Šta je novo?

Ima li neko savet?

Martin_Riggs

Cenjen
Učlanjen(a)
09.10.2012
Poena
151
Ima li neko savet?
Nabavio sam neki polovan racunar, formatirao sam disk, podigao XP.Radio je fino sve do momenta dok nisam prikljucio neki DVD rom za koji istina nisam znao da li je ispravan.Ooperativni sistem ga je registrovao medjutim kad sam usao u OS nisam mogao nista narezati na njega jer ga NERO nije video a potom sam ubacio DVD sa nekim filmovima , i u sadrzaju dvd-a nisam video nista.Kao da je prazan DVD drajv.
Kada sam nakon svega ponovo upalio masinu bila je potpuno mrtva.Ne pali se monitor,ni lampica,samo ploca dobija napajanje,rade ventilatori i nista...mrtvo more.
Dok je masina radila, desavalo se da pri svakom paljenju racunara automatski ulazi u BIOS i to u opcije podesavanje brzine procesora...pa sam svaki put izlazio da bih podigao OS.
Probao sam ,vadio memorije vracao ih, kao i graficku zbog kontakta, ali nista...mrtvo more...

probaj da nam kazes koji procesor ploca napajanje
za pocetak probaj da resetujes bios

Sto se tice stalnog ulaska u BIOS i resetovanja vrednosti, moguce da je CMOS baterija odradila svoje..

A sto se masine tice, pa nisi valjda kacio DVR dok je racunar radio?

stavi pc speaker pa vidi sta je sa plocom (kakve beep-ove daje)....verovatno je ona riknula ili je problem sa grafikom. Druga alternativa ti je sistem eliminacije probaj jednu po jednu komponentu.

ma kakvi nisam kacio dvr dok je radio,iskljucim potpuno i montiram.Isprobao sam 3 dvd roma,prethodna 2 su bila neispravna takodje a posle treceg je sve riknulo.
A resetovanje bios-a se svodi na klik na opciju "LOAD DEFAULT VALUES" ili jos nesto?Ako je samo to i to sam pokusao...i dalje me posle svakog restarta vracao na bios...
Pogledacu jos sve jednom, testirati i videti koja je ploca, to ne znam pa cu vam se javiti...

Reset bios-a ti je ako imas "Clear CMOS " dugme ili jumper ili pak ugasi pc ( i napajanje ) izvadi bateriju, sacekaj 10-ak sec i vrati nazad. Ja bih proverio bateriju(ako nemas posudi unimer - izmeri napon )

Kada se sa ovakvim stvarima sretnem u real life, ljudima probam da objasnim na ovakav način:

Ako niste sigurni u to što radite ne treba ništa čačkati...

Tvoj problem je bio u slaboj bateriji, tako da je ploča gubila podešavanja i vraćala te svaki put u BIOS. Možda je jedan od DVD uređaja sumnjivog porekla koje si isprobavao napravio problem, možda si ga kontra uključio ili slično, možda je čak i logika na samom DVD uređaju bila neispravna i puštala napon na neke pinove gde to nije smela i na taj način spalila južni most i čipset na ploči.

Odradi CLR_CMOS stavi drugo napajanje za svaki slučaj i moli boga da se ploča opet "probudi". Verujem da nije ploča neke velike vrednosti ali samo si napravio nepotreban problem ako si istu spalio.

Ako se ni posle zamene napajanja ploča ne vrati iz mrtvih, izvadi je iz kućišta stavi na sto, poveži napajanje i PC speaker, naravno samo da bude ploča i procesor, upali je šrafcigerom i ako ne pišti, nažalost joj je došao kraj.

Nazad
Vrh Dno