Šta je novo?

Igre crashuju, ne znam gde je problem

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prvo sam mislio da se radi o izboru igara i lose kompatibilnosti sa win 7 x64, ali sada vidim da je problem nesto drugo. Prvo sam probao Half Life 2 epizode i odustao posle par dana citajuci da mnogi imaju probleme na win 7. Onda sam probao i Saboteur od kojeg sam odustao iz istog razloga. Za test sam instalirao Crysis koji je takodje crashovao, ali sam uspeo da pokrenem 32bit verziju. Sada sam instalirao i Portal i Portal 2 i obe igre crashuju.
Osim Saboteura ostale igre sam igrao na win7 x64 na prethodnoj konfiguraciji. Ne znam da li je doslo do neke greske prilikom instalacije sistema ili je zbog nove konfe.
Palo mi je na pamet da framework i slicni paketi prave problem pa sam ih reisntalirao (visual c++, visual studio, xna, framework 4), ali problem ostaje. Jos samo ne mogu nista da uradim sa Framework 3.51 jer on dolazi uz sistem i moguce ga je samo aktivirati i deaktivirati, ali ne i potpuno izbrisati i instalirati novi.

Svaka pomoc je dobrodosla. Bilo sta, samo da ne moram opet da instaliram sistem i sve programe.

Ako sam dobro ispratio drugu temu, kartica je modovana u 6970 ? Za pocetak da vratis def bios pa da vidis da nije do toga. Druga varijanta apdejt biosa ploce ili jos bolje vratis sve na def pa vidis sta se desava.

Probao sam sa originalnim biosom graficke (na srecu radi se samo o promeni polozaja prekidaca) i nista se ne menja. Inace, grafa je bila i na prosloj konfi (phenom 2 x4 955). Promenjeni su samo proc, ploca i memorija.
A vec sam ranije vratio sva podesavanja biosa na def i takodje nije pomoglo.
Pada mi na pamet da problem pravi neka od specijalnih funkcija procesora, ali ne bih mogao ni da pretpostavim sta. Instalacija windowsa je ista kao i prosli put (originalni) i ako nije doslo do neke greske onda ne bi trebalo da bude problema. Jedina prava promena su proc i ploca i drajveri ploce. Sve ostalo je apsolutno isto kao i ranije (memoriju ne racunam)

Ok, lociran je problem. Iskljucio sam sve sto sam mogao (AV, msi afterburner...) i Portal 1 i 2 su se pokrenuli savrseno. Pocnem da palim jedno po jedno i vidim da je afterburner problem. Pocnem preciznije da lociram i shvatim da je do OnScreen Display-a. On se automatski aktivira kada podesim 2d i 3d profile, dugmice za screen i video capture i pracenje fps-a u igrama. Sada jos samo da vidim da li ce reinstall pomoci ili moram komplet da promenim nacin rada zbog toga.

Nazad
Vrh Dno