Šta je novo?

Idealan test za oc-ovane masine...

Ufretin

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2000
Poena
619
Vec sam pisao u jednom postu o ovome, ali evo jos jednom da ljudi vide.
Radi se o dosta poznatom programu, Gold Memory. Znaci necete imati problema sa pucanjem i ubijanjem windowsa zbog nestabilnog rada, samo se napravi boot disketa sa gold-om i imacete 100%-tni rezultat, da li je masina stabilna ili ne!? U milion slucajeva se ovaj mali programcic pokazao kao jedinstvena stvar za test stabilnosti. Ujedno meri i transfer memorije, sto je opet zgodno za samo podesavanje memorije!
I toplo preporucujem svima da malo duze istestiraju (pogotovo nove ili problematicne) masine, jer se desavaju i takve stvari, da memorija pravi greske tek posle 5-6 sati rada, i to svakim novim pokretanjem testa.

PS: Da sam ja moderator, stavio bih ovu informaciju kao sticky. ,)
To govorim iz iskustva od oko 500 testiranih novih masina.

Taj programcic se takodje koristi u firmama za proveru memorije koja je dosla na reklamaciju.

Upravo tako. Najpouzdaniji od _svih_ programa za testiranje memorije... posle testiranja sigurno jedno 1500 - 2000 modula memorije, ni jednom nije rekao za neki modul da je ok, a da se kasnije ispostavilo da nije ok.

PoZ.

DaeDaLuS je napisao(la):
Upravo tako. Najpouzdaniji od _svih_ programa za testiranje memorije... posle testiranja sigurno jedno 1500 - 2000 modula memorije, ni jednom nije rekao za neki modul da je ok, a da se kasnije ispostavilo da nije ok.

PoZ.
A da li se se desilo obrnuto... da izbaci lazno pozitivan rezultat?

A, gde moze da se skine taj programcic.
Imali neko link ka njemu i koliki je?

memtest je isto tako dobar

Iz mog iskustva, bogami, desilo se da memorija ne valja, ali da GM ne prikazuje ni jednu gresku i to u par navrata. Meni se vise dopada Memtest jer jer brze zavrsi posao, a ako mi bas zatreba "second opinion" onda iskoristim goldmem. Takodje, ako prikazuje greske, ne mora da znaci da memorija nije OK, vec moze da bude problem i u ploci i podesavanju parametara u biosu. Sto se tice testiranja pri OC, za to ima boljih alatki.

[Mancha] je napisao(la):
Iz mog iskustva, bogami, desilo se da memorija ne valja, ali da GM ne prikazuje ni jednu gresku i to u par navrata. Meni se vise dopada Memtest jer jer brze zavrsi posao, a ako mi bas zatreba "second opinion" onda iskoristim goldmem. Takodje, ako prikazuje greske, ne mora da znaci da memorija nije OK, vec moze da bude problem i u ploci i podesavanju parametara u biosu. Sto se tice testiranja pri OC, za to ima boljih alatki.
Pa ako se testira ispravnost memorije, onda obavezno treba da bude setovano po SPD-u, a u mnogim slucajevima se desi da se memorija ne slaze sa chipsetom ploce. U slucaju da gold prijavi gresku, mi svaki put proverimo i na drugom chipsetu. (Intel, Via, nForce...) Ima dosta noname modula koji odlicno rade samo na intelu ili samo na "amd" chipsetima. Po mom iskustvu GM jos nikad nije omanuo.
Sto se tice testiranja, kod neregistrovane verzije treba sacekati 60s dok krene test.

Nije problem sacekati 60s, problem je sto test traje u proseku oko pola sata, dok memtest to uradi za 15 minuta, a nezgodno je ako ti ljudi cekaju u servisu, pa ipak vise volim memtest. Kao sto rekoh u dva navrata sam imao memorije koje su pravile gluposti, a da nijedan od ovih programa nije detektovao greske. A sto se tice "by SPD", kad na npr. MSI Nforce2 ploci setujes neku od PC3200 memorija by SPD sa 133MHz FSB procesorom nece proci test iako je memorija OK.

Ovo sto je opisao Mancha da (setovano by SPD) ne prolazi (GM) test sa nf2 chipsetom iako je memorija ok, se meni desilo kada sam probao sa elixir (ddr400) memorijom na msi kt4v (kt400 chipset). GM prijavljuje greske, ali pod win sa memtest je sve ok, a slicno je (ok) i i sa jos nekoliko utila koje sam probao a za koje se moze reci da testiraju stabilnost sistema.
Neko bi mogao da komentarise da je GM ipak pravi test jer oni koji testiraju memoriju pod win ne mogu da testiraju one delove koje preuzima win.

Ne znam...

Kako si uopšte pokrenuo memtest pod windowsom?
On traži da digneš sistem sa diskete koju on napravi.

skines lepo sa sajta ponudjeni "imidz" pa ga narezes lepo na cd (butabilni naravno) pa udri sa njega...ja sam moju "disketnu jedinicu" tresnuo o zid davno...al je dobar osecaj O🙂

WoyKhan je napisao(la):
Kako si uopšte pokrenuo memtest pod windowsom?
On traži da digneš sistem sa diskete koju on napravi.

Hm, izgleda da postoji program koji se slicno zove a pokrece se pod win. Hvala za info, probacu da nadjem memtest za dos i proverim memoriju sa njim.

DS9 je napisao(la):
Hm, izgleda da postoji program koji se slicno zove a pokrece se pod win. Hvala za info, probacu da nadjem memtest za dos i proverim memoriju sa njim.
Ne moraš da se mučiš, mali je pa ga kačim ovde...

Mem test je najbolji i najpriblizniji hardwerskom testiranju memorije. Ako njega prodje znaci da je OK, nesto kao Prime za CPU.

DS9 je napisao(la):
Ovo sto je opisao Mancha da (setovano by SPD) ne prolazi (GM) test sa nf2 chipsetom iako je memorija ok, se meni desilo kada sam probao sa elixir (ddr400) memorijom na msi kt4v (kt400 chipset). GM prijavljuje greske, ali pod win sa memtest je sve ok, a slicno je (ok) i i sa jos nekoliko utila koje sam probao a za koje se moze reci da testiraju stabilnost sistema.
Neko bi mogao da komentarise da je GM ipak pravi test jer oni koji testiraju memoriju pod win ne mogu da testiraju one delove koje preuzima win.

Ne znam...

Imao sam problema sa MSI K7N2 Delta-L i sa doticnom elixir memorijom. U drugim plocama ista memorija radi bez problema, takodje mem testovi ne prijavljuju greshke. Negde sam procitao da su MSI ploce pomalo probirljivi shto se tice memorija.

Na nekoliko razlicitih tread-ova ljudi kukaju na taj elixir. Licno sam video da elixir (i to tri memorijska modula od razlicitih nabavljaca) na dva primerka ploce Abit NF7 u dual chanel-u nece ni cuje. U single modu, prolaze i gold memry i memtest.

Nazad
Vrh Dno