Šta je novo?

Ili - ili?

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
Pošto mi je malo dosadila digitalna fotografija, koji bi od ova dva aparat bio bolji izbor? Čitao sam malo o ovom Nikonu, video sam da guta sve moguće i nemoguće objektive za Nikon mount (uključujući i ove najnovije VR), ali je ceo plastičan, dok ovaj Canon imam bolji kvalitet izrade (i koliko sam video ponekad i bubice u radu), ali prima samo EF objektive....

Dakle, moji takmičari su:
http://www.limundo.com/kupovina/Teh...Analogni-fotoaparati/Fotoaparat-Canon/1964106
http://www.limundo.com/kupovina/Teh...Nikon-F-75-sa-objektivom-za-10-dinara/2033925

koji bi vi izabrali (s tim što vremena nema još puno). Takođe jedan troši dve CR2 baterije, a drugi jednu 2CR5, koje se obe malo teže nalaze, ako se ne varam?

P.S. znam da je ovo forum za digitalne aparate, ali ja sam se malo zaneo u analogiju :)

P.P.S. Canonov objektiv je 28-80 f/3.5-5.6 USM, ali po ono što sam video, objektiv je b*lja. Nikon ima 28-80 f/3.5-5.6G.

Poslednja izmena:
Mnogo stvari u tvom postu se nekako ne slaze :) Prvo, dosadila ti je digitalna fotografija i sad cesh da se vratish 30 godina unazad zbog toga ? :) Jel si to isto uradio i sa prevozom pa zamenio automobil za konja :d

Drugo, navodish i poredish neke dno objektive a gore kazes "prima samo EF objektive", pa svi Canon objektivi u poslednjih 25 godina su EF, zar to nije pozitivna osobina ? :d

Trece, gde cesh naci kvalitetne filmove, kvalitetnu izradu/skeniranje ? Da li ti je jasno da dobijash loshiji kvalitet, lowlight kao na kompaktima, i to za vishe cimanja i mnogo vishe para :)

Ovakve stvari nije loshe imati ali kada vec imash digitaliju i koristish je a ovo da uzmesh povremeno i da se zezash. Zameniti digitaliju za "ovo" u danashnje vreme je jednostavno smeshno, kao shto bi bio prelazak na parnu lokomotivu :)

ne smem da ti kažem šta vozim iz zadovoljstva (i mogućnosti) :d

drugo - znam da su dno objektivi (bar sam za Canonov pročitao da crnje nema i da je prva verzija bila mnooogo bolja), ali bar sam za Nikona našao da "guta" sve objektive, pa bih kasnije mogao da uzmem i nešto što ide na digitalna tela, pa i da kupim digitalno telo. Za Canona sam samo video da idu EF, ali mi je materija nepoznata, jel to znači da na njega mogu da stavim i 50/1.8 ili neki drugi moderniji objektiv, koje bi posle stavio na digitalno telo?

kvalitetni filmovi - otkud znam, po Beogradu? :) Planirao sam da fotkam isključivo u dobrim svetlosnim uslovima, da ne jurim filmove 400ASA i više, već ono što za početak mogu da nađem po Kragujevcu, a kasnije kako stvari budu išle.

moja digitalija je Fuji S9600, ali polako počinje da me smara i nije mi dovoljan, hoću bolje :)

P.S. ima nešto u tome da moraš dobro da razmisliš o kadru, podesiš sve i nadaš se da će ispasti kako treba. Sa digitalijom - rokaš dok ti jedna fotka ne ispadne dobra...

P.S. Aukcije su se u međuvremenu završile, Nikon se prodao, a Canona još mogu da kupim (kontaktirao sam prodavca van aukcije) - traži 6700 samo za telo sa objektivom, a komplet naravno 8000 (onda bolje uzeti komplet), jel skupo?

Jel imaš neki predlog gde bih mogao da nađem nešto slično ovome, da me mine želja? Imam kući Kiev, sa filmom, ali on nema ni trunku automatike, čak ni svetlomer, cimanje mi je da nosim digitalni aparat samo da bih merio svetlo.

Samurai je napisao(la):
Za Canona sam samo video da idu EF, ali mi je materija nepoznata, jel to znači da na njega mogu da stavim i 50/1.8 ili neki drugi moderniji objektiv

Da.

Ono "prima samo EF objektive" ja malo nesrećno sročeno, Canon ima ogromnu ponudu objektiva i kompatibilnost sistema je potpuna.

Samurai je napisao(la):
nema ni trunku automatike, čak ni svetlomer, cimanje mi je da nosim digitalni aparat samo da bih merio svetlo.

Šta će ti svetlomer, koristi sunny 16.

Poslednja izmena:
hvala za pravilo "sunny 16", nisam ga znao, ali pomogla je wikipedia :)

recite mi za canona - jel vredi tu lovu sa opremom ili ne? takođe, moraću da mu dodao jednu 2CR5 bateriju, koja košta oko 800din ako sam dobro video i nije punjiva...

Ja sam imao Canon AE1 koji ima FD mount samim tim su ti objektivi jeftiniji jer ne pasu na digitalna tela .... imao sam ssc 50 mm 1.4 koji je odlicno radio, zaista fantasticno ! i placen je oko 50 evra a telo sam platio 20 :) i sve je radilo kako treba ...

Ja bih ti preporucio da odes na Zeleni venac, pa tamo medju tezgama, sa zadnje strane, potrazis lika koji prodaje aparate, on takodje i servisira tj popravlja sve moguce aparate i to radi iz ciste ljubavi pa samim tim i ne naplacuje ne znam koliko 100-200 dinara ;)
Odlican je covek, zove se Misa ...

Sto se tice filmova, kupujes ih preko puta narodnog pozorsta tj konja, to dodje pocetak Cika Ljubine ulice, pozoriste neko za decu je tu, a ti udjes u ulaz odmah do i na 5 ili 6 sprat, pitas tamo, ja sam iskljucivo kupovao crno bele filmove Kodak, a ako nema onda Ilford 100 ;)

Kod Mise razvijas filmove za 100 dinara ili 150 ... samo crno bele, kolor mozes bio gde drugde ...

Mislim da je puno da dajes te pare za te aprate sto si naveo, ali to je tvoja odluka, u svakom slucaju bi ti bilo pametno da odes kod Mise na Zeleni venac i zamolis ga za savet !

eto, pozdrav !

DeuS.Mikelle, hvala ti na vrlo opširnom odgovoru, stvarno si mi dao pregršt korisnih informacija. Za početak, neću kupiti ni jedan od tih aparata, potražiću nešto jeftinije.

Zeleni venac će ipak morati da sačeka da ja odem do Beograda, ali ne odustajem od ideje :)

Možeš li mi samo reći koja je cena crno belih filmova?

Mislim da je Ilford 100, 350 dinara pa ima i professional varijanta koja je 450din kao i Kodak koji je izuzetan, crno bele filmove mozes realno i sam da razvijas jer koristis samo jedan razvijac, dok za kolor treba mnogo vise truda ...

Ja bih ti preporucio Pentax k1000, on vazi za jako kvalitetan... takodje po meni je bolje ako ides na film varijantu da skroz ides old school ;) tj neki od tih kao sto je taj pentax, sve manuelno, jer ces na taj nacin stvarno nauciti kako da koristis aparat, tj znanje o blendi, ekspoziciji i svetlu :)

ja sam koristio canon ae1 i jako sam bio zadovoljan njime, ima objektiva koliko hoces za njega, bilo bi krajnje besmisleno da dajes vise od 100 evra za neke stare nikon objektive samo zato sto pasu na digitalna ... meni je bilo sjajno kad sam hteo da kupim neki pentax me ili slicno sa 50mm obj. pa me lik ubedjuje da kupim za neke nenormalne pare jer kao ti mozes taj objektiv da stavis na digitalno telo, a ja mu kazem, aman covece ja hocu da ga koristim na tom analognom telu, ne interesuje me digitalni pentax ... :)

uglavnom canon fd objektive kupujes za 20ak evra i rade odlicno, tj isto kao i skuplji konkurenti !

eto, imas moju punu podrsku ! Po meni, to je jedini pravi nacin za ucenje i ulazar u fotografiju, posle predjes na digitalno i milina :) pozZ

Hvala! :wave:

Razmišljao sam o old-school kombinaciji, ali osećam da bi to bio ipak preveliki mazohizam u ovo doba, pri čemu opremu koju kupim teško da bih kasnije uspeo da prodam. Zato sam za to da uzmem neki noviji SLR (canon ili Nikon), koji radi sa digitalnim objektivima, kako bih kasnije mogao da se prebacim na digitalno telo, kad finansije dozvole (i prodam S9600).

Pošto mi se sviđa ideja rada sa crno belim filmovima, istražiću malo oko ručnog razvijanja, pošto pretpostavljam da je isplativije to raditi u kućnoj varijanti, nego da dolazim do BG-a svaki put.

Hvala još jednom, i ako budem imao još pitanja, bar znam kome mogu da se obratim :)

Ma ti mozes da pocnes sa nekim EF Canonom filmashem, i kada ti se smuci jednostavno kupish digitalno telo, svi objektivi ce ti i na njemu raditi...

Deluje mi da je dobro što si se predomislio.

Nisi jedini koga je povukla neka takva ideja ali jednostavno za to treba imati vremena.

Kupio sam Nikon F65 od čoveka koji je sa njim ispucao dva i po filma, pa mu je stajao upakovan u kutiji. Kada sam ga izvadio iz kutije sav je mirisao na novo. Da li da napišem kako sam u tom momentu bio oduševljen i kako sam mislio da ću ga koristiti onako pravo, svakodnevno po koji snimak. Nabavio sam desetinu filmova, novu bateriju, objektivi mi nisu bili problem jer već koristim Nikon DSLR ali vreme ... vreme mi je veliki problem.
Sad posle godinu i nešto vidim da sam gori od prethodnog vlasnika, aparat samuje upakovan u ormaru jer mu je izgleda takva sudbina, uostalom kao i mnogoj njegovoj sabraći. Mislim da me još uvek nije prošla želja da se malo igram ali ne vidim gde mogu da uštinem vreme za takvu zabavu.

Potrudi se da odgovornost ka svakom snimku, dok koristiš digitalac, podigneš na nivo kao da radiš sa filmom, nemoj žuriti, pažljivo sve podešavaj, limitiraj broj snimaka ako je potrebno, uživaj u fotografiji i momentu stvaranja.

samo još uvek nisam našao telo da kupim za neke normalne novce, gledam oglase i limundo, ali sve je skupo... :( najeftinije je Canon EOS 500n za 1500din ili F60 za 3300, što mi je OK; al' onda ide pitanje - što je to toliko jeftino u odnosu na ostale aparate?
koje su uopšte normalnce cene za neki takav aparat danas?

što je to toliko jeftino u odnosu na ostale aparate?

Pa u pitanje je sex koji je neminovan ako se odlučiš da ideš tim putem. ;)

- nabavka korektnih filmova (muka oko nabavke plus trošak, stalno daješ novce)
- baterije (manja muka oko nabavke ali isto dodatno daješ novce)
- razvijanje (gde, ko, kako ... i naravno opet novci)
- komšinica (sveobuhvatna muka jer je želela do pogleda kako je ispao leptirčić u zoni ispod levog podrebarnog luka i kuka, ovo je retka situacija gde ne daješ novce ali ...)
- dalja obrada (ne komšinice, o tome na nekom drugom forumu, već radova koje je potrebno kvalitetno skenirati, ponovo daješ novce ili za skener ili za uslugu)
- skladištenje i čuvanje (mora se i o tome misliti)

Vrlo lako se dolazi do negativne matematike gde novci samo lete, ali jbš novce. ;)
Problem je što sve to traje tj iziskuje dodatno vreme i napor (odlazak po filmove, bateriju, do foto studija ...) neko će pozitivno primetiti da su i to novci.

Nabrojao sam samo neke probleme.
No, ako je u pitanju prava ljubav.

Ja sam vec napisao za filmove gde se nabavljaju i koliko kostaju, razvijanje takodje nije nikakav problem, pogotovu sto mozes sam da to radis, cene se takodje jako male, npr ja sam cele prosle godine slikao sa Canon AE1 i objektivom 50mm 1.4 s.s.c., sto me je kostalo 60 evra, za takav u digitalnoj varijanti bi mi trebalo par stotina evra.... Film 400 din, razvijanje 100 din, i skeniranje, ako ne obavim kuci kosta 130 din ... Negative cuvas u fascikli koja zauzima bas dosta mesta do duse, mada sam ja koristio onu veliku, A4 format !

Za mene ceo taj fazon sa filmom ima nekako dusu, gde se ti za svaku fotku maximalno trudis, da napravis kadar pa razmislis dobro pa tek onda okines, dok sada opicim bar 10 fotki onako iz zezanja ... Jedina prava prednost je sto vidis fotke odmah, ali ovde dosta ljudi nikad ne razvije fotke, sto bi trebala da bude poenta :)

Ponuđen mi je danas Canon AE-1 sa 35-70 objektivom za 50e (ali mi se čini da ne vredi toliko, i u prilično je lošem stanju) i Nikon F80 za 50e, odnosno 120e sa objektivom 28-105 f/3.5-5.6.

Gledam sad za ovog Nikona po internetu, ne deluje kao loš izbor, dovoljno je "svež" i ima dovoljno opcija i podržava nove objektive. Nemam sad 120e da iskeširam, ali razmišljam da kupim samo telo, i da dodam neki objektiv. Koliko vredi ovaj Nikon u dobrom stanju? Koliko bi me koštao neki objektiv za početak (može i normalac). P.S. Koliko sam video ovaj aparat nemam merenje svetla sa manuelnim objektivima, koliki je to minus?

Uzeo sam da pogledam F80, sa objektivom 28-105D f/3.5-4.5, evo i par sličica da mi pomognete u proceni stanja (mada meni deluje solidno, sem što je pun prašine),

Zanima me vaše mišljenje - da li je ovo dobar izbor i koliko realno ovo vredi? Prodavac mi traži 120e komplet, tj 50e samo za aparat.

Takođe, rekao je da mu ovaj objektiv nije radio fokus na D60, sa kojim aparatima ovaj objektiv ne radi? Sa onim koji nemaju šrafciger?

Prilozi

• DSCF1398_1.jpg
    DSCF1398_1.jpg
    202.8 KB · Pregleda: 43
  • DSCF1399_1.jpg
    DSCF1399_1.jpg
    207.3 KB · Pregleda: 37
  • DSCF1401_1.jpg
    DSCF1401_1.jpg
    166.2 KB · Pregleda: 35
  • DSCF1403_1.jpg
    DSCF1403_1.jpg