Šta je novo?

IE propada, FireFox galopira ka vrhu!!!

O neee, jos jedan thread IE vs. FF.
Sad ce odma Zoni uskociti. :)
Inace bice interesantno videti rezultate za mesec dana, zbog Opere 8, koja se tek sada pocinje siriti.

Jel' neko konta da IE drzi i dalje 8/10 trzishta? Aman, prichate kao da je drzao 90%, a sada drzi 20%...Mislim, glupost i pokushaj medijskog proboja...

Svejedno, IE je i dalje ocajan browser, u svakom pogledu.

Izgleda da sam ja propustio prve rasprave o FF (vs. ostali browseri), pa kako sam ga probavao ovih dana imam par zapazanja, zelje i pozdrave.

Prvo, u odnosu na goli IE mislim da je za najveci broj korisnika neuporedivo bolji, pod uslovom da korisnik zeli da iskoristi one mogucnosti koje IE nema. Cak i bez toga, definitivno brze otvara strane.
E sad, ako bi se uporedjivao sa IE+maxthon onda mi jos uvek nije doradjen kao potonji.
Dakle, hocu da mogu da (kao sto mogu u makstonu) definisem velicinu (maksimalni i minimalni broj karaktera) taba.

Ne vidim nacin (nadam se da ce neko da mi objasni) da se sacuva veci broj linkova kako se u makstonu to radi sa Groups.

Intenzivno me nervira sto su toolbarovi zakljucani pa ne mogu sve da ih dovedem u istu liniju (zajedno sa File, Open...).

Fantasticna stvar je da najzad neki browser korektno radi highlighting, odnosno da i srednji klick na link obelezava taj link kao posecen (drugacijom bojom), sto npr pod IE nije moguce.

Odlicno je takodje i da se prikaz boja na stranici ponasa u skladu sa setovanjima, pa je moguce odrediti npr. sivu pozadinu za bilo koji sajt, dok u IE to vise ne radi korektno nakon odredjenog sigurnosnog patcha za IE6 (jer se prikazivanje boja ponasa u skladu sa setovanjima u Display Properties>Advanced> [window color], umesto da se ponasa u skladu sa setovanjima pod Internet options>General>Colors ,kako je funkcionisalo na cetvorci i petici, i sestici bez pomenutog pecha.

Sve u svemu FF je meni izuzetan browser, svakom bih ga preporucio, al` ja jos uvek ostajem na IE+maxthon.

Poslednja izmena:
@DS9: FFox koncept je takav da se on (FFox) ne koristi 'klot' vec po 'volji' dodajesh extenzije, kojih postoji zavidan broj. Jedna od lokacija gde cesh ih naci je : http://www.extensionsmirror.nl/

Dalje, ono shto si pominjao u vezi 'kastomizacije' tabova pronaci cesh u shiroko popularnoj extenziji 'Tabbrowser extension'...A za ostalo onaj gornji link..
Maxthon nema tu shta da trazi. :)

Poslednja izmena:
Meni nesto i ne lezi to sa tabovima. Imam FF instaliran, ali nekako mi je IE i dalje bolji. Od Opere sam davno pobegao. Dodao sam Google TB u IE i picim. Inace cesto kucam adresu i unutar Windows Explorer-a koji se automatski "pretvori" u IE.

Da sačekamo leto kada će izaći IE7 pa da vidimo šta će biti. Meni će biti dovoljno to što će se raditi sa tabovima, a ako bude još nekih novina dobro došle. Trenutno IE+Maxthon i sasvim sam zadovoljan. Probao sam FF ali deluje mi nekako nedorečeno a kako vidim lija je sve šupljija i šupljija. :)

Da, ima cak ukupno tri sigurnosne rupe, a jos malo su na pragu okrica cetvrte :d

Aj nemoj da pricas, to sto svaki zivi test na netu pokazuje da je IE sup ko *rac, to nema veze, a Firefoxu nadju nesto jednom u sto godina, i odma' ispadne najgori browser...

A mene nedostatak tabova u IE ubija... mislim, imas maximiziran prozor, pritisnes Ctrl+N, i sta se desi? Dobijes prozor koji je razvucen do svih ivica, ali nije maximiziran, i pocne bez pitanja da ti otvara sajt koji je bio u prethodnom prozoru... debilizam.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Da, ima cak ukupno tri sigurnosne rupe, a jos malo su na pragu okrica cetvrte :d
QUOTE]
Čekaj malo da vreme prođe, barem deseti deo onog vremena kako postoji IE, ima da lija bude bušna tako da ni jabuke nećeš moći držati u torbi spravljenu od njene kože. :)

Boyce je napisao(la):
Meni nesto i ne lezi to sa tabovima.

O ukusima se ne raspravlja, ali ovo nije stvar ukusa vec praktichnosti. IE-u i jeste najveci, pritom lak za reshiti, nedostatak multitab feature-a.

Dabar je napisao(la):
Čekaj malo da vreme prođe, barem deseti deo onog vremena kako postoji IE, ima da lija bude bušna tako da ni jabuke nećeš moći držati u torbi spravljenu od njene kože. :)
Vidi se da pomno pratis Mozilla scenu ;)
Firefox 1.0 je baziran na Mozilli 1.7.x. Taj browser koristim od verzije 1.0 (to jest od onda kada je opisan u Digitalu 06/2002 - do tada sam vozio Operu), tako da sam pratio sta se sa njim desava i bio svedok konstantnog krpljenja svega i svacega u njemu i ispravljanja svih potencijalnih propusta. Mozilla je, bre, za tako kratko vreme evoluirala u nesto u sta IE nije mogao godinama! Ljudi, shvatite, Mozillu ne razvija gomila ladimuda sa ogromnim platama nego ljudi koji hoce da naprave browser sa kojim se necete plasiti da izadjete na net. Mislim, koji su to ljudi kada im je tesko da isprave onaj bag sa prikazivanjem transparentnih PNG-ova vec sto godina?!?

A to da je Firefox tek sa pluginovima dobar, ne stoji. Ja ga koristim bez ikakvih dodataka (jedino sto instaliram flash plugin) i opet mi je daleko upotrebljiviji nego IE.

PS. Smrt IE-u! :-devil-: :D

Pretera ga malo sa mrznjom prema IE, ali ajd necu da ulazim u nepotrebnu raspravu sa tobom, vec mi ti dobronamerno reci razloge zbog kojih treba da predjem na FF. Ko zna, mozda ga nisam dovoljno istrazio, mozda su mi promakle neke vazne opcije. Ako me ubedis, imas jos jednog korisnika programa koji ti toliko znaci. Izvoli.

Septimus je napisao(la):
@DS9: FFox koncept je takav da se on (FFox) ne koristi 'klot' vec po 'volji' dodajesh extenzije, kojih postoji zavidan broj. Jedna od lokacija gde cesh ih naci je : http://www.extensionsmirror.nl/

Dalje, ono shto si pominjao u vezi 'kastomizacije' tabova pronaci cesh u shiroko popularnoj extenziji 'Tabbrowser extension'...A za ostalo onaj gornji link..
Maxthon nema tu shta da trazi. :)

Pre nego sam postovao prethodno - instalirao sam tabbrowser ext. ali opcije koje mogu da se customizuju su nedovoljne, u odnosu na ono sto moze da se uradi pod maxthonom.

Hvala za holandski lin, al` kako je prepun raznih dodataka koje mi ne trebaju, a ima ih puno, bicu vrlo zahvalan ukoliko me neko uputi u naziv ili link one ekstenzije kojom je moguce sacuvati vise linkova do tabova pod odredjenim nazivom ( kako to fukcionise sa Groups pod maxtonom).

Hvala

Boyce je napisao(la):
Pretera ga malo sa mrznjom prema IE, ali ajd necu da ulazim u nepotrebnu raspravu sa tobom, vec mi ti dobronamerno reci razloge zbog kojih treba da predjem na FF. Ko zna, mozda ga nisam dovoljno istrazio, mozda su mi promakle neke vazne opcije. Ako me ubedis, imas jos jednog korisnika programa koji ti toliko znaci. Izvoli.
Meni je dovoljno sto mi se sajtovi otvaraju brze (a pravilno, za razliku od Opere) i sto postoji tab browsing. E sad, mozda ne delis moje simpatije prema nekomercijalnim proizvodima koje razvijaju entuzijasti :) , ali prva dva razloga su meni sasvim dovoljna :)

Iskreno sada sam imao nekih "problema" sa maxthonom i probao sam da predjem na FF. Moze da pricha ko shta hoce ali Maxthon za sada stvarno roola. Nashao sam milion i jednu ekstenziju i da zatvaram tab na 2click i za organizaciju istih ali nije to to. Meni SPORIJE otvara strane i chesto prikazuje kako ne moze da otvori stranu posle par sec. Onda lepo odem u Maxthon i sve shto nisam mogao da otvorim otvorim u istom i onda se definitivno vratim na njega. Za sada mislim da mu nema premca.

morbius je napisao(la):

s obzirom da one nebulozne boje jos nisu popravljene, nije bas citljiv sajt! :mad:

medjutim, ovo je zanimljivo:

Nils Brinkmen iz firme OneStat kaže da trend rasta popularnosti Firefox-a počinje da jenjava, dok raste broj korisnika Safari browser-a kompanije Apple, što znači da sve veći broj korisnika Mac računara prestaje da koristi IE.

Sve je stvar navike... Slusham svakakve price i na sve strane ljudi koriste FireFox, ali dzaba to sve... Maxthon ispunjava 100% mojih potreba... i zasto bih ga ja sad menjao? Zasto bih se za dzabe navikavao na novi browser? Tim koji dobija ne treba menjati.

I batalite te price kako firefox brzhe otvara stranice... Mozda i otvara... pola sekunde brzhe...

Mozda ja neznam gde da ukljucim ili to mozda i nepostoji/neradi u Firefox-u, dakle zasto mi ne oboji scrol bar kao sto treba?

DS9 je napisao(la):
Ne vidim nacin (nadam se da ce neko da mi objasni) da se sacuva veci broj linkova kako se u makstonu to radi sa Groups.

Intenzivno me nervira sto su toolbarovi zakljucani pa ne mogu sve da ih dovedem u istu liniju (zajedno sa File, Open...).

*Veci broj linkova moze se sacuvati kao bookmark desnim klikom na tabbar i 'bookmark this group of tabs' (tabbrowser extension). Jeste da nije .cgp ali radi posao..

*Toolbarovi nisu zakljuchani -- desni klik na toolbar -> customize i onda mogu da
se postave po zelji...

taba je napisao(la):
I batalite te price kako firefox brzhe otvara stranice... Mozda i otvara... pola sekunde brzhe...

Ja koristim Operu, ali nebitno... ne da otvara brze od IE, nego kao da imam koablovski net... :d ali ozbiljno.. glupi IE mora kompletnu stranu da ucita, pa ti je tek onda prikaze.. i to extra dugo traje(bar kod mene), dok Opera(i verovatno Firefox) krecu odozgo, pa iscitavaju stranicu, i mozes odma da kliknes ako ti treba nesto iz gornjeg dela sajta, a ne da cekam celu stranu da mi otvori, pa tek onda... a da ne pominjem sto uvek nakacim neko djubre preko IE kad mi nekad zatreba, Ad-aware uvek nesto nadje.. dok sa Operom nikad nista ne nadje... zabrinuo sam se bio da li uopste radi taj Ad-aware... ;)

ZoNi je napisao(la):
WD, bojenje scrol bara radi samo u IEu (i IE-baziranim browserima)
Untrue! Opera ima opciju "Enable styling of scrollbars". Ne drzim je ukljucenu, ali pretpostavljam da tu spada i bojenje skrolbarova.

Boris Lozac je napisao(la):
Ja koristim Operu, ali nebitno... ne da otvara brze od IE, nego kao da imam koablovski net... :d ali ozbiljno.. glupi IE mora kompletnu stranu da ucita, pa ti je tek onda prikaze.. i to extra dugo traje(bar kod mene), dok Opera(i verovatno Firefox) krecu odozgo, pa iscitavaju stranicu, i mozes odma da kliknes ako ti treba nesto iz gornjeg dela sajta, a ne da cekam celu stranu da mi otvori, pa tek onda...
Ovo je tačno, taj način renderovanja je najgora stvar u IE. Dok sam bio na dial upu ponekad sam k'o majmun morao da blejim po 5-10 minuta dok se nešto otvori. S druge strane, mene nervira i ono skakutavo renderovanje Firefox-a. Za Operu ne znam, dugo je nisam koristio.

RazbojNick je napisao(la):
Untrue! Opera ima opciju "Enable styling of scrollbars". Ne drzim je ukljucenu, ali pretpostavljam da tu spada i bojenje skrolbarova.
aha, vidi stvarno... ne znam kad su to ubacilil... moraju da sustizu IE, pa ubacuju i te stvari koje nisu po standardu? :)

ZoNi je napisao(la):
aha, vidi stvarno... ne znam kad su to ubacilil... moraju da sustizu IE, pa ubacuju i te stvari koje nisu po standardu? :)

Uh bre covece, sta ti znaci bojenje scroll barova, naspram toliko rupa u IE, koje postoje. Mislim da je FF pravi pogodak, otkad ga koristim, vise ne mislim na kakve sajtove idem.
Pozdrav

Aladin je napisao(la):
naspram toliko rupa u IE, koje postoje. Mislim da je FF pravi pogodak, otkad ga koristim, vise ne mislim na kakve sajtove idem.
Pozdrav
koje rupe? :D nisam primetio ni jednu za 6 godina (mada, obican IE sam koristio mozda 2 meseca ;) )

a FF je super... jos kad stigne do verzije 2.0, bice jos bolji...

Evo najnovije za FF :
Secunia Advisory: SA15292
Release Date: 2005-05-08
Last Update: 2005-05-09
Critical: Extremely critical
Impact: Cross Site Scripting System access
Where: From remote
Solution Status: Unpatched
Software: Mozilla Firefox 1.x

Description: Two vulnerabilities have been discovered in Firefox, which can be exploited by malicious people to conduct cross-site scripting attacks and compromise a user's system.
1) The problem is that "IFRAME" JavaScript URLs are not properly protected from being executed in context of another URL in the history list. This can be exploited to execute arbitrary HTML and script code in a user's browser session in context of an arbitrary site.
2) Input passed to the "IconURL" parameter in "InstallTrigger.install()" is not properly verified before being used. This can be exploited to execute arbitrary JavaScript code with escalated privileges via a specially crafted JavaScript URL. Successful exploitation requires that the site is allowed to install software (default sites are "update.mozilla.org" and "addons.mozilla.org"). A combination of vulnerability 1 and 2 can be exploited to execute arbitrary code. NOTE: Exploit code is publicly available. The vulnerabilities have been confirmed in version 1.0.3. Other versions may also be affected. Solution:
1) Disable JavaScript.
2) Disable software installation: Options --> Web Features --> "Allow web sites to install software"

poz.

Nazad
Vrh Dno