Šta je novo?

IBM ThinkPad T22

ikiM

Slavan
Učlanjen(a)
17.03.2005
Poena
319
:smash: :smash: :smash:
Pozdrav!

Imam ponudu za IBM T22, tacnije:
IBM ThinkPad T22 Intel Pentium 3 900MHz / 14.1-inch XGA / 128MB SDRAM / 20GB HDD / DVD-ROM / Integrated 8MB, S3 Savage IX8 Graphics Controller

Imacu neku garanciju na par meseci (mislim da se radi o repariranim racunarima).
Buduci da nemam bas neki veliki budzet da kupujem sadasnje top modele, mislim da je bolje da sacekam jos godinu, pa da razmisljam o novom laptopu.

Gledavsi po sajtovima, video sam da je navedeni model nekada bio jedan od boljih, ali me ipak:
- interesuje Vase misljenje, a narocito ako je neko radio na njemu?
- da li i kako radi WnXP na ovoj masini?
- da li grafika na njemu moze da potera AutoCad?

A sada... vi...

sve si naveo sem cene , koja je bitna za ocenjivanje isplativosti ... inace XP moze na njega ici ce ok , ali bi trebalo dodati memorije , bar 256 Mb ako mozes dodaj odmah kod nas se tesko nalazi . A sto se autocad-a tice ne znam za to , predpostavljam da ima neke graficke zahteve , mozda bi mogao da pogledas na njhovom sajtu , koja je preporuclena komfiguracija .

Kao što reče čovek, potrudi se da staviš bar 256 Mb. Što se AutoCAD tiče, da se ispomogneš može da posluži. Neka od starijih verzija bi mogla da odradi nešto, ali ne očekuj ništa spektakularno. Šta bi konkretno radio?

Cena je oko 400eur, a treba mi vise za muziku/film/internet, povremeno za teren i pregled nekih autocad fajlova. Rado bih dodao jos 128, pa ako neko zna cenu polovne memorije...

Konkretno - da li je ko radio na njemu, ima li titanijumsko kuciste kao sto pise na sajtovima, koliko se zagreva i koliko je tezak (naisao sam na podatak da je manje od 3kg)???

Za pregled crteža (pre svega 2d) može da posluži. Samo da li ti za pregled treba ceo AutoCad ili možda stvar možeš da odradiš nekim viewerom?

To je ok cena, a racunar je bombona. Mali i lagan, vrlo brz. Ako je baterija dobra uzmi ga ako ti odgovara. Fali RAM-a, to mora da se doda.

Ja sam imao T21, u fundamentu isti racunar. Moje misljenje je: fenomenalan malisha!
Necu da te sad zamaram sa detaljima i mojim patologijama ali veruj mi da ces biti prezadovoljan. Cena je odlicna. Proveri obavezno u kakvom je stanju baterija tako sto ces da ubacis jedan dvd sa 5-6 narezanih divx filmova i da ih presnimis da hdd...ako baterija ne padne odjednom sa reecimo 2 sata na 15 minuta onda je OK. Ovo jeste primitivan metod ali je dobar za prvu pomoc...

Ja imam T22 od letos.nabavio sam ga za male pare (300 eura). Laptop je kao nov.baterija 2 sata i 20 minuta. 256 SDRAM,DVD rom, 14,1" , 1000 Ghz, 8mb Savage, 30 Gb hdd. Od pocetka avgusta do danas radi 24 casa. Ne gasim ga, posto mi sluzi za download via wireless, i radi kao sat. Nikad nije blokirao.
Imam i FujitsuSiemens Agilo centrino na 1,8 Ghz, sa 1 Gb ddr, 80 Gb hdd, 128bit 128mb 9700PRO, 15,4" wide, i veruj mi da mi se ovaj t22 mnogo vise svidja (ako zanemarimo brzinu), vec kvalitet izrade (a to je najbitnije za laptop! )
A to sto dajes 400 eura za t22 (slabiji od mog), je bacanje para. Jednom sam video na oglasima da neki tip prodaje 10x t22 za po 280 eura...pre par meseci.

Poslednja izmena:
radio sam pre godinu dve na t23, slicna stvar, p3 na 1.13, 256.... Jako lepa stvar, mada se u toj klasi mogu naci i bolji racunari. Elem, mozes se pouzdati u njega mada mi to deluje puno para

Pa meni je najbolji utisak ubedljivo ostavio compaq evo 600c u toj klasi, a od IBM-a mi je bolji i Compaq presario 2700 i dell inspirion 8100, mada oni nisu bas ista klasa. Mislim, barem meni od IBM-a iz tog doba jedino bih kupio A klasu, nije T2x toliko odskakao od konkurencije (ustvari bio je po meni i iza) kao sada T42.

Malo para - puno para...
MRISTICM je stvarno ubo dobru kombinaciju, pogotovo zbog 256 SDRAM-a...
Ali i nije neka razlika sada bas da ganjam nekih 50-60eur.
Uzimao bih od poznatog coveka, koji bi mi ispostovao stvar ako nesto nije u redu.
Nadam se da ce da stigne za dan,dva, pa kad vidim sta je i probam bateriju (ala Broz)...
Bitno je da je misljenje pozitivno, pa ako ima jos kakvih sugestija...

sreta-steta je napisao(la):
Pa meni je najbolji utisak ubedljivo ostavio compaq evo 600c u toj klasi
Ja imam N600c :d, ali ne bi se žalio ni da imam IMB T tih karakteristika, ali i isto tako ne bi sad jurio da menjam ovaj Compaq za neki T za iste pare...

Bane® je napisao(la):
Ja imam N600c :d, ali ne bi se žalio ni da imam IMB T tih karakteristika, ali i isto tako ne bi sad jurio da menjam ovaj Compaq za neki T za iste pare...

ma pazi moj drugar je to dobio od firme kada sam ja imao dell inspirion 2650 (p4 1.7, gf2 go....) i compaq ga je kidao, i to ne samo u kvalitetu izrade. A inace posle jedno 3 godine njemu baterija i dalje izdrzi preko 3 sata, nista ne skripi, nikad reinstaliran win2000... E sad kad uporedim moja iskustva sa T2x serijom gde je jedan dobio nekoliko bad pixela odjednom, drugom je crkla baterija u roku od mesec dana koliko je bio kod mene, a trecem disk krenuo da tandrce i kad na to dodam licnu netrpeljivost ka IBM-ovoj "bradavici" ne vidim zasto bih ga voleo. BTW, ja ne znam nijedan P3 sem n600c na koji moze da se ubaci 1024mb memorije!

ps. ovaj drugar je sad dobio n8000c (ja sam mislio da ce dobiti 8000w, ali...), pa cu da vidim da li je n600c stvarno dobio naslednika.

nc6000 je samo hardverski, ali ne i fizički naslednik. Nažalost. N600c je osetno čvršći i uglavnom je crn, NC ima neke srebrne aplikacije koje će se oguliti ili su već oguljene. Nažalost, sa NCom se dobijaju one stvari koje meni ne trebaju (jača grafička i procesor pre svega). Meni treba na N600c treba USB 2.0, WiFi i više memorije. Znam, može sve to da se stavi na N600, ali više volim kad je sve fabrički upakovano. Za bateriju i NC ne znam, izgleda da je malo lošija, a ova na N600 je praktično ista ko prvog dana.

... E sad kad uporedim moja iskustva sa T2x serijom gde je jedan dobio nekoliko bad pixela odjednom, drugom je crkla baterija u roku od mesec dana koliko je bio kod mene, a trecem disk krenuo da tandrce i kad na to dodam licnu netrpeljivost ka IBM-ovoj "bradavici" ne vidim zasto bih ga voleo. BTW, ja ne znam nijedan P3 sem n600c na koji moze da se ubaci 1024mb memorije!

OK, to su vec neka iskustva.
'ajd Broze i ti nesto...

A BTW T23 moze imati do 1024mb memorije.

Mislim, barem meni od IBM-a iz tog doba jedino bih kupio A klasu, nije T2x toliko odskakao od konkurencije (ustvari bio je po meni i iza) kao sada T42.

Razumem da je to tvoje misljenje, ali bas je lose.

T je oduvek rulao u malim masinama, posebno ranije, danas T42 ima mnogo jacu konkurenciju. T2x je nisu imali.

Ne znam - po meni IBM T serija je sam vrh ponude prenosnika. Uvek bila, a nadam se i bice (s'obzirom da sada liniju proizvodi Lenovo). Recimo ja imam NC6000 koji je ekstra notebook, ali ono sto nedostaje je IBM T series tastatura.

Osvrt na ono sto je Peca rekao - bolje uzeti lap sa svim integrisanim nego naknadno budzenje. Nije to to. A ovaj NC6000 nema sta nema. Neverovatan je nivo integracije svega i svacega u jedan lap. Naravno - zalim sto nisam bio u mogucnosti da pazarim jedan T40 ili jos bolje X40.

I ja sam do zimus imao T22 i moram da priznam da je XP lepo radio iako je konfiguracija bila identicna tvojoj tj imao je samo 128MB RAM-a ali ti nebih preporucivao da se"bakces"sa AutoCAD-om dok ne dodas BAR jos toliko RAM-a (koju cini mi se mozes naci na pcberza.co.yu u malim oglasima) i naravno koristi neku stariju verziju AutoCAD-a,ionako nije velika razlika između 2000 i 2004 recimo.Jednu stvar nemogu sigurno reci u vezi baterije a to je koliko je"dobra"tj mislim da je nikl-... i da isto kao kod mobilnih telefona opada vremenom jer je meni trajala max 45-50 minuta iako je lepo odrzavana a sumnjam i da je kuciste titanijumsko jer mi je pukao sa strane ali se unutra videlo da je zesce"metaliziran"tj ima neke silne"kaveze"koji ga stite iznutra!
Toliko od mene jer ga nisam nesto dugo koristio ali neces pogresiti ako ga uzmes samo mi je ta cena malo jaka,ako ti je vec prijatelj nek ti spusti malo cenu a pogotovo ako je losija baterija!
Pozdrav ,)
:type: :crash:

Nije kuciste od titanijuma, ali je plastika na svakom T primerku posebno ojacan magnezijumom, to je klasa iznad ABS plastike od koje se prave ostali IBM-ovi i jaci modeli drugih firmi, a daleko iznad obicne plastike koju koristi najveci broj nbookova.

Ali zato ram koji stiti maticnu plocu i ostalu elektroniku postoji i predstavlja odlicnu "sitnicu". Navodno je on titanijumski, nisam metalurg ni hemicar, ne bi znao, ali da je lagan jeste, da je cvrst jeste tj. lici na titanijum.
Legura, ili cisto, ko ce ga znati.
Anyway, T rula :)

Pozdrav!

Lomnica_city je napisao(la):
I ja sam do zimus imao T22 i moram da priznam da je XP lepo radio iako je konfiguracija bila identicna tvojoj tj imao je samo 128MB RAM-a ali ti nebih preporucivao da se"bakces"sa AutoCAD-om dok ne dodas BAR jos toliko RAM-a (koju cini mi se mozes naci na pcberza.co.yu u malim oglasima) i naravno koristi neku stariju verziju AutoCAD-a,ionako nije velika razlika između 2000 i 2004 recimo.Jednu stvar nemogu sigurno reci u vezi baterije a to je koliko je"dobra"tj mislim da je nikl-... i da isto kao kod mobilnih telefona opada vremenom jer je meni trajala max 45-50 minuta iako je lepo odrzavana a sumnjam i da je kuciste titanijumsko jer mi je pukao sa strane ali se unutra videlo da je zesce"metaliziran"tj ima neke silne"kaveze"koji ga stite iznutra!
Toliko od mene jer ga nisam nesto dugo koristio ali neces pogresiti ako ga uzmes samo mi je ta cena malo jaka,ako ti je vec prijatelj nek ti spusti malo cenu a pogotovo ako je losija baterija!
Pozdrav ,)

Proverio sam i na moju veliku radost ipak ce doci sa 256Mb, ne sa samo 128...

Sasa je napisao(la):
Razumem da je to tvoje misljenje, ali bas je lose.

T je oduvek rulao u malim masinama, posebno ranije, danas T42 ima mnogo jacu konkurenciju. T2x je nisu imali.

Pa da si ti imao takva iskustva kao ja pitam se sta bi mislio o njima. Stojim iza toga da je A serija bolja kupovina.

to je onaj kome je crkla baterija. Sem toga sve je radilo prilicno dobro. Iskreno, ona stvar koju ja ne mogu da oprostim njemu je Savage IX grafika. Tako neke tripove da se u laptop najvise klase stavi takva grafika nikako ne mogu da svarim (nije to samo IBM, imate recimo Tecru i Portege iz istog doba npr). Poenta je da ja mislim da za slicne pare mozes da nadjes A2xp ili A30 gde ces dobiti 15" + ATI grafiku.....

Tom Savage IX nista ne fali.
TV-Out radi odlicno, trosi malo struje i ne pravi nikakve probleme.

A2xp, tj. svaki IBM sa p u dodatku je mnogo bolji model od standardnih, ima veci ekran, jace rezolucije i napredniju graficku karticu, u principu oni su pravljeni za rad sa 2d/3d grafikom. Stoga nisu za poredjenje sa ne-p modelima.

Primer, danasnji T42p ima ATI FireGL karticu u sebi i 15" ekran rezolucije 1600x1200.

Koliko se ja secam - A serija je desktop replacement a T serija bussines klasa. Opet neporedivo. A i sama izrada je nebo i zemlja u korist T serije (ne mislim na ugradjene komponente, vec na izradu kucista, kvalitet tastature i sl). Mozda u trenutku pojave racunari A serije jesu impresivniji sa tehnicke strane, ali posle izvesnog vremena to izbledi (cpu, mem, grafika) i kroz godinu dana dobijete osrednji komp dzombastog izgleda. Za to vreme T serija i dalje ostaje funkcionalna grupi korisnika kojima je namenjena (jer i nisu jurili performanse). Bilo koji model serije T (21, 22, 30...) je uporedivo elegantan i funkcionalan i u poredjenju sa najnovijim poslovnim racunarima.

Ja pricam sa strane kvaliteta, T je uvek bio ispred A, uostalom slazemo se sto ponavljati.

A po pitanju klasa, A je broj veci T, svi A po pravilu imaju 15"ticu i 4+ kg, dakle neuporedivo.

Pozdrav!

Lomnica_city je napisao(la):
Jednu stvar nemogu sigurno reci u vezi baterije a to je koliko je"dobra"tj mislim da je nikl-... i

Ljudi, kakva A serija. To je krsh u odnosu na T seriju IBM. I jos nesto, T22 koristi Li-jon bateriju!!! Imao sam pokvarenu bateriju, i narucio iz IBM novu. Ova nova je made in Japan isto Li-jon. I cini mi se da sve duze traje (nabavio sam je pre 20tak dana).

Fujitsu-Siemens Amilo m1424 je po kvalitetu za dve stepenice nize od T22, po meni.

Nazad
Vrh Dno