Šta je novo?

ICH7R gluposti

ReaKtoR_

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2005
Poena
309
<--konfiguracija
ovako, na gore navedenom chipu mi puca raid (0 i matrix) vec nekoliko puta i to uvek kada donesem komp kod devojke, mozda je struja slaba mada sam izmerio i 220 ok...kako se svaki put desilo:

blokira neki program, nakon toga reset i u raid biosu za jedan disk je error occured ali krene da butuje i tu zaglavi.
diskovi su full!!! istestirani i oba su ok (sata2 maxtor), sve zivo je vec probano, novi drajveri i biosi i format pa vracanje imidza i pa ne znam sta vec ne..i opet nista..pa sam vec poceo da razmisljam u pravcu struje.

Da li moze neko variranje napona ili mozda slaba struja da prouzrokuje pucanje raida? napajanje je chief 350W..rezultati unimerom su ok dok i sada radi npr.
Koliku temperaturu moze juznjak da podnese (za stabilan rad)?
Oni koji imaju raid0 ili bilo koji raid na ICH7R koliko ste zadovoljni i koliko vam cesto puca? (ako vam puca uopste)
hvala!

ICH6/7 su poznati po problemima, tako da su neki proizvodjaci ploca (znam za ASUS-a) na dobrom broju ploca zadrzali ICH5 (samim tim i stariji chipset) ukoliko je bilo moguce (za podrske procesore, za Xeone je to bilo moguce jer su stariji chipseti podrzavali i 32-bitne Prestonijce i EMT64 Xeone)
.
Proveri pre temperaturu diskova, ako se south pregreva pre ce ceo sistem puci.

Poslednja izmena:
alfaunits je napisao(la):
ICH6/7 su poznati po problemima, tako da su neki proizvodjaci ploca (znam za ASUS-a) na dobrom broju ploca zadrzali ICH5 (samim tim i stariji chipset) ukoliko je bilo moguce (za podrske procesore, za Xeone je to bilo moguce jer su stariji chipseti podrzavali i 32-bitne Prestonijce i EMT64 Xeone)
.
Proveri pre temperaturu diskova, ako se south pregreva pre ce ceo sistem puci.

ICH nema veze sa podrskom za procesor, a razlog zadrzavanja starijeg juznjaka je samo ekonomske prirode, stariji su jeftiniji.
Sve je poznato da ima probleme pa i ICH cipovi. Ipak, u odnosu na druge RAID kontrolere, Intel nije nista gori ni bolji.

Nedavno smo (rumski) radili masine za audio montazu baziranu na SATA2 Maxtor RAID0 (dva komada) na ASUS P5WD2 (ICH7R) i rezultati visednevnog (skoro mjesec dana) provjeravanja i ispitivanja su odlicni. Niti jedna grescica, a performanse najbolje (najbolji RAID kontroler u klasi integrisanih daje upravo Intel Matrix...a ispitivali smo i one u nForce3, kao i u nForce 4x, nForce 4 Ultra).

Bice da ti ipak jedan od diskova ne radi bas najbolje, ili poslusaj alfaunitsa (oko grejanja cipa). Takodje, ako vec nisi, provjeri i sa drugim napajanjem (sasvim je moguce, kako si i sam posumnjao, da ti ono pravi problem). Pokusaj jednostavno prikaciti diskove preko adaptera za neki drugi molex (drugu granu napajanja), jer to ti je "najjeftinije". Problem moze biti i do losijih SATA kablova, losijeg primjerka maticne ploce (desava se nekada da su SATA portovi poluispravni ili neispravni, doduse extra rijetko) pa do memorije, odnosno stabilnosti rada sistema (ukoliko ga nisi dobrano provjerio)...

Poslednja izmena:
Ima razlike za procesore, ne zbog ICH5 vec zbog toga uz koji chipset (875) on ide.
A za ICH5 na 2Cpu su skoro pomenuli da redje pravi probleme zbog cega ga vise koriste.
Sasa je napisao(la):
ICH nema veze sa podrskom za procesor, a razlog zadrzavanja starijeg juznjaka je samo ekonomske prirode, stariji su jeftiniji.
Sve je poznato da ima probleme pa i ICH cipovi. Ipak, u odnosu na druge RAID kontrolere, Intel nije nista gori ni bolji.

pa ovako

-memorija nije, proverena x puta tralala
-drugih komponenti nema tako da ni to
-probao sam naravno druge grane ni to ne pomaze a da uzmem drugo napajanje, tesko..posto sistem radi ok neko vreme posle novog raida i windowsa...dodje mu tako i pukne...
- diskovi su dodatno hladjeni ali chip sa donje strane je vreo, inace prosli su full maxtorov test

evo sada ovako stoje stvari:

zadnji put mi je bio matrix raid sa raid 0 za operativni i swap (c i d) a raid 1 za podatke (e i f) + acronis image(c)...kada je puko opet sam posumnjao na disk i raid 0, pa sam obrisiao raid0 i razvukao raid 1 na ceo disk. napravio sam particiju na pocetku diska i tu povratio image(c). u raid biosu je status raida >>rebuild<< dok su diskovi >>normal<< ali opet ne butuje.
ponekad se zapuca u postu, ponekad na windows logo, nekad na welcome screenu...jednom je cak i usao u windows (posle pola sata butovanja) ali sam morao restart posle instalacije nekog drivera, polse toga opet nece

inace da je disk u pitanju, sada bi trebao da dize win sa drugog diska posto je mirror u pitanju, ne? status raida je degraded i vidi jedan disk, probao sam sa oba diska posebno i nista...

najveca frka je sto ako odnesem na reklamaciju, oni naprave raid i stave mozda windows i kao sve super radi, odnesem kuci pa posle par dana opet, a neki fault ploce se ne moze dokazati pa da salju nazad.
kompjuter mi je potreban i stabilost je ispred svega, ne mogu priustiti da mi odnesu komp pa da ga testiraju x dana. birao foxconna jer intel tada nije bio, a mozda sam za****:crash:

alfaunits je napisao(la):
Ima razlike za procesore, ne zbog ICH5 vec zbog toga uz koji chipset (875) on ide.
A za ICH5 na 2Cpu su skoro pomenuli da redje pravi probleme zbog cega ga vise koriste.

Ko je pominjao MCH ? :)
Naravno da ne ide svaki MCH uz svaki Intel procesor, ali i dalje sam ja u pravu "od ICH-a ne zavisi koji cpu moze, koji ne" ;).

Vrh Dno