Šta je novo?

IBM 80Gb HDD - cudni zvuci

vrobec

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D + Thermalright Silent Assasin 120 SE
Matična ploča
MSI Tomahawk B450
RAM
Kingston 3600MHz DDR4 2x16GB
GPU
XFX Speedster Quick RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB, Samsung 980 500GB
PSU
Be Quiet! Power Zone 2 750W
Kućište
Chieftec Dragon Midi Tower
Monitor
AOC 24G2SPU
Miš & tastatura
Logitech MX518, Logitech K120 keyboard
Ostale periferije
XSX, PS5, NSW, LG C3
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 10T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam gore pomenuti HDD, star 20 dana. od pocetka prilikom kopiranja vise stotina megabajta, skeniranja virusa, defragmentacije javlja se cudan zvuk, recimo kao kada se dva klikera sudare. Pogledao sam nema bed sektora, niti SMART kontrola javlja greske. Sve normalno funkcionise samo me nervira taj zvuk. Sta mislite.

Resi se tog IBM-a sto pre.
I moj voljeni GXP60 od 40 GB je nedavno otkazao.
Prvo nije hteo da se javlja sistemu,pa proradi posle 2-3 reseta. Posle mesec dana toga, vise se nikako ne javlja.

:(.

Pozdrav!

Znam dosta ljudi kojima taj IBM pravi probleme.Pokusaj da ga se resis sto pre!

Moj IBM GXP60 40Gb....je crkao ovog leta...imao je svoje trenutke sa klikerima (mada vrlo retko), problem je bio sto se jednostavno ne detektuje...to je desavalo jedno mesec dana dok konacno nije umro...
sada se vozim na Seagate Baracudi....:)
mada neki moji ortaci imaju imaju bas taj IBM i to u Raid (bez aktivnog hladjenja diskova) i sve im super radi...
Preporuka ako ga zadrzavas obavezno montiraj neko aktivno hladjenje za njega...i pazi i sam IBM ne preporucuje da ovi diskovi rade 24 sata bez prekida i jos uz to ne negira da imaju problema sa hladjenjem....
dobro razmisli sta ces dalje...
Moja preporuka je Baracuda ATA IV.....:) :)

Jos nesto....Imas na sajtu IBM-a par programcica koji ti mozda mogu pomoci...neznam im tacna imena..ali ih imam kod sebe, pa ako nista ne uradis mogu ti ih poslati na mail..mislim da nisu nesto mnogo veliki...mozes mi poslati mail na PM...

Sad sam citao na stranim forumima da se navodno ovi zvuci javljaju jer je u Win XP ukljuceno Directories/Indexing???!
Sta kazete? Imam XP instaliran, ali nisam probao pod drugim OS-om. Inace redovno mi prijavljuje HDD prilikom buta.

Neznam koliko to moze da utice na zvuk harda...
upavo sam se vratio od ortaka...koji ima isti hard ali 40 GB...i on po malo cangrlja...ali rdi vec 8 neseci...a moj (isti model) je bio tisi...pa je ipak crko posle 4 meseca....
mislim da tu nema pravila...ali obavezno za taj hard treba aktivno hladjenje...mada moj ortak ni to nema....izgleda da je sve u srec.....

Made in Hungary, to Vas j..e!

borab je napisao(la):
Made in Hungary, to Vas j..e!
taj pogon se zatvara a svi radnici dobijaju otkazectp;

Koja vam je temperatura HDD-a? Znaci koliko prijavljuje SMART? Meni DTemp prijavljuje od 24 do 26 stepena.

meni 23 C, inace i moj je poceo da klikce pre par dana(kupljen je pre mesec dana)
kada kopiram sa HDD-a na drugi HDD ibm mi klikce na svakih par stotina MB i u tim trenucima malo secne i zastane na delic sekunde sa kopiranjem :( ima odma da ga sje**m do kraja pa da ga menjam za drugi)

Kazem vam Seagate-Baracuda je zakon...(ne zelim da ga urocim....), ima neku anti-sok foru....tako da je otporan na razna truckanja....a i sav je oklopljen...bas je doteran...uopste mu se ne vidi elektronika...tako da nemam pojma da li bi aktivno hladjenje imalo efekta....
Na koju foru merite temperaturu diska...??? Ja mislim da ovaj moj ima temperaturni senzor...ali ne znam kako da aktiviram...?:(
Preporucujem ga svakom....preziveo je celo leto bez gasenja...komp nisam gasio ceo Jul (mesec)...bukvalno je radio non-stop 25 dana bez gasenja.....
Malo je sporiji od IBM-a i Maxtora-a, ali mu je brzina rada maltene ista...bez obzira da li je disk pun ili praza....Vrlo sam zadovoljan...
Hajde prosvetlite me ...kako da mu mernem temp...
Inace za IBM sam imao program ...ali samo za njega i ocitavao je od 30-45 C...ali nikako nisam mogao iz Windowsa to da proveravam....!!!

ajde vi sto imate 80gb ibm-a i maxtora uradite hd tach testove, pa da ih uporedimo koliko je zaista barakuda sporija, i da li je...

Slazem se sa Miroslavom...u vezi testa i uporedjivanja....posta sam imao IBM a sada Baracudu...samo po testu mogu reci da je IBM malo brzi (u realnom radu nema nikakve razlike-sem u tisina....:) )
A Baracudin transfer i brzina rada su maltene isti na pocetku i kraju diska...(nema vecih odstupanja) Sto je po meni veoma pozitivno...Voleo bih da znam kakav je u Za Raid i da li mogu da se upare: Baracuda ATA IV i ATA V...???
I nesto malo zabrinjavajuce (za mene) instalirao sam DTemp i temperatura je 36 C....boom...... bez aktivnog hladjenja...
Da li je ovo zabrinjavajuce? Neka se javi jos neko sa Baracudom....i njenom temperaturom....!!!
Nasao sam negde u specifikaciji da joj je radna temperatura(normalan) 20C, zna li neko nesto o tome...???

Miroslav je napisao(la):
ajde vi sto imate 80gb ibm-a i maxtora uradite hd tach testove, pa da ih uporedimo koliko je zaista barakuda sporija, i da li je...

HD Tach version 2.61
Drive: IC35L080AVVA07-0 (IBM 80GB 7200)
Access time: 12.0ms
CPU utilization: 14.8%
Burst speed: 81008kps
Average read speed: 38035kps
Maximum: 48898,0 kps
Minimum: 22014,0 kps

Drive: MAXTOR 6L040J2 (nije 80 nego 40gb al ajde)
Access time: 12.0ms
CPU utilization: 15.9%
Burst speed: 80951kps
Average read speed: 35093kps
Maximum: 45596,0 kps
Minimum: 21151,0 kps

U prevodu: nema razlike.

evo rezultata za brand new 80 GB Maxtor DiamondMax Plus 9 iliti 6Y080L0 sa 2 mb cache:

Access time: 13.3ms
CPU utilization: 8.9%
Burst speed: 74600kps
Average read speed: 41252.8 kps
Maximum: 49352,0 kps
Minimum: 30990,0 kps

na asus tusl2-c (sa 512mb:)())

Od ovog merkanja nece biti neke vajde, prvo nisu svima isto popunjeni diskovi niti istog kapaciteta, drugo nisu isti OS-i, trece nemate svi isti hradver, cetvrto neko (ja) drzim disk na RAID kontroleru itd. itd......... Mogao bi na benchu da se obnovi onaj test diskova.

Imam IBM HDD 80 Gb.
Sad sam gledao HDTach 2.61 rezultate i uporedjivao.
Jedino sto mi nije jasno zasto je kod mene CPU utilization uvek oko 54%?

vrobec je napisao(la):
Imam gore pomenuti HDD, star 20 dana. od pocetka prilikom kopiranja vise stotina megabajta, skeniranja virusa, defragmentacije javlja se cudan zvuk, recimo kao kada se dva klikera sudare. Pogledao sam nema bed sektora, niti SMART kontrola javlja greske. Sve normalno funkcionise samo me nervira taj zvuk. Sta mislite.

nisu to cudni zvuci
to je labudova pesma :(

moj peva vec mesec dana :(
i jos nije otpevao

Takodje isti slucaj !!!
Dobio sam disk sa vec unapred postavljenim maksimalnim setovanjem za buku (zvuci kao Quantum AS, glasno), ali ono sto mene brine je dtemp temperatura i preko 41 stepen (posle nekoliko casova rada) !
Kuciste je otvoreno, oko hard-a "prozracno" a on jedva mlak (i odozgo i odozdo, na elektronici) ! Bice da je greska u mjerenju !!!

Inace radi odlicno, Sandra pokazuje 30000, tako da nisam puno nasikiran! Uostalom tu je garancija, a i ako i ne crkne u roku od godine, svejedno cemo uzimati veci , bolji , brzi :) !

Pozdrav !

Vrh Dno