Šta je novo?

"idealan" mobilni i gps u jednom uredjaju

FODORR

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2002
Poena
604
treba mi nov tel, a i gps.
posto ne volim sa sobom da nosim 2 stvari,ako mogu jednu,
odabrao bi mobilni sa gps funkcijom,
naravno tel je primaran, gps mozda 2 puta mesecno,
na koje telefone (iphone 3g, samsung omnia ili neki htc)
mogu garminove ili druge "noramlne" mape instalirati?
brzina uredjaja?
ako neko ima konkretnog iskustva...

Moje skromno iskustvo je da se ni jedan telefon bas ne moze porediti sa najjadnijim garmin uredjajem, ni po brzini ni po jednostavnosti upotrebe, a ni ergonomiji... samo taj nosac koji nikako da ukapiraju kako treba da naprave da bi telefon bio upotrebljiv za navigaciju, pa preko ipak dosta veceg ekrana itd...
mislim da je 1-2 nedeljno sasvim dovoljno da ti opravda trosak kupovinu navigatora (u civilizaciji <100e, ovde kolko te odmere |)), a telefon po izboru |)) a i nosenje istog, nije bas tolika muka valjda...
Inace ja imam n82... i sluzbeni nuvi 205. Ni nokia 5800 nema dovoljno velik ekran po meni za ugodnu navigaciju, a ovaj uredjaj je bio najjadniji entry koji smo mogli pazariti (80e sa italijanskim mapama). Ja tu iznosim samo iskustva sa symbian platformom jer sam se sa time igrao... za htc i iphone koliko znam garmina nema, a ostalo je za nase uslove dosta gore... ne znam kakva je situacija sa windows telefonima, jer oni imaju slican hw kao navigatori zasnovani na windowsu pa verovatno neki IGO ili nesto slicno izgleda skoro isto na telefonu i ovom cudu, ali ko sto rekoh nisam tu upucen.

Što se tiče Windows Mobile telefona, iGo 8 je odličan - to je bukvalno isti softver koji ide na samostalne GPS uređaje (imam Mio C520 na koji sam ubacio iGo, a istu verziju sam koristio na HTC Touch Pro i HD2).

Moje skromno iskustvo je da se ni jedan telefon bas ne moze porediti sa najjadnijim garmin uredjajem, ni po brzini ni po jednostavnosti upotrebe, a ni ergonomiji... samo taj nosac koji nikako da ukapiraju kako treba da naprave da bi telefon bio upotrebljiv za navigaciju, pa preko ipak dosta veceg ekrana itd...
mislim da je 1-2 nedeljno sasvim dovoljno da ti opravda trosak kupovinu navigatora (u civilizaciji <100e, ovde kolko te odmere |)), a telefon po izboru |)) a i nosenje istog, nije bas tolika muka valjda...
Inace ja imam n82... i sluzbeni nuvi 205. Ni nokia 5800 nema dovoljno velik ekran po meni za ugodnu navigaciju, a ovaj uredjaj je bio najjadniji entry koji smo mogli pazariti (80e sa italijanskim mapama). Ja tu iznosim samo iskustva sa symbian platformom jer sam se sa time igrao... za htc i iphone koliko znam garmina nema, a ostalo je za nase uslove dosta gore... ne znam kakva je situacija sa windows telefonima, jer oni imaju slican hw kao navigatori zasnovani na windowsu pa verovatno neki IGO ili nesto slicno izgleda skoro isto na telefonu i ovom cudu, ali ko sto rekoh nisam tu upucen.

Nije to baš tako, ali istina je da je standalone uređaj najbolje rešenje. Ako čovek to neće, daj da mu nešto preporučimo. iGo najbolje radi na iPhone-u, ali ako stalno koristiš GPS i želiš da imaš telefon, iPhone ti NE preporučujem! Prosto, ako te neko pozove tokom navigacije, ista se gasi i džaba - dok pričaš, možeš 20x pogrešno da skreneš... a to frustrira. Čak iako imaš hands free, svejedno, iGo se gasi (i sam pali opet kad se razgovor završi, a nastavlja i navođenje). Meni je to na iPhone-u ok da proverim neku kraću destinaciju po gradu, da ne montiram MIO na šoferku i sl... i super je imati ga u rukama. Ipak, idealna kombinacija je neki veći telefon (tj. veći ekran) na Win Mobile. HTC Touch HD (prva generacija, ne bi trebalo da je toliko skup, pogotovo ne polovan) ili HD2... Mislim da su to najbolja rešenja, ubedljivo. Plus, možeš da staviš i druge aplikacije, kojih nema u tolikom broju na iPhone ili Android platformama...

Imao sam Samsung i780 i instaliran Igo8.3 i Amigo. Sve je radilo odlično. Win mobile 6.1, ekran rez.320x320, "odradio" rutu BG-Grčka bez problema, "zaglupljivanja" i sl. Jedini mogući problem je baterija. Traje 45-60 minuta sa uključenim GPS -om tako da je auto-punjač obavezan u ovoj kombinaciji.
Trenutno imam navigaciju GoClever 4384FM. Ipak, je kombinacija navigacija+telefon bolja prvenstveno zbog većeg ekrana (4,3") i lakoće upotrebe u saobraćajnim gužvama.

Ako ipak želiš "sve u jednom", gore pomenuti Samsung je sasvim solidna varijanta..

Poz

Koristim vec duze vreme SAMSUNG OMNIA 8GB + IGO8.3 ili GARIN MOBILEXT, radi fantasticno,dajem malo uprednost IGO softveru jer radi brze. Nosac za ovaj tel kupis u bilo kojoj radnji(univerzalni - 400din) i fantasticno radi gao GPS. Lako je instalirati i ubacivati mape u oba slucaja. Dovoljno je da uzmes i auto punjac adapter (400din HAMA u Tempu,a ima ih svugde)
Omnia kao telefon takodje nemam zamerku. Mala zamerka za displej po jakom suncu (to je jedina slabost)

Dakle sve ovo mozes naci za oko 200eur. Moja preporuka iz iskustva.

A da li neko zna koji se gps cip ugradjuje u te sve telefone...da li je silf star II ili nesto drugo?! Ja znam da sam svojevremeno sa nokiom 6110 navigator 3x brze bio online nego sa n95 8gb recimo i siguran sam da je u istu nesto kvalitetnije stavljeno. Mana iste je samo mali ekran, mada pored pricanja one devojcice na srbskom nemam ni potrebe za gledanjem u ekran ;)

Nije to baš tako, ali istina je da je standalone uređaj najbolje rešenje. Ako čovek to neće, daj da mu nešto preporučimo. iGo najbolje radi na iPhone-u, ali ako stalno koristiš GPS i želiš da imaš telefon, iPhone ti NE preporučujem! Prosto, ako te neko pozove tokom navigacije, ista se gasi i džaba - dok pričaš, možeš 20x pogrešno da skreneš... a to frustrira. Čak iako imaš hands free, svejedno, iGo se gasi (i sam pali opet kad se razgovor završi, a nastavlja i navođenje). Meni je to na iPhone-u ok da proverim neku kraću destinaciju po gradu, da ne montiram MIO na šoferku i sl... i super je imati ga u rukama. Ipak, idealna kombinacija je neki veći telefon (tj. veći ekran) na Win Mobile. HTC Touch HD (prva generacija, ne bi trebalo da je toliko skup, pogotovo ne polovan) ili HD2... Mislim da su to najbolja rešenja, ubedljivo. Plus, možeš da staviš i druge aplikacije, kojih nema u tolikom broju na iPhone ili Android platformama...

Po ovome sto si izlozio ne ide da iGo radi najbolje na iPhone-tu..

A da li neko zna koji se gps cip ugradjuje u te sve telefone...da li je silf star II ili nesto drugo?! Ja znam da sam svojevremeno sa nokiom 6110 navigator 3x brze bio online nego sa n95 8gb recimo i siguran sam da je u istu nesto kvalitetnije stavljeno. Mana iste je samo mali ekran, mada pored pricanja one devojcice na srbskom nemam ni potrebe za gledanjem u ekran ;)

I 6220 i na 6210 hvataju fix u roku od odmah...
Letos, na moru isao sam sa N95 8GB a devojka je nosila 6220. 6220 je odmah hvatao satelite dok na N95 8GB je trebalo vremena. Isto su radili kad uhvate satelite oba..
I jedan i drugi isti Garmin, iste mape..
Samo, kad su stigli racuni za mobilni, ona je imala Roaming GPRS a ja nisam :d

Znaci, njen je hvatao brzo zato sto joj je ukljucen A-GPS a meni na N95 8GB nije..
Probao sam da nadjem gde se podesava, ali bez srece...

Zato mi se svidja WM jer mogu sam da regulisem upotrebu A-GPS-a ;)

Poslednja izmena:
Na Nokiji 5800 Garmin radi sasvim pristojno, a telefon je stvarno jeftin. Ipak, i ja bih ti savetovao odvojenu navigaciju za auto, telefon je tu više kao rezervna varijanta, nije za svakodnevnu upotrebu.

Ja nisam nasao na onim telefonima koje sam imao na moru..
Od septembra imam xperiju i ne mislim da se vracam na symbian..
Mada, drago mi je ako postoje podesavanja, da se izbegne GPRS Roaming

Za navigaciju najbolji su WM telefoni, imas najbolji izbor programa: iGO, Garmin, Mireo...
Dobro je da ti bude touch screen sto veci.

Telefon ne moze bas u potpunosti da zameni gps uredjaj jedino kada hoces da ga koristi duze vreme ukljucen (nekoliko sati), neki telefoni hoce da se zagreju i bez obzira sto je na punjacu hoce da se gasi jer zbog temperature iskljucuje se punjenje. Sve zavisi od modela.

Ja sam letos koristio telefon za navigaciju do mora, i odradio je posao, ali nisam ga drzao ukljucen sve vreme, vec samo po gradovima ili gde sam mislio da ce mi biti potreban. Sada nameravam da kupim GPS uredjaj samo zbog ovih novih fiksnih kamera/radara koje su najavili, jer onda ce mi biti potreban da bude ukljucen nonstop da bi mi javio na vreme...a to je potrebno i za ljude koje putuju na zapadu jer tamo imaju jos vise tih kamera, i veom lako mogu da se dodaju na mapi,

Poslednja izmena:
"iPhone 3g, Samsung Omnia ili neki HTC",ako "neki HTC" moze da znaci i HD2 onda si resio problem.
Igo mape na 4,3'' ekranu uz 1MHz procesor i 400x800 rezoluciji...

Omnia (kada se dobro instalira navigacioni sof) hvata signal za 10sec - hladan start oko 30sec - NARAVNO bez A-GPS-a i trosenja bilo kakvog kredita. Tako da je nebitno koji prijemnik je ugradjen. Mislim da je WM u blagoj prednosti nad Symbian tel. Takodje procesori u vecini WM tel su preko 400MHz (OMNIA 524MHz - sto je veoma dovoljno)

Poslednja izmena:
I 6220 i na 6210 hvataju fix u roku od odmah...
Letos, na moru isao sam sa N95 8GB a devojka je nosila 6220. 6220 je odmah hvatao satelite dok na N95 8GB je trebalo vremena. Isto su radili kad uhvate satelite oba..
I jedan i drugi isti Garmin, iste mape..
Samo, kad su stigli racuni za mobilni, ona je imala Roaming GPRS a ja nisam :d

Znaci, njen je hvatao brzo zato sto joj je ukljucen A-GPS a meni na N95 8GB nije..
Probao sam da nadjem gde se podesava, ali bez srece...

Heh nubaro pa ima opcija samo nisi gledao ;) U principu ja sam na 6110 i n95 8gb sa identicnim podesavanjima imao situaciju koju sam gore naveo ;)

evo bas sad i ja gledam, da me ubijes ako vidim. 100% sam siguran da je na ver 4.xx koju sam koristio u to vreme bilo negde da se ubije!

edit: evo iskopah za n95 8gb

# Press the Menu button.
# Then click Settings, Phone Settings, General, Positioning and then Positioning Methods.
# Uncheck the item Integrated GPS with Assist
# Uncheck Network based

Evo sad mi u garminu u opcijama za gps stoji integrated gps umesto assisted gps * garmin poslednja verzija!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno