Šta je novo?

igre stutteruju posle update biosa

oogabooga

Čuven
Učlanjen(a)
20.10.2003
Poena
690
danas sam apdejtovao bios na ploci asrock b550m-pro4, bio je 1.00, sad je zadnji 1.80. sve proslo bez problema.

cpu ryzen 3100, memorija 2x16 transcend 3200/cl22, grafa 5500xt/4gb.

komp i sve igre radile odlicno do apdejta biosa, posle apdejta seckanje i stuttering u svakoj igri, nemam pojma sta da radim, i sta se moglo zeznuti posle apdejta.

probao sam i ovo da ukljucim sad u biosu posto se pojavila opcija, Ancient gamer rece da to resava stuttering, ali nista se nije popravilo:
advanced/pcie setts/above 4g decoding, i re-size bar support.
isto radi i sa tim kad je enable i disabled, nema razlike/

ima li ko predlog, resemke?

hvala

da li mozda ovo ima veze sto pokazuje u GPU-Z, na slici:

u primarni slot od grafike mi je ubodena 5500xt, a u drugi pcie je ubiden NVME SSD Intelov, jer jedino tamo moze da ide.

ali opet, pre apdejta biosa nisam imao ovakvih problema
Post automatically merged:

i ovo:

Prilozi

• busspeed.PNG
    busspeed.PNG
    1.6 KB · Pregleda: 26
  • bussp2.PNG
    bussp2.PNG
    3.9 KB · Pregleda: 23
Clear CMOS obavezno pre i posle flesovanja biosa, ili reset na fabricka podesavanja u biosu.

klirno CMOS izgleda OK sada radi..... jedino me buni ono, i dalje u GPU-Z vidi PCIe x8 @ x8.... jel to OK tako?
na druga dva kompa sam pogledao, tamo su 5700xt u rx580, pise PCIe x16 @ x16
u BIOS je kao na slici:

Prilozi

• image0.jpg
    image0.jpg
    253.3 KB · Pregleda: 21
i u GPU-Z isto pokazuje , prva slika gore..... probao da izvadim NVME i opet isto pokazuje PCIe x8 @ x8

evo iz rendera

Prilozi

• bys.PNG
    bys.PNG
    385.1 KB · Pregleda: 25
testirao proteklih dana, i sad najludje, samo EA igre kao BF1 BF5 i SW BF2, mi i dalje imaju taj cudan efekat..... frejmovi ne padaju, ali to neko ultra sitno trzanje tokom igranja me dovodi do ludila, takodje, u EA pomenutim naslovima, jako cesto se desava kad ucita mapu, da toliko trza prilikom prvog spawnovanja d aje to horor, definitivno nisam pametan sta raditi sad tu.... probao neke druge igre koje nisu EA, rade OK....

A zasto si uradio update biosa :) ?
To se nikad ne radi ako sve funkcionise kako treba...

A ti bre ugabuga menjas konfiguracije/komponente brze nego carape :D
Odakle sad 5500XT ?

A zasto si uradio update biosa :) ?
To se nikad ne radi ako sve funkcionise kako treba...

A ti bre ugabuga menjas konfiguracije/komponente brze nego carape :D
Odakle sad 5500XT ?
ma nisam promenio komponente, 5700xt je i dalje tu na onom jacem kompu, nego sam sklopio jos jedan komp, i sve je radilo perfektno do update biosa......
Post automatically merged:

stize mi iz USA ryzen 5600X i neka 6800 ili XT, pa sam updateovao zbog onog smart memory access (above 4G....), da budem spreman.... samo zbog toga, jer na prvoj verziji biosa nije postojala ta opcija....

Origin te onda zeza. Disable-uj Origin u igrama i/ili overlay za početak.
uradio, i isto.... sad sam nesto probao, i izgleda da je to u pitanju.....
prekopirao sam BF1 i BF5 sa Intel SSD koji je zaboden u drugi PCIe slot, i sad obe igre rade ultra glatko i kako treba, bez ijednog trzanaja i kocenja....
pre update biosa je sve super radilo sa igrama koje su na tom Intel SSD/PCIe, a posle update biosa, izgleda on pravi probleme.....
ovaj SSD sa slike je u pitanju, ali jos jednom, napominjem, posle update biosa je poceo da pravi probleme....

Prilozi

• ssd.JPG
    ssd.JPG
    12.5 KB · Pregleda: 16
  • ssd2.jpg
    ssd2.jpg
    74.5 KB · Pregleda: 13
Samo igre ili sve zivo trza?

mislim da sam resio ovo.... podesio sam rucno u biosum da PCIe bude 3.0..... isprobavao nekoliko puta, i sad mi se cini da je sve glatko.

nije mi samo jasno zasto pre update biosa nije te iste simptome pokazivao, sve je bilo OK

Nazad
Vrh Dno