grejanja, stvarno je bio vreo, ne samo u gornjem levom uglu vec celom povrsinom pozadi.

I ovaj moj je celom povrsion vreo pozadi, instalirao sam ovaj smcFanCotrol, i podigao sa 1000 rmp-a sve ventilatore na 2000, i dalje se ne cuje, ali nije vise toliko vruc, sad mogu da drzim ruku pozadi. :)

Koliku ti temperaturu prijavljuje na CPU pre i posle podizanja RPM na ventilatorima ?

Ne znam stoji 0C, moram da nadjem neki progam za citanje temperature koji podrzava iMac 2011, ali nema veze ok je i ovako, kazem, vise nije vreo. :)

I ovaj moj je celom povrsion vreo pozadi, instalirao sam ovaj smcFanCotrol, i podigao sa 1000 rmp-a sve ventilatore na 2000, i dalje se ne cuje, ali nije vise toliko vruc, sad mogu da drzim ruku pozadi. :)

Nisam znao da su po difoltu kuleri na iMacu okreću na 1000rmp-a, malo je ja mislim:trust::trust::trust:

Malo je, digni na 2000-2500 rpm, i dalje se ništa se ne čuje. I spusti na 40 stepeni minimalni treshold, vruće je ovih dana.

Niko nije pomenuo koliko se skracuje vek ventilatora forsiranjem veceg broja obrtaja. Da li imate takva iskustva?

Ne znam stoji 0C, moram da nadjem neki progam za citanje temperature koji podrzava iMac 2011, ali nema veze ok je i ovako, kazem, vise nije vreo. :)

http://www.islayer.com/apps/istatpro/

Niko nije pomenuo koliko se skracuje vek ventilatora forsiranjem veceg broja obrtaja. Da li imate takva iskustva?
ventilator kosta 10tak evra, iMac kosta 1000evra :D

beli iMac iz 2006. radi non stop vec 5 godina (gasi se nocu...) a ventilatori su sa 1200>2400rpm vise od dve godine.

Vrh Dno