Šta je novo?

IA64 butabilni disk + ghost

Nikolai

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
301
Evo ovako, da i ja formulisem problem:

do sad sam se susretao uglavnom sa pc 32-bitnim masinama, koje pri butovanju koriste BIOS, i uglavnom mogu reći da sam način rada u velikoj meri savladao - ukoliko bi se javio neki problem (a u nemogućnosti boljeg rešenja) uvek se mašina mogla butovati sa butabilnog CD ili DVD diska, podići neki LiveXP, BartPE ili slično i popraviti stanje, podesiti nešto, čak i spasiti podaci i slično. U najvećoj meri mi je to koristilo za pravljenja imidža sistemske particije (u ghost fajl) pre nego se podigne windows.

E sad, kakav se problem javio - susreo sam se sa Integrity IA64 serverima (konkretno HP Itanium 4640 i slično), i po svoj prilici ubuduće ću se uglavnom baviti njima. Kako kod ovih servera trenutno nemamo neki sistem za imidžovanje sistemskih particija (već bekap infrastuktura sve radi suvim kopiranjem fajl-po-fajl), po nekoj logici mi je palo na um opet da upotrebim butabilan Ghost disk ili slično i na isti način pravim imidže-slike sist.particija. Međutim, sasvim sam smetnuo sa uma da butovanje IA64 preko EFI-ja nije ni nalik butovanju IA32 preko BIOSa, tako da mi "oni stari" butabilni diskovi više ne vrše ulogu.

Pitanje za sve bi bilo: postoji li NEKI butabilni CD/DVD disk, za IA64 platformu (znači ne amd64), koji na sebi sadrži korisne alate, a po mogućstvu i neki imidžing softver (nešto kao poznati hiren´s boot disk, samo za IA64).

NA mašinama se nalazi WIndows2003 server ee, ali nebitno je koji OS bi bio na disku (sve dolazi u obzir, linux, win, dos, HPUX, itd..).
U krajnjem slučaju bih mogao i sam nešto da zbudžim sa WinPE varijantama i skriptovima, ali to bi bilo koračanje u magli, a opet hteo sam ovde da pitam, jer ne mogu da verujem da ovako nešto već negde ne postoji.

Hvala mnogo, ko da najbolju ideju vodim ga na večeru...

Poslednja izmena:
Zar niko ništa... Ni ideju?

Nadomak sam rešenja ali bih voleo da vidim i druge predloge...

pozdrav

Nazad
Vrh Dno