Šta je novo?

Igre koje koriste 8 cores / 16 threads

newpc

Poštovan
Učlanjen(a)
15.01.2018
Poena
70
Pojavom Ryzena 7 1700, mnogo šta se već promenilo...

Mene konktretno zanima da li neko od pasioniranih ljubitelja igara zna neke od novijih naslova koji zapravo i podržavaju više od 4 jezgra, zapravo 8 jezgara i 16 niti koje Ryzen 7 ima i koliko su rezultati uporedivi sa i7 bez OC-a?

Jedan jedini naslov za koji postoji komparacija sa i7 uz maksimalno korišćenje ovakve procesorske snage je Battlefield 1, ali uz OC na oko 4GHz i tu su rezultati veoma uporedivi.

Poslednja izmena:
Niti jedna 8 jezgara.

Sa druge strane, nadje se poneka koja uposljava 8 threadova kako treba. Pa i vise.

Sa DX12 trenutna situacija je takva da se maksimalno (do 99%) može iskoristiti 6 jezgara. Naravno može se nabudžiti endžin da iskoristi nešto i od preostalih, ali daleko od maksimalnog opterećenja. Dok m$ ne napiše novi set instrukcija (čitaj: napravi novu konzolu), to je što je.

Poslednja izmena:
Planetside 2 trosi sve sto je na raspolaganju, ne i u procentima ali sasvim solidno. Jos ko strimuje, eto fino zauzece procesora, sto bi se reklo, isplati se. ;)

Mene konktretno zanima da li neko od pasioniranih ljubitelja igara zna neke od novijih naslova koji zapravo i podržavaju više od 4 jezgra, zapravo 8 jezgara i 16 niti koje Ryzen 7 ima i koliko su rezultati uporedivi sa i7 bez OC-a?

Jedan jedini naslov za koji postoji komparacija sa i7 uz maksimalno korišćenje ovakve procesorske snage je Battlefield 1, ali uz OC na oko 4GHz i tu su rezultati veoma uporedivi.

Ja sam jednu takvu temu kreirao iz istog interesovanja pa sam prilozio neke rezultate.

https://forum.benchmark.rs/showthre...sora-u-igrama-i-iskoriscenje-broja-jezgara-HT

BF 1 mulitplejer i novi Cod isto MP (za Cod bez komentara) traze vise od 4C/4T, odnosno sa njima debelo stutteruje. Dakle R5 1400, Sandy/Ivy I7 i sve jace/novije uz grafe tipa GTX 1070, RX 56 i sve slabije (makar za one iz novije generacije), za 1080p sasvim ok.
Bar sam ja te dve igre video i probao, sad ima moguce jos nesto.

Hvala svima na komentarima.

A kakva je situacija sa native igrama na Lunux-u i OpenGL što se tiče iste teme?
Da li je neko imao prilike da testira ili bar ima neke informacije?

Nekada davno je OpenGL bio u prilično podredjenoj poziciji u odnosu na DirectX i sporiji, ali danas ne verujem da je ista situacija...

I, ja sam ovde testirao ovaj moj I7, 4 jezgra Vs 8 threads ( jezgara )

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?392577-I7-4790K-procesor-i-Hyper-Threading-u-igrama

MP igre, RTS igre, neke auto - igre koriste dobro 8 jezgara i vise. Igre u kojima se kreces kroz naseljene gradove sa populacijom, takodje. GTA V, Watch Dogs 2, Witcher 3 ( Novigrad ) itd.

Najveca razliika je izmedju 4 vs 8 jezgara, dok je manja izmedju 8 vs 12 jezgara. itd.

Evo, pogledaj razliku I7 8700K vs I5 8600K sa Asus 1080 karticom :

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i5_8600k_rzeznik_zwany_coffee_lake?page=0,31

Poslednja izmena:
Sve u svemu best buy za gaming su i5 8400 i R5 1600, dok ne stignu novi Ryzeni.

Vrh Dno