Šta je novo?

iBook G3

Adam K

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2006
Poena
360
Zanima me vaše mišljenje o tome koliko ima smisla danas uzeti ovakav apple laptop.
Ima par zanimljivih ponuda na limundu za 100 i kusur evra.

Svrha bi mu bila da zameni netbook, a trenutno imam eeePC 4G surf, znači svega 7", 800x480, za njega mogu dobiti 100ak evra što znači da ne bi morao da nešto posebno doplaćujem.

Glavna briga su mi USB 1.1 i Wi-Fi koji podržava samo b standard.
Prednost i to velika su prisustvo DVD čitača i veći ekran i rezolucija.
Kako Tiger radi na 600 ili 900 MHz? Može li da pušta divx i bdripove (x264). Moj Asus na istoj frekvenciji tera to bez problema.
Koliko je Tiger uopšte zastareo u odnosu na (snow) leopard? Od takve mašine ne tražim puno. Kuckanje teksta, divx, mp3, surf sa 2-3 taba.

Povrh svega već neko vreme bi' želeo da isprobam da radim na nekom Apple čudu, a ovo je povoljna prilika :D

Briga treba da ti bude USB 1.1 ako planirash da ga koristish za kopiranje bilo chega veceg od dokumenata, a Wifi je bez N spor kako okrenesh, pa takodje nije upotrebljiv ni za shta osim za net, shto ce i B da ti zavrshi. G3 ce ti bez problema pushtati divx i sve ostalo shto ti treba, ali je problem zbog softvera koga ce biti sve manje, i vec ga je sve manje za PPC, mislim da je to u stvari i najveci problem u toj kombinaciji. Ja sam isto tako planirao da uzmem neki G4 za 150ak eura, ali sam malo kopao i provalio da ispod Intela to nema svrhe, pa sam na kraju zavrshio na Macbooku od 400e, i to sve u roku od 12h :d

Poslednja izmena:
Neces nesto preterano da ti koristi ta masina za net, pogotovu sa flash sajtovima ili YT-om, cak sta vise radice katastrofalno sporo.

Na YouTube zaboravi. Kupovina na Limundu... Ja, ne bih smeo tako nešto da radim. Za 200 evra možeš da nađeš iBook G4, za još 100 evra PowerBook G4 (neki slabiji model), za još 100 evra MacBook (neke starije verzije).

Pošto sam naveo neke loše strane, to što si ti napisao, sve će da ti radi. Meni se više dopadao Tigar i njegove funkcije, nego Leopard. Jeste, ovo je novije, ali suština... Tigar je sasvim dobar OS i odlično ćete služiti ako se odlučiš za njega. Davno sam imao priliku da koristim iBook G3, i moram da kažem da mi se jako (tada) sviđao. Sasvim respektabilna mašinica (bila nekada).

Računaj, kada ga budeš kupio, da će ti to verovatno ostati u amanet. Tako da pažljivo biraj, i ako već možeš, nađi neki sa više RAM memorije, u startu.

Poslednja izmena:
vidjao sam MacBook sa intel CD ili C2D za 350 evra!

minimum za neki normalan rad bi bio G4 i bar 1GHz.

sve ispod G4 1GHz 1GB RAM je useless

mislim, taj ibook G3 je nekih deset godina stara mashina

prvi modeli macbook ako im ubacish 2GB ili vise su sasvim upotrebljivi za dosta poslova, ukljucujuci photoshop

obzirom da jos uvek ima masa universal softvera a posebno ako ti ne smeta sto nije poslednja verzija, isplati se kupiti neki jachi powerbook G4

tiger je i meni omiljeni mac OS

Potvrdjujem na da se na G4 sa 1Ghz moze pristojno raditi. Jedino sto je malo teze u zadnje vreme naci memoriju za te Powerbookove. Ja imam 768MB u G4 1GHz powerbooku, i lepo radi, ali sam siguran da bi sa vise memorije radio jos lepse, ali nisam uspeo da je nabavim. Naravno, ne treba ocekivati cuda i porediti ga za modernim procesorima na 2 i vise GHz.

Nazad
Vrh Dno