Šta je novo?

Idealna konfiguracija za obradu slika i videa? Saveti, primedbe

sH@DoW

Slavan
Učlanjen(a)
07.07.2004
Poena
319
Ja sam vec odabrao komponente, interesuje me da li imate primedbe. Ako treba da se promeni nesto, doda ...

Intel Pentium 3.0 (3.4)GHz SSE3
Intel 875P cipset
2 x 512MB DDR400 SDRAM dual channel
2 x 74 GB Western Digital Raptor 10.000rpm (RAID-0)
Excalibur ATI Radeon 9600XT 256MB
DVD rezac Pioneer 107D 8x
citac flash kartica
2xFireware 6xUSB
Creative Live Sound Blaster Audigy 2ZS
Logitech MX510
tastatura Logitech
Samsung (EIZO) 19" ???

P.S. Koliko bi to sve ukupno kostalo? (prodavci, javite mi se na PM)

Hvala unapred

Nisi bas bio odredjen oko nekih komponenti ali nema veze:
1.Nisi naveo da li ces uzeti northwooda ili prescotta,a preporuka ti je za prvi osim ako neces i da koristis komp za podgrevanje rucka :D Znaci moj savet northwood 3.2ghz
2.Naveo si chipset a ne i plocu, preporuka za beskompromisno resenje ili asus P4C800 ili Abit IC7 Max3
3.Ram nisi pak naveo marku,savet Corsair,Kingston,PQI
4.Hard nema zamerke
5.Preporuka-ako neces da dajes vise para za grafiku onda bolje uzmi 5900xt jer je razlika u ceni zaista mala,a bolja je karta.Ako pak hoces da dodas jos para za grafiku ili 9800SE mod u 9800Pro,ili standardni radeon9800pro kome je dosta opala cena posle pojave nove generacije kartica
6.Sto se tice rezaca neki su imali pozitivna iskustva sa njim,neki negativna ali ja mislim da se na kraju ipak moze preporuciti kao solidan izbor
7.Sto se tice zvucne mislim da ti netreba Audigy2 ZS jer je ZS podrska za 7.1 zvucnike,koje neverujem da imas,a ako je to pak slucaj onda je to logican izbor,a ako ne onda samo Audigy2.
8.mis Ok,citac ok,tastatura ok,a za monitor nisi rekao da li je tft ili crt tako da ti nemogu reci nesto vise posto neznam koji ces izabrati.
Poz.

Hvala za savete,
Evo ovako
Monitor CRT, neki bolji (da ima mogucnost da se kalibriraju boje na njemu)
memorija Corsair

Pitanje:
Da li Intel na 3.2 ili pak Athlon 64 3600+, koji od njih ima SSE3 (neka nova tehnologija, ne znam tacno sta)?

Da li znas mozda koliko bi to priblizno kostalo i gde bi mogao to najeftinije da nadem, ali da bude pouzdano.

Pozdrav

Sto se tice monitora moja preporuka je samsung 957p ili mozda Hyundai Q995.Sto se tice Corsair Memorije mozes da biras ili obicnu ili overklokersku(brzu) varijantu pa ti kazi koju bi od te dve.Sto se tice SSE3 instrukcija to je ekskluzivna mogucnost intel procesora kao sto je i hyper threading ili HT.Ja ti mogu reci okvirne cene ako te zanimaju,ali posto nisam diler,a ovde na forumu ih ima dosta,moci ces da stupis u kontakt sa nekim i da proveris cene,a ako nebudes zadovoljan istima,ja ti mogu dati telefon mog dilera kod koga uzimam stvari(i veoma sam zadovoljan) i na kraju mozes uporediti cene i izabrati najbolje za tebe.
Poz.

Poslednja izmena:
sH@DoW je napisao(la):
Ja sam vec odabrao komponente, interesuje me da li imate primedbe. Ako treba da se promeni nesto, doda ...

Intel Pentium 3.0 (3.4)GHz SSE3
Intel 875P cipset
2 x 512MB DDR400 SDRAM dual channel
citac flash kartica
2xFireware 6xUSB
Creative Live Sound Blaster Audigy 2ZS
Logitech MX510
tastatura Logitech
Samsung (EIZO) 19" ???

P.S. Koliko bi to sve ukupno kostalo? (prodavci, javite mi se na PM)

Hvala unapred
sve sto su ti rekli vazi. 19 eizo..za to sto ti treba nikako... najbolje bi ti bilo da uzmes neki nadrkani samsung minimum 19ca i to juri sto bolje...najidealnije resenje bi ti bilo da uzmes neki nokijin monitor...al veruj mi da moras dooosta para da das na monitor ako mislis iole ozbiljnije da se bavis videom i slikom. a koje si delove naveo to je asociralo na to. znaci na monitor ne stedi jer ako uzmes krshinu sam ces da shvatis zasto ti ovo pricam...i nesto ne kapiram .... kakva je to video konfiguracija bez adekvatne video kartice...npr Pinnacle STUDIO DC10 plus koja ti je tu najveca socijala ali ume super da zavrshi posao...znaci bez toga nemoj da pomisljas na rad sa videom. :)

P4 northwood na 3.2ghz nema sse3 set instrukcija ali to ne bi trebalo da te brine jer je i pored toga brzi od prescotta na istoj frekvenciji(koji uzgred ima sse3 ali mu to ne pomaze mnogo) ali zato ima hyper threading koji poprilicno ubrzava rad kada se ukljuci.Znaci mane prescotta su veeliko zagrevanje i sporije performanse od svog prethodnika(barem tako stoje stvari do izlazka nove revizije) i zato sam preporucio northwooda-a i nema greske ako ga uzmes.Ajde mi kazi kakvu si konfiguraciju na kraju odlucio da sklopis(znaci sve komponente redom) pa cu ti ja proveriti cene tih komponenti i javiti cenu celokupne konfiguracije,ali usput ne bi bilo zgorega da kazes koliko para si spreman da das za celu konfiguraciju kako bi znao okvirno koliki ti je budzet i cene svih komponenti prilagodio istom.
Pozdrav.

bgillegal je napisao(la):
e da a i ova kartica je ok ali nemoj XT verziju jer ima 64bitnu magistralu...a to bi ti extra smrdelo :)

Posto je covek ocigleno nov u svetu razunara trebao bi da obratis paznju sta pises kako ne bi zbunio coveka(prijateljski savet).Znaci nasta sam mislio-covek je naveo karticu Excalibur ATI Radeon 9600XT 256MB,a ti si rekao da ima 64bit magistralu sto nije tacno jer je to slucaj kod 9600SE koji imaju prepolovljenu magistralu,a XT je ubrzana verzija 9600Pro koji ima naravno 128bit-nu magistralu i uopste nije losa kartica ali zbog male razlike u ceni sam mu preporucio 5900xt ili 9800se mod u 9800pro jer su bolji izbor.Poz.

e da a i ova kartica je ok ali nemoj XT verziju jer ima 64bitnu magistralu...a to bi ti extra smrdelo :)

NHF, ali glupo je da kažeš da ne uzima 9600XT, a ni ne znaš šta je to. :smash:
Nemoj da savetuješ ljude o onome o čemu ne znaš.

oke... onda sam se izbagovao...grese ljudi...samo sam upozorio jer vise ni oni ne znaju dal to XT oznacava extreme, extended ili sta vec...dal ga usporavaju ili ubrzavaju....permutovao sam se na tu drugu pa upozorio.!

nesto ne kapiram .... kakva je to video konfiguracija bez adekvatne video kartice...npr Pinnacle STUDIO DC10 plus koja ti je tu najveca socijala ali ume super da zavrshi posao...znaci bez toga nemoj da pomisljas na rad sa videom. :)

Tacno. Pinnacle STUDIO DC10 plus sam vec kupio, polovnu, ali nisam je naveo

P.S. Hvala sto si se i ti ukljucio

sH@DoW je napisao(la):
Koje bi mi ti kuciste preporucio?
Ja bih uzeo Thermaltake Xaser II ali ne mogu nigde da nadem, cena oko 30evra
Ako ga nadjes po toj ceni, uzmi i za mene par komada
:D :d :D

Poslednja izmena:
eskobar je napisao(la):
Mada Na Netu Jako Hvale 9600pro All-In-Wonder.
tj. kvalitetnija i brza je od standarnog proa.
Obavezno Kvalitetnije Kuciste.<60€

Koliko znam, svaka ATI AIW kartica ima neshto malo smanjene frekvencije na kojima radi zbog dosta komplexnijeg PCB-a, u odnosu na svog "obichnog" parnjaka. Tako da to brza ne stoji... a po cemu kvalitetnija?

Uz nekoliko promena stigao sam do sledeceg:

P4 northwood na 3.2ghz
Asus P4C800 Deluxe
2 x 512MB DDR400 Corsair
Pinnacle STUDIO DC10 +
card reader (ne znam koji)
2xFireware 6xUSB
Creative Live Sound Blaster Audigy 2
Logitech MX510
tastatura Logitech
samsung 957p ili 959NF

Komentarisite za ovo pa da zavrsimo, da kupim vec jednom

Za kuciste se nisam jos odlucio. Molim preporuke. Samo da ima dobar rashladni sistem, providnu stranu i neonku. Ja sam mislio na Chieftec Big Tower, samo sto on nema providnu stranu.

P.S. Zamolio bih po drugi put dilere da se jave na mail [email protected]. Optimus Prime posalji mi i ti broj telefona od tvog dilera.

Sto se tice ove konfiguracije,sve su komponente lepo uklopljene,sem sto bi ti jedino preporucio da umesto radeona uzmes 5900xt,jer je razlika u ceni zaista mala a opet je 5900xt dosta bolja karta.Znaci ubaci jos samo ovu izmenu jer ce ti posle biti zao ako uzmes radeona i vidis da si mogao uzeti dosta bolju kartu za malo vise para.Tolko od mene,a ti gledaj da poslusas moj savet jer sigurno neces pogresiti.

P.S Tel. ti saljem na PM.Poz.

nije, samo su smanjeni taktovi za GPU/mem, i mislim da su sve sa 128 vRam-a ali to ti nije nikakav nedostatak. Chak mislim da je lakse za eventualni DualView ako ti zatreba, mislim, manje problema ces imati sa nVidia kartama (ali nisam siguran, samo mi se chini da sam vidjao da ljudi imaju vise problema sa Ati dualView kartama)

Ne pricamo ti ji4tze i ja za dzabe da je to mnogo bolja karta.Jeste to slabija verzija fx 5900 ali je i pored toga bolja od 9600xt.Posto se skoro svaka moze fino overklokovati do nivoa pune 5900(koja je mnogo skuplja) za male pare dobijes odlicnu karticu.Iako su smanjeni taktovi u odnosu na 5900 oni su i dalje mnogo visi nego kod radeona,sira magistrala(256bit) nizi ns kod memorije i td.Necu ulaziti u detalje ali ti ovo ne govorimo napamet,jer veruj mi da nisi prvi koji je imao tu dilemu,pa da je trebao da se ubedjuje kao sto neko ne razume da je ti4200 brzi od fx5200.Cena kartice je oko 150evra,a asus je malo skuplji(kao i uvek) ali je po meni njihov 5900 Gamers Edition best byu pa ako ga nadjes obavezno ga uzmi,ali takodje su i druge 5900xt odlicne.

Poslednja izmena:
'osiromaseno' obicno znachi da je GPU 'skracen' za par texturnih jedinica ili smanjene memorijske magistrale, no nebitno. Mada i na 5900XT/LE/SE ne postoji termalni senzor u samom GPU-u.
Za asusa ne znam, nisam probao, znam da je onaj GE (GamersEdition) ok kartica.

sH@DoW je napisao(la):
Uz nekoliko promena stigao sam do sledeceg:

P4 northwood na 3.2ghz
Asus P4C800 Deluxe
2samsung 957p ili 959NF

Komentarisite za ovo pa da zavrsimo, da kupim vec jednom

Imaj u vidu da su se već pojavili programi koji koriste preskotove nove funkcije i da sa tim funkcijama, po testovima, neki programi ostvaruju dobit i do 30% u brzini kompresije videa. npr. novi TMPGEnc.

Moj savjet ti je da dobro pogledaš na netu kao se pokazao preskot u obradi videa.

Ja bih prije kupio abit-a, a ako krenem da obrazlažem izbiće još jedan flame ovde.

Ako se već otvaraš za monitor bolje uzmi nekog NEC-a. Ima ih kod nas a kvalitetniji su od samsunga mnogo. Zbog svog super bright mod-a moj lični utisak je da najbolje pokazuju video snimke. Možda sam pristrasan jer ga lično imam, a bavim se malo i video editingom, neki filmići i slično.

Nazad
Vrh Dno