Šta je novo?

iLife '11

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Neverovatno da se vec danas prepodne pojavio dmg iLife-a 11 na netu. Za sat vremena cu imati priliku da istestiram novi eplov softverski paket. Nisam ocekivao da ce ovako brzo da se pojavi i vec sam planirao da nekako porucim sa sajta za 49$.

Evo i ja ubacio, gotovo za 2 sata :) Valjda su sredili problem "srozavanja" kvaliteta u iMovie...

Poslednja izmena:
Problem kvaliteta je nazalost ostao. Shteta, program bi se mogao koristiti u mnogo ozbiljnije svrhe, ovako ostaje za casuale...

U kom smislu se srozava? Nisam preterano obracao paznju nit sam se preterano igrao pa ne znam o cemu se radi? Pobrljavi rez, framerate?

:wave:

Нисам га нија користио до сада, али јесам неке друге сличне програме на основу чега предпостваљам да се овде ради о проблему компресије видео записа односно срозавању квалитета слике приликом рендеровања у одређени формат.

Srozavanje kvaliteta se odmah vidi u previewu i ostaje identichno u exportu, a najvishe je vidljivo na tamnim povrshinama koje izgledaju kao da im je paleta boja drastichno smanjena, evo kao na ovoj fotki

225px-Dithering_example_undithered_web_palette.png

Ostatak slike je takodje primetno loshiji nego kada se isto to uradi u Final Cut Pro. Poslednji iLife koji nema taj problem je verzija '06 HD, ali tu postoji drugi problem, on nema ni blizu tako dobar UI zbog chega je iLife inache dobar, tako da ga nema smisla koristiti :)

Poslednja izmena:
Обожавам Apple надоградње... смекнуо iLife 11 и таман пођем да га инсталирам кад оно имам шта да видим... не подржава 10.5.8 :lupko:

Мислим оно! :cigar:

E pa ***, Apple no voli mnogo da vuče prošlost za sobom. Recimo da ovo označava konačan kraj PowerPC-a.

Vidi stvarno, aplikacije iz devetke nisu Universal nego Intel. Ne saćam se da je to neko pominjao ranije. Verovatno jeste ali ja sam u vreme oko izlaska počinjao sa hakintošom i nisam čitao ništa van toga po forumima.

Хмм... ево управо испробах iLife 11, тачније iPhoto уоквиру овог пакета јер то је оно што мене највише занима овде. Ни раније ми се није свидело што постоји само један смер за ротирање фотографија, а сада су га још и нагурали у подмени. Уопште ми није јасно због чега су ово овако урадили, јер ако се већ тежи неком прагматизму и добијању на брзини приликом едитовања масе фотографија, онда ми заиста не иде у главу где се ту уклапа овакав један концепт.

Остале ствари су ОК, али овај део је из мог угла гледано тотални промашај...

Изузев ако ми није нешто промакло везано за алатке и њихова подешавања, а некако ми се чини ипак да није...

Хмм... ево управо испробах iLife 11, тачније iPhoto уоквиру овог пакета јер то је оно што мене највише занима овде. Ни раније ми се није свидело што постоји само један смер за ротирање фотографија, а сада су га још и нагурали у подмени.

Imaš nešto protiv držanja tastera "Alt" i kliktanja na ikonicu "Rotate"?

Imaš nešto protiv držanja tastera "Alt" i kliktanja na ikonicu "Rotate"?

Ne ali imam protiv podmenia u koji je nagurana ista. Svaki put kad kliknem na ikonicu moram da otovrim meni ponovo. Jeste alt ce zavrsiti posao u vecini slucajeva, ali to nije to... ako ja treba da jurim alt svaki put kada mi zatreba, to je onda sve samo ne elegantno resenje...

Zar su u iLife 11 ukinuli ikonicu za rotate na dnu? Zašto bi uopšte ulazio u meni?

Баш тако... коначно си сконтао. Укинули су ту варијанту! :smoke:

Srozavanje kvaliteta se odmah vidi u previewu i ostaje identichno u exportu, a najvishe je vidljivo na tamnim povrshinama koje izgledaju kao da im je paleta boja drastichno smanjena, evo kao na ovoj fotki

225px-Dithering_example_undithered_web_palette.png

Ostatak slike je takodje primetno loshiji nego kada se isto to uradi u Final Cut Pro. Poslednji iLife koji nema taj problem je verzija '06 HD, ali tu postoji drugi problem, on nema ni blizu tako dobar UI zbog chega je iLife inache dobar, tako da ga nema smisla koristiti :)

Verovatno su to uradili sa namerom da ne ugroze prodaju Fina Cut-a.:)

Heh ne, vec ce pre biti razlog dobijanje manjeg fajla u gabaritu, a i ne verujem da bi ovaj paket mogao bilo kako da ugrozi Final Cut jer je ovaj upikiran na drugu publiku. To je profesionalni program za video editing, a ovo bi trebalo da bude vise home made varijanta. Premda cenim i ja da bi bilo fino kada ovoga ne bi bilo...

Mozda to ispeglaju u nekim buducim verzijama jer zbilja nema razloga da to ovako ostane...

Heh ne, vec ce pre biti razlog dobijanje manjeg fajla u gabaritu, a i ne verujem da bi ovaj paket mogao bilo kako da ugrozi Final Cut jer je ovaj upikiran na drugu publiku. To je profesionalni program za video editing, a ovo bi trebalo da bude vise home made varijanta. Premda cenim i ja da bi bilo fino kada ovoga ne bi bilo...

Mozda to ispeglaju u nekim buducim verzijama jer zbilja nema razloga da to ovako ostane...

Salio sam se Vlado, naravno da ne moze da ugrozi Final Cut, cudi me samo da je tako los kvalitet, kao da je paleta boja 8bit-na sem ako to nije posledica nekog filtera.

Poslednja izmena:
Kada toga ne bi bilo ja bih rado koristio iMovie za neke jednostavne montaze iako radim u FCPu, ali iMovie ima interfejs dve generacije ispred svega.

Баш тако... коначно си сконтао. Укинули су ту варијанту! :smoke:

Pa i nisu, samo je korak više: desni klik i dobiješ podmeni, držiš alt menja se smer rotacije.

Па то је оно што ме и нервира. Ем имам сад корак више, ем још уз то морам да користим и тастатуру. Док је иконица стајала доле у менију нисам морао да користим тастатуру јер је било могуће више пута брзо кликнути иконицу у једном смеру и на тај начин изротирати слику на жељени начин. Сада је то немогуће тј. буквално си принуђен да користиш тастатуру ако желиш избећи бесомучно учажење у под мени сваки пут.

Где је ту елеганција и не видим у чему је проблем био да се омогући избацивање иконица у оба смера, што је у принципу нешто што сви овакви и слични програми имају од свог настанка...

Али нее.. Apple уме боље... Бах! ,)

@driver
aj ako mozes okaci neki video koji si obradio u iMovie-u na youtube.

Vrh Dno