Šta je novo?

IMA li ko XT PC

Ja još uvek imam domaći XT "Lira 512", sa "pojačanih" 640 Kb memorije i matematičkim koprocesorom 8087. Nema HD, samo jednu (!!!) FD jedinicu - i to od 720 Kb!!!
Ima ugrađenu Hercules grafiku u mono modu ili CGA rezoluciju u koloru.

Kladim se dobra većina na forumu i nezna o čemu pričam!! :p :p :p Naravno - stoji zapakovan u nekoj od kutija.

wow, lira... covece secam se kada sam citao da MI (tada bilo mi) izdajemo PC kompatibilca. slog... svaka cast na antikvitetu
Najstarije sto ja imam je 286 i to samo pokvarena ploca sa procesorom i 1mb memorije. Stoji mi na zidu kao ukras. Sve kartice sem HDD/FDD kontrolera sam podelio....

Ja imam 286 sa 287 na 12 MHz i Ati Ega Wonder tvout ISA karticu.. 5.25 flopi se podrazumeva.
E da, i 2MB ram.

Najsmešnije je što je ovo nekad bilo mašina za AutoCad. :D

Eehhhh, to je moj prvi racunar. XT sa 640kb memorije i 25mb hard diskom, CGA monitorom, valjda je radio na 16 MHz, ne secam se vise... Istorija :)

Pa sad, dali bi tada mnogi dosta para da su mogli da 8086 poteraju na 16MHz... Pre će biti da je u pitanju 4.77MHz.

Moj NEC V20 je isao na 8. 16mhz je bilo rezervisano samo za AT masine.
Mislim da se skoro kompletna masina u delovima vuce po fiokama :)

Poslednja izmena:
Negde u garazi Amstrad PPC640 sve sa kutijom, torbom i desetak knjizica...mislim da je radio na 8 Mhz....mozda manje vise sigurno ne...i puno se standardnim baterijama od 1,5V 10 komada i radio je ja mislim nekih 30 tak minuta....jb...bilo davno....i neznam dali je jos ispravan...ali zato imam jedan 100% ispravan Sinclair QL to je jos veci raritet...kupio mi tata za rodjendan u trenutku kad je isti bio u zenitu....kao umetnik (graf dizajner) nije gledao karakteristike vec dizajn...nazalost to tad nisam razumeo..ali kad sam zavrsio akademiju primenjenih saznao na sta je mislio....

Najbrži 8086 je radio na 10 koma nešto MHz..

Imal' neko 'vaki kavasaki :)

:d i moj prvi komp, bas taj proc na 4.77, 640kb rama, 20mb hard, 5.25 floppy 360kb ovo mu
dodje double side hehe, i zelena hercules 12" od koje posle par sati oci prelaze u matrix mod
- sve se vidi zeleno
EDIT: i tastaturu tezu od vecine danasnjih kungfu kucista sa sve napajanjem

I dalje ga imam takodje parkiranog negde u garazi - sastavljen '82 i dan danas radi kao
singerica (pretpostavljam, nisam ga palio odavno) bar je bilo tako svaki put kada sam mu
proveravao vitalne funkcije.

dos 5.0 je isao ko ladna voda, dok su pod poslednjim "pravim" 6.22 neki programi i igre radili
osetno sporije, tu se roolao another world, prehistorik, simcity, princ of persia i cuveni 4d
drive & box. Pocetkom devedesetih je radilo skoro sve sto i na u to vreme besnoj i kod nas
desetostruko skupljoj 386-ici.

Sto pitas, da neces da kupis ? :D

Mozda ga dam u oglase - kao antikvitet, ako ga prvo ne uvalim sajentoloskoj crkvi za relikviju :)

PS. KAKO SAM SE SAMO SMORIO KADA SAM GA PRVI PUT UGLEDAO NA SVOM STOLU
UMESTO TADA DUGOOCEKIVANE AMIGE 500:lupko:, a tek kada se ukljucio ekran - jaaaooo
jos uvek me 'fata tuga kada se setim

Poslednja izmena:
Imam i ja jos uvijek xt.640kb ram-a, 20mb disk, legendarna herkules graficka i narandzasto-crni ekran. kako je samo ksenon picio na njemu. Sada ne radi, riknuo disk. Ako neko ima negdje a da mu ne treba bio bih zahvalan.A da imam i neki stari 9 iglicni stampac. Nije otstampao vise od 100 listova i jos uvijek fercera. Neki dan sam mu zamijenio traku :)

Imam i ja jos uvijek xt.640kb ram-a, 20mb disk, legendarna herkules graficka i narandzasto-crni ekran. kako je samo ksenon picio na njemu.

ja sam umirao od smeha kad sam prvi put u zivotu video XT i Xenon 2 na njemu... kakav smehotres... :D

josh kao klinac sam u kuci imao Atari ST (od 1986.) i na njemu sam igrao Xenon u boji...

i onda, recimo, neke 1988 vidim kod drugara Xenon na XT-u u zeleno-crnoj tehnici :D :D (mada je imao hardwerski motion blur :D) zato kazem da sam umro od smeha.

Ja imao tih davnih godina zx spekicu i secam se da drugar nije mogao da veruje (dobio 286 na 12mhz) *** pa kod tebe slika u boji i pazi pa to pisti.
Da ne pominjem sta je bilo kada mi stigla amiga kasnije,mada mu je i c64 zadavao muke.
Mozda da vidim kod mene u selu da nema na otpadu koji XT ako vam bas treba ili sto od delova za IBM PC (flopy disk drive od 8" naprimer) samo sto naplacuju skuplje nego za neke nove stvari (to ti je od kompjuter bato) i onda ga baci na gomilu s gvozdjem i proda za 6 din po kg.

josh kao klinac sam u kuci imao Atari ST (od 1986.) i na njemu sam igrao Xenon u boji...

i onda, recimo, neke 1988 vidim kod drugara Xenon na XT-u u zeleno-crnoj tehnici :D :D (mada je imao hardwerski motion blur :D) zato kazem da sam umro od smeha.

da.. haha..
ja kad sam dobio Amigu 1990 moje drushtvo iz shkole (oni koji su imali PC i C64) nisu mogli da veruju svojim ochima kad sam im pustio "Shadow of the Beast" od Psygnosis-a.

a pazi to je 1990!... vec 86 i 87 je bilo odlicnih igara...

ok, ja nemam ali sam ga video ;) i sta sad? :d ...bio je smesan ko dva bioskopa i a upotrebljiv ko kineski srafciger :D

Poslednja izmena:
Ja se naigrah Elite na c64 i monohromatskom zelenom vojnom nekom monitoru... :)
I uzivao sam 1.000.000x vise nego u bilo cemu danas :(

ok, ne vidim neki naročiti razlog za nostalgiju prema XT.
imho ružna glomazna kanturina prvenstveno napravljena za office rad. boooring. :p

Al za Cobol... :d

Ja se naigrah Elite na c64 i monohromatskom zelenom vojnom nekom monitoru... :)
I uzivao sam 1.000.000x vise nego u bilo cemu danas :(

Potpuno isti utisak. Verovatno je razlog broj godina koje sam tada imao ,)

Imam ja plocu, procesor, koprocesor i 512 KB memorije. Imao sam i RLL Seagate hard disk od 32MB, placen 1000 DM.
Na njemu sam sa herculesom i 12" zelenim monitorom cepao Xenon 2. Bez problema sam stizao do kraja. Kada sam to isto probao kasnije na P1 - jedva sam prvi nivo presao :)

Moj prvi PC je pentium na 233 MX, kada sam ga nabavio bilo me je sramota, jel sam bio ULTIMATE AMIGA FUN! I danas imam amigu 1200.
A to za igrice je tacno, i ja sam nekada na spectrumu znao da igram dan i noc i jedva cekam da ustanem da nastavim. Danas imam 1.5 Tb stotine igraa dobre kartice pa me mrzi da instaliram, a kamoli igram, mada i dalje sve skidam mada vise i ne znam zasto.
A pritom nije vreme problem, nije da ga nemam.

Nazad
Vrh Dno