Šta je novo?

iCloud mail - Srbija

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
iCloud mail koristim pre svega zbog toga sto za razliku od gmail-a radi push na iOS-u, sto mi je bitno. Kao sto znate, ili ne, od 15. juna Apple zahteva koriscenje generisanih lozinki za sve 3rd party aplikacije, sto znaci da sve sto nije nativno Apple, nece vise raditi u Srbiji. Zasto? Zato sto da bi se generisale te lozinke, neophodno je da se aktivira opcija two-form authentication. Da bi se to uradilo, treba izabrati Srbiju sa liste zemalja, koje naravno tamo nema. Ima i Sijera Leone i Sao Tome i Principe i tako te velesile, ali u tom odabranom drustvu nema. Moje pitanje je, sta posle 15 juna? Ja koristim thunderbird za win desktop i posle tog datuma necu vise moci da koristim mail na desktopu, a samim tim ni da ga koristim, jer desktop mi je glavni uredjaj u kuci i ako odatle ne mogu da pristupam mail-u, to je kao i da ga nemam. Dakle pitanje je da li neko ima neku ideju kako resiti ovaj problem, ili da li postoji neki nacin da se on zaobidje?

Usput, zamolio bih vas sve, koji mozda ne znate, cak i one koji nisu apple korisnici (iz solidarnosti), da posete hashtag na tviteru #EplPodrskaSrbija i tako posalju neki tvit, kako bi mozda naterali apple da nas makar stavi na tu listu zemalja, ako vec nece da nam daju appstore i slicno.

Nadam se da ovo nece biti shvaceno kao reklama necega. Ako hoce, molim da obrisete bar taj deo posta. Ideja mi je samo da se sto vise ljudi ukljuci u akciju mozda nateramo apple da shvati da postojimo.

Nema nas na listi verovatno zbog nase neazurnosti isti problem je i sa app store, bice ovo problem za korisnike.

mozda i nece, koristis neki drugi servis, recimo dropbox sa 2step verifikacijom. jedino sto moze da mi se desi je da moram da koristim nativnu mail aplikaciju za icloud mail umesto airmaila sto nije neki problem.

Dezinformacija je da ne radi push Gmaila na iOSu. Radi i na Gmail, na Inbox, Airmail aplikacijama, jedino ne radi na default Mail aplikaciji jer je Apple to namerno uradio.

Dezinformacija je da ne radi push Gmaila na iOSu. Radi i na Gmail, na Inbox, Airmail aplikacijama, jedino ne radi na default Mail aplikaciji jer je Apple to namerno uradio.

Nije Apple ništa namerno uradio nego google ima svoj proprietary push mail koji niko sem njih ne koristi. Zato ne radi na Apple mail aplikaciji.

A radi na svim drugim mail aplikacijama zbog?

Google je dodao u svoj API push, nego Apple ne želi da implementira u svoj mail, za razliku od ostalih mail aplikacija.

Poslednja izmena:
Jedini nacin da se aktivira 2FA je da uneses broj telefona iz podrzane drzave (svoj ili nekog koga poznajes). Ja sam prosle godine aktivirao sa americkim brojem koji imam, i tada je inace jako malo drzava bilo podrzano za 2FA (recimo nije bilo Hrvatske i slicno), a nedavno su ubacili podrsku za dosta vise.

A radi na svim drugim mail aplikacijama zbog?

Google je dodao u svoj API push, nego Apple ne želi da implementira u svoj mail, za razliku od ostalih mail aplikacija.

Zato što ide prvo na njihove servere pa onda prema tebi i zato je push a oni povlace sa google a. Ako i nije tako, Apple nece da implementira nešto što koristi samo google. Nesto kao Dzobs i java. Exchange je reper u svetu i treba pitati google zašto izmislja toplu vodu opet. Volio bi i ja da radi Apple mail om a ne da moram jos jednu aplikaciju da instaliram ali ko nam je kriv kad koristimo servise najvecih oponenata i naravno da ce korisnik ispastati.

Za email i ne postoji nesto otvoreno i standardno za "Push" osim IMAP IDLE funkcionalnosti koja ne radi na Apple Mail za iOS, ali radi na Apple Mail za OS X.

Jedini nacin da se aktivira 2FA je da uneses broj telefona iz podrzane drzave (svoj ili nekog koga poznajes). Ja sam prosle godine aktivirao sa americkim brojem koji imam, i tada je inace jako malo drzava bilo podrzano za 2FA (recimo nije bilo Hrvatske i slicno), a nedavno su ubacili podrsku za dosta vise.

E vidis o tome sam razmisljao, ali nisam bio siguran da li bi to tako moglo. A reci mi jel ako jednom aktiviras to, ne moras posle svaki put kad hoces da generises lozinku, ili da restartujes telefon ili slicno, da ponovo ubacujes karticu?

ko nam je kriv kad koristimo servise najvecih oponenata i naravno da ce korisnik ispastati.

Ja sam zato odlucio da koristim iCloud mail i opet cu da ispastam kao korisnik, jer od 15. juna necu vise moci da ga koristim na windowsu, koji mi je glavni uredjaj u kuci.

pa otvaraj mejlove preko icloud veba ili instaliraj hackintosh ako ne mozes bez iClouda.

Treba mi mail client, tipa Thunderbird-a koji koristim sada. Hackintosh sam probao jednom da instaliram i izgubio sam nedelju dana vremena i kilo zivaca, tako da se u to ne bih vide upustao. Plus, windows mi je neophodan kao primarna platforma.

Najbolje bi bilo da Apple prosto doda nas country code na tu glupu listu i da nema problema. Zato ako mozete saljite preko #EplPodrskaSrbija zahteve za to.

pa predji na neki drugi mejl jer apple uvek mora oko necega da ga tupi ili bukmarkuj icloud.com i otvaraj mejlove odatle ako si bas vezan za windows.

Pa da, moracu da predjem na gmail. A to mi se ne radi, jer svi znaju ovaj mail i podesio sam sve lepo kako mi odgovara. I onda odjednom ovo ****** sa tfa.

znam, ja sam isto povezao sve na icloud mail ali ne koristim win a ni iOS pa me ne pogadja mnogo. mislim da ti je ovo najkulturnije resenje za sada...

Pa jeste. To cu i da uradim. Iako opet default mail client na ios-u ne podrzava push za mail, pa moram onda da menjam aplickijuz a mail na telefonu na koju sam vec navikao, ali ***, nesto mora da se istrpi.

Vi ako mozete preko twitter-a saljite sto vise zahteva apple-u, jer mozda se neko smiluje pa uradi nesto ako budemo uposrni i bude nas dosta.

E vidis o tome sam razmisljao, ali nisam bio siguran da li bi to tako moglo. A reci mi jel ako jednom aktiviras to, ne moras posle svaki put kad hoces da generises lozinku, ili da restartujes telefon ili slicno, da ponovo ubacujes karticu?

Ne mora uopste ta kartica da bude u tvom telefonu. Apple posalje jednom SMS na taj broj prvi put kad aktiviras 2FA, i taj aktivacioni kod manuelno unosis prilikom aktivacije, znaci nije kao iMessage aktivacija, vec ide manuelno. A kasnije kada sa novih uredjaja pristupis iCloud nalogu, onda imas dve opcije, jedna je da odoboris pristup novom sa nekog od tvojih starih uredjaja, a drugi opcija da se opet posalje SMS kod pa da ga ukucas. I kada resetujes lozinku za iCloud onda je slanje SMS koda obavezno.

Licno ne koristim iCloud mail, i ako je samo zbog toga, onda bolje predji na nesto drugo, a trebalo bi da mozes da konfigurses forward mejlova na neku drugu email adresu, ako ima ta forward opcija na iCloud.com.

Poslednja izmena:
Ma dzabe ti zahtevi, ako svaka kompanija na planeti osim Apple "podrzava" Srbiju, a Apple nece, a pritom podrzava Tanzaniu, tu nema pomoci :)

Pa znam. I meni to ide strasno na... Koristim njihove proizvode vec godinama i u sustini super sam zadovoljan, ali sve cesce kad vidim koliko ih zabole za nas, razmisljam da predjem u drugi tabor. Ako jednom google-u ili microsoft-u, samsungu nije ispod casti da bude u Srbiji, onda ne vidim zasto Apple-u jeste. A pritom podrzavaju neke Sijere Leonee, Sao Tome i Principe i slicne velikane...

Evo ljudi me ljubazno obavestavaju da moram da aktiviram opciju, koju mi oni ne dozvoljavaju da aktiviram, jer nisam imao tu srecu da se rodim u Sijera Leoneu.

DCLf99QWAAA8XYS.jpg:large

ma batali ih, i meni je sinoc stiglo ovo. nadji neko drugo resenje i vozi dalje.

Vezano za two step verifikaciju: za one sa više Apple uređaja, dobra vest je da Apple vrši tranziciju sa "two step verifikacije" na "two factor verifikaciju".
Razlika je u tome što je two step verifikacija podrazumevala slanje koda u vidu sms poruke na mobilni uređaj (što kod nas nije bilo izvodljivo jer ne prepoznaje pozivni broj), a two factor verifikacija podrazumeva slanje na drugi uređaj u koji smo ulogovani sa našim Apple ID, što znači da se zaobilazi prepreka u vidu sms-a:
ios_11_two_factor_authentication.jpg

macos-sign-in-2fa.jpg

https://www.macrumors.com/2017/06/12/ios-11-macos-high-sierra-two-factor-auth/
Videćemo kako će to još funkcionisati

Znaci za ovo ce biti potreban iOS11?

Nije mi jasan ovaj deo.

Apple introduced two-factor authentication in 2015 as an improved version of its two-step verification method for securing an Apple ID account with both a password and a secondary form of verification. Two-factor authentication requires an Apple device with iOS 9, OS X El Capitan, watchOS 2, any tvOS version, or later.

Ja sam na iOS 10. I pise mi bas two-factor authentication. Medjutim kada otvorim to i pokusam da aktiviram ide mi opet na stranicu gde treba da izaberem zemlju, a Srbije nema.

Ovo sto je drgonzo napisao je informacija za one koji su do sada imali two step aktiviran.

Two step nije moguce aktivirati odavno, i oni korisnici koji su aktivirali two step nekada davno, sada moraju preci na 2FA. Ne moze bez broja telefona da se aktivira 2FA, svejedno se i dalje salje SMS prilikom prve aktivacije i u slucaju da nije dostupan taj drugi uredjaj za novu autorizaciju.

Poslednja izmena:
2FA sam aktivirao tako što sam preko Globaltel-a kupio US broj. Bitno je samo da se u procesu odabere poziv a ne sms, pošto na US broj nije moguće dobiti sms.

Aaaaaaaaaaaaaaa! Druze, nisam gej, ali izljubio bih te sada. Odradio sam ovo po tvom receptu i RADI! Hvala ti do neba!

kako ste se ulogovali posle aktivacije u iCloud nalog? pokusavam ali nece da mi prihvati sifru... probao sam sve sto pise, unosio trenutnu sifru apple id-a, pa sifru i ovih 6 cifara i nikako da uspem... jel nesto pogresno radim?

Ne znam na sta tacno mislis kad kazes iCloud nalog. Ja sam sada probao da se ulogujem na icloud.com. Kada unesem user i pass, iskoci mi na telefonu sifra za tfa. Unesem je na kompu gde se logujem i to je to. Tacnije pre sifre na telefonu mi se pojavi slika lokacije i pita da li dozvoljavam, pa onda ako dozvolim ide sifra. I jos kada se ulogujem pita da li je browser trusted i ako jeste, da nece vise traziti sifru.

Probao sam sada i da se izlogujem sa iCloud-a na telefonu. I nista. Ulogovao se ponovo i sve radi normalno. TFA i dalje aktiviran.

Poslednja izmena:
Vrh Dno