Šta je novo?

Igranje sa siframa na laptop-u

doggy

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2004
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3800x + MSI Frozr XL
Matična ploča
Gigabyte x570 Aorus Elite
RAM
2x32GB Kingston DDR4 3200
GPU
Asus RTX 3070 Dual 8GB
Storage
256GB Samsung 850 EVO, 1TB Samsung 860 EVO, 1TB Kingston SA2000, 2x2TB i 4TB HDD
Zvuk
Integrisana
PSU
Seasonic Focus Plus 750 Platinum
Kućište
Cooler Master Cosmos Anniversary
Monitor
MSI MAG274QRF-QD, Dell Ultrasharp 24
Miš & tastatura
Microsoft Natural 4000 + Redragon M908
Laptop
Dell XPS 15 9500
Mobilni telefon
Huawei P30 + Samsung S22
Pametni uređaji
Mi band 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Elem,

Cisto da posavetujem ljude, posto sam zamalo napravio 'ranje :wall:

Daklem, na jednom lapu koji sam dobio na poklon sam iz zezancije postavio sifru za hard disk, iz BIOS-a. Posto koristim sluzbeni, moj je stajao na polici. Sad sluzbeni treba na servis, pa bi mi moj bio vrlo koristan, jel tako ... tako je. E, tu dolazimo do problema. Trenutak "inspiracije" prilikom postavljanja sifre za hard disk 2 meseca ranije. Nisam nikako mogao da se setim sifre. Bavuljajuci po internetu i kontaktirajuci teh. podrsku proizvodjaca laptop-a (Gateway) i hard diska (IBM) shvatio sam da ukoliko se ne daju pare firmi (Gateway, IBM ili nekoj specijalizovanoj za popravku hard diskova) ili se ne kupi novi hard disk, nema leka za hard disk, a pogotovu podatke ukoliko se sifra zaboravi.

Savet: Ne stavljati sifru na hard disk ukoliko tastatura nije savrseno ispravna, vi savrseno odmorni a takav vid sigurnosti neophodan.

Ja sam posle 3 dana uspeo da ubodem sifru :banana: :banana: :banana: ... sifra je bila jedna od mojih standardnih (inace probana bar jedno 50ak puta u prethodna 3 dana), ali sam je iz nekog razloga (losa tastatura, cinjenica da sam je postavljao u 2 ujutru nakon instalacije laptopa ili nesto drugo) ukucao pogresno (citaj pojeo slovo, zamenio dva slova, itd). Tek posle 3 dana mi je uspelo da napravim istu gresku, koju sam inace ponovio 2 puta prilikom unosa sifre (sifra mora i da se potvrdi). Tako da ... pamet u glavu :wall: :wall: :wall:

Ajde zdr

Dakle ovo sto si ti rekao nema blage veze. U zavisnosti od potreba i uloge notebooka, sifra za bios i hard je i te kako preporucljiva.
E sad ako nisi koncentrisan pri menjanju sifre, i ako istu zaboravis to sigurno nije razlog da preporucujes drugima da to ne rade, jer je jelte opasno...

"ako nisi koncentrisan pri menjanju sifre, i ako istu zaboravis".....
Slazem se sa RamOne-om, u potpunosti!

poz.

@RamOne

Vrlo dobro znam da je takav vid sigurnosti potreban, kao sto se vidi u mom citatu dole. Moj savet se odnosi na ljude koji to stavljaju cista da imaju, da bi pokazao drugu tipa "Eto vidis, ne mozes da upalis moj laptop bez sifre" itd, iako im je to kucni laptop, gde imaju slike, muziku i igrice, a ne neke poverljive firmine dokumente i sl. Moj savet se odnosi na takve ljude. Toliki tuljan da ne znam zasto sifre tog tipa postoje nisam.

Isto tako, takvi ljudi obicno ne znaju moguce posledice stavljanja tog tipa sifre.
Poz

doggy je napisao(la):
Savet: Ne stavljati sifru na hard disk ukoliko tastatura nije savrseno ispravna, vi savrseno odmorni a takav vid sigurnosti neophodan.

Poslednja izmena:
Pazi ako neko jos uvek kupuje notebook da bi mu to bio kucni kompjuter za kako si nabrojao slike, muziku, igre... ocigledno mu treba savet kao ovaj tvoj.

RamOne je napisao(la):
Pazi ako neko jos uvek kupuje notebook da bi mu to bio kucni kompjuter za kako si nabrojao slike, muziku, igre... ocigledno mu treba savet kao ovaj tvoj.

Pa sad, ne vidim zašto ljudi po sadašnjim cenama ne bi kupovali laptop da im bude kućni kompjuter, ali ok. Svakako je korisan savet da treba biti pažljiv kad se stavlja šifra na notebook, što je bila i poenta ovog threada, ako sam dobro shvatio.

Ako treba da se kupi komp za oko 500e sa nekom krs 17icom uvek je bolje dodati 150e do 200e i uzeti laptop narocito ako se ne koristi za nesto zahtevno, po mogucstvu sa W-lanom i dvd-rw, sem toga sto zauzima manje mesta, za word, mp3, skype, net je vise nego dovoljan. Prednost tft-a ,
Treba kod nekog nesto da se iskopira - W-lan i gotovo sada sve bolje poloce i na desku imaju W-lan.
Za zurke mp3 lista, lap u pojacalo i uzivancija itd.
Ovo sa zurkama narocito cenim jer od kada je sestra uzela lap ne moram kolima da joj prebacujem ceo komp sa monitorom i gomilom cablova.

A da nisam joj stavio sifru...

Poslednja izmena:
alekssBGD je napisao(la):
Svakako je korisan savet da treba biti pažljiv kad se stavlja šifra na notebook, što je bila i poenta ovog threada, ako sam dobro shvatio.

To je i bila poenta. Vecina ljudi ne zna moguce posledice.

Pozdrav,
Igor

RamOne je napisao(la):

Sad si ga malo preterao. Zaista...

alekssBGD je napisao(la):
Pa sad, ne vidim zašto ljudi po sadašnjim cenama ne bi kupovali laptop da im bude kućni kompjuter, ali ok. Svakako je korisan savet da treba biti pažljiv kad se stavlja šifra na notebook, što je bila i poenta ovog threada, ako sam dobro shvatio.

Sad će ovo opet da se pretvori u "laptop vs. desktop"...

Nemojte više, kod Boga vas molim, imamo već nekoliko takvih tema...:wall:

Ja to laptop vs desktop nikad nisam video :)

Ja ne znam ko je toliko popio da svakodnevno koristi lap, on je napravljen na ivici neudobnosti u radu, namenjen je da ga koristish tamo gde nemash izbora :)

Iako je tema da tako kazem pobegla od prvobitne..:) , varijanta da se probije sifra na HDD-u...(IBM-laptopovi imaju tu opciju odavno), odradjuje se uspesno i kod nas. Naravno uz malu nadoknadu:d

xsi je napisao(la):
Iako je tema da tako kazem pobegla od prvobitne..:) , varijanta da se probije sifra na HDD-u...(IBM-laptopovi imaju tu opciju odavno), odradjuje se uspesno i kod nas. Naravno uz malu nadoknadu:d

Sa šiframa u 'nultim stazama' HDD-a? Stvarno??? Nisam znao da ima i takvih stručnjaka (mada - kad razmislim, nisam ni sumnjao da će i to biti rešeno). Kolika je cifra ta 'mala nadoknada' ako nije tajna?

Pozdrav!

driver je napisao(la):
Ja to laptop vs desktop nikad nisam video :)

Ja ne znam ko je toliko popio da svakodnevno koristi lap, on je napravljen na ivici neudobnosti u radu, namenjen je da ga koristish tamo gde nemash izbora :)

Samo ti pali vatru... :)

Očigledno nisi odavno imao duži kontakt sa nekim (novijim) laptopom... :guitar:

Poslednja izmena:
niko me ne bi naterao da umesto u 19" wide, gledam u 15 (preko toga je vec dtr, a ne laptop) i da umesto ms natural, kucam na onim tastaturicama... neka hvala |>> mis vs touchpad da ni ne pominjem...

driver je napisao(la):

danijel00 je napisao(la):
niko me ne bi naterao da umesto u 19" wide, gledam u 15 (preko toga je vec dtr, a ne laptop) i da umesto ms natural, kucam na onim tastaturicama... neka hvala |>> mis vs touchpad da ni ne pominjem...

:wall::wall::wall::wall:

Poslednja izmena:
Opet ce ovo da se pretvori u desktop vs laptop i opet ce se prosipati neke NEARGUMENTOVANE gluposti i prosipati SUBJEKTIVNE izjave tipa:"Meni je bolje ovo,udobnije ono..."a ni jedni ni drugi nece biti u pravu jer je laptop JAKO upotrebljiva stvar KOME TREBA,mada i sminkeri skrecu paznju na sebe pa i njima za nesto koristi a desktop je jos uvek ispred po performansama za istu/slicnu cenu ali TO NIJE TEMA!
Pozdrav ,)

e kako se otkljucavaju ti hardovi, aj neki link doturite na PM.Pozdrav

Ако неко зна како се откључавају сумњам да ће рећи, због оних 50 евра.

Малкице ми је невероватно да неки сервер преко нета може да откључа хард диск или да га врати из мртвих, да ли је неко користио ово чудо?

nece da ti da svoj posao za dz. uzece 50e i molice se da opet zakljucas i zaboravis sifru...

Vrh Dno