Šta je novo?

i7-920 C0/C1 pomoc

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Uzeo sam Noctua NH-D14 za i7-920, koji je C0/C1 stepping, moze li neko da pomogne da probam da ga nateram da radi na 4ghz.

Posao mi u poslednje vreme dosta zavisi od CPU-a pa bi mi skok sa 2.67 na 4.0 znacio poprilicno.

Elem, sta god ja veceras uradio, nema uspeha. Ajde sto ne mogu da butujem, nego ne dobijam nikakvu sliku na monitoru nakon izlaska iz biosa i reseta, pa moram clear CMOS i onda opet iznova sve...

Nisam vican mnogo OC, uslikao sam sve stock vrednosti , posto je ploca EVGA X58 SLI LE, a nema je mnogo korisnika pa su opcije biosa meni malo teze za snalazenje.

Ako ima neka dobra dusa koja bi ovo ispratila sa mnom i dala neke vrednosti od 4ghz s kojima bih makar mogao da dignem sistem pa da merim temperature i stabilnost i onda polako smanjujem ako moze.

Memorija je na 1333, sutra cu ubaciti 3x2 na 1600, ali ne verujem da to menja nesto bitno stvari.

Naravno, postoji mogucnost i da ne moze da ide na 4 ghz zbog revizije, al opet cudno mi da je bas takav primerak.

Evo slika, dakle default vrednosti u BIOSU.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    493.4 KB · Pregleda: 47
  • 2.jpg
    2.jpg
    481.1 KB · Pregleda: 47
  • 3.jpg
    3.jpg
    510 KB · Pregleda: 48
  • 4.jpg
    4.jpg
    446.6 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
I zaboravih da napomenem da je kuler namontiran danas, stavljena nova pasta, tako da sa temperaturama ne bi trebalo da bude problema, i da bih mu rado odvrnuo kolko god napona samo da izgura tih 4 ghz.

Slikaj u Biosu tvoj pokušaj da digneš na 4.0 tako je lakše da vide gde grešiš.

C0/C1 nisu ljubitelji OC, imao sam primerak radio je na 4ghz ht on, ali uz mnogo napona.

Ne mora pod obavezno da bude HT on , da probam prvo bez njega..

Sto se tice dela sa voltazama stavio sam bio :

Evga Vdrop Control - With Vdrop
Vcore - 1.4v
CPU Vtt Voltage - Auto (Nisam znao koliko bi bilo optimalno da stavim)
CPU PLL Vcore - 1.90
QPI PLL Vcore - 1.35
DIMM VOLTAGE - 1.65
DIMM DQ VREF - auto (nisam znao sta predstavlja vrednost)
IOH Vcore - 1.2
IOH / ICH I/O Voltage - auto (nisam znao sta je optimalna vrednost)
ICH Vcore - 1.2

Multiplier je bio 19, BLCK -211 , memorija odnos 2:6, pod ostalim parametrima memorije sve je ostalo na auto.

Nemam predstavu kako da definisem vrednosti CPU Clock Skew i IOH Clock SKew

Veoma teško ćeš moći da izguraš 4 GHz na ovako starom procesoru, još je i nepovoljna revizija čipa...budi srećan ako izguraš 3.5 do 3.6 GHz, mislim da bi ti to bilo sasvim dovoljno.

Jedino, možda, da rizikuješ i staviš mu veliki napon na čipsetu i na procesoru, ali dok nam ne kažeš PRECIZNO kakva si podešavanja koristio slabo ti možemo pomoći.

P.S. Koje napajanje imaš, proizvođač i snaga ? Od njega, a i od matične ploče, mnogo zavisi da li će overklokovanje biti teško ili lako. Ako nemaš kvalitetno napajanje, veliki je rizik da klokneš procesor ovoliko, a to isto važi i ako nemaš dovoljno dobru matičnu ploču.

edit: napon mora da ide na 1.5 ili čak 1.55 V, ali uz sopstvenu odgovornost po život procesora. Ja se unapred ograđujem ako se nešto desi.

Poslednja izmena:
Napisao sam u postu iznad podesavanja koja sam koristio.

Video sam po netu mnogo primeraka c0/c1 koji su isli do 4ghz...

Chieftec nitro 850 je napajanje, ne bi trebalo da bude problem. Pise sve u "moja masina".

Ubacio sam sad kingston 3x2 na 1600 CL9, dakle pomoc i dalje potrebna :)

Za pocetak probaj da povecas mnozioc i smanjis BCLK,ovako recimo...

iskljuci HT
ukljuci turbo
Multiplier - 20
BCLK -191
Evga Vdrop Control - With Vdrop (ako je ovo LLC stavi na ON)
Vcore - 1.4v
CPU Vtt Voltage - Auto
CPU PLL Vcore - Auto
QPI PLL Vcore - 1.35
DIMM VOLTAGE - 1.65
DIMM DQ VREF - auto
IOH Vcore - 1.2
IOH / ICH I/O Voltage - auto
ICH Vcore - 1.2

vidi kako se ponasa,mozda zaista neces moci na 4GHz, onda probaj da smanjujes mnozioc i da nadjes neki nizi klok recimo 3.8Ghz ili 3.6Ghz

^ Hvala za ovo :) Sa tvojim podesavanjima sam uspesno podigao sistem, 4018mhz je frekvencija, e sad probao sam da vrtim prime95 , posle nekih minut je pukao, temp su bile oko 70c, ne bih odmao odustajao od 4ghz, lako cu probati sa 3,6 i 3,8 , hteo bih jos malo da se poigram sa ovim.

Sta dalje, da li podizati vcore ili qpi vcore dici jos malo ili pak ioh/ich ?

Poslednja izmena:
pa,tesko je to reci ,koliki napon je pod Prime (pogledaj u CpuZ) ... ja bih ipak isao na nizi mnozioc za pocetak,dok ne nadjes neki stabilan OC ..posle ces lako da dodajes :)

I sta raditi sa memorijom, ona sad radi na 15xx mhz, ali mislim da su joj vrednosti otisle na 11 umesto 9 (latencija), mogu li rucno to da spustam ili da ostaje na auto?

memoriju ostavi tako 15xx,samo te latencije vrati na default same memorije po specifikacijama,predpostavljam 9/9/9/24.

Poslednja izmena:
smanjio sam mnozilac na 181, napon je ostao 1.4 , prime je sad poceo pa cu videti kad ce i da li ce puci, pa mozda i da smanjim vcore za ovih 3.8?

Sent from my Desire HD using Tapatalk

:D

sad je vrteo prime nekih 20ak minuta bez ikakvog erora, temp 74 max, videcu sad da smanjim napon na 1.3 pa da ga testiram tako nekoliko sati...

Inace jel tebi d0 ili c0 stepping? evo sad vrtim prime na 1.3v, a sva ostala podesavanja ista ko sto si mi napisao, temp su 66,67max, videcu da l ce ovako da radi bez bsod...ako sutra budem hteo da idem do 3,9 da povecavam samo vcore ili jos neke vrednosti da dizem?

Sent from my Desire HD using Tapatalk

C0/C1 je revizija

Prilozi

• 4GHz_linx.JPG
    4GHz_linx.JPG
    276.2 KB · Pregleda: 44
Isti nam je primerak, prime mi za sada ne puca uopste, probacu i linx. Cudno mi je samo sto mi sada sa postavljenim Vcore na 1.3 u biosu , cpu-z ocitava 1.247 , ne znam kome da verujem ..

Oko 1,30h prime-a stabilan, BCLK sam stavio 182, sad radi na 3820mhz, memorija na oko 1450, temp 66 :)

Ostavicu preko noci linx ili prime da bih utvrdio stabilnost, pa cu sutra probati 3,9 i 4.0 :)

@Alister, hvala puno :)

edit - inace, koje bi razlike u temp i u stabilnosti bile ako ukljucim HT ?

Poslednja izmena:
Ploca undervoltuje, ima i opcija neka u biosu da se to iskljuci. Ali ne znam sad ni koju plocu imas, na mobu sam. Cpuz ti realno pokazuje napon, veruj mu slobodno. Temp su ti super s tim coolerom. Nadji sam clock koji zelis da postignes pa vidi pa trazi onda potreban napon za taj clock. Ako pukne povecas za jedan korak pa probas opet.

Evga je ploca, ima opciju Evga Vdroop, koja mi je ukljucena, mislim da je to neka evgina regulacija napona, videcu kakvi su rezultati kad je iskljucim, mada da li je potrebno uopste da je iskljucujem?

Mislim da, ako se ne varam, Vdroop treba da se obavezno isključi jer koja je svrha da se pri žestokom overkloku ova opcija ostavi uključenom kad dovodi do teškoća u samom procesu overkloka ? Probaj da to isključiš u potpunosti, kako ti ne bi obarao napon kako mu se ćefne.

Iskljucio sam vdrop, napon je sada stabilan na 1.3, tako ga i cpuz ocitava, cak malo vise, u biosu 1.3 a cpuz 1.37. Cini mi se stabilnim na 3.82, sa vcore 1.3 i qpi 1.35 kao sto mi je Alister rekao.

Mislim da za 4.0 nece biti dovoljno 1.4 vcore nego se moraju i ostale vrednosti promeniti, ako neko ima neku preporuku, nek rekne, sutra cu probati 4.0 a sad cu preko noci ostaviti linx da vrti da bih ujutru bio 100% siguran da je ovo stabilno.

edit - ali sad videh da je sa Vdroopom iskljucenim ,temperatura veca za citavih 10c :O , sto mi je neverovatno, izgleda da cu ipak morati da ostavim ukljuceno

Poslednja izmena:
Na istim podesavanjima , sa vdropom ukljucenim , linx - max temp 69 (prime95 maxtemp 65), sa vdropom iskljucenim linx- max temp 80 posle svega minut, odmah sam i ugasio..(prime95 nisam ni proveravao),zaista neverovatno ..

Hmmm, ne znam zašto se temperatura veća za čak 11 stepeni...nisam pametan. Pa prvo, pre nego što odlučiš, probaj napon na CPU 1.45 ili 1.5, na tim naponima će skoro sigurno biti stabilan na 4 GHz, a ostavi uključen Vdroop. Posle sve isto samo isključi Vdropp, da vidimo sada da li će biti razlike u temperaturi.

Inače, možda da razmisliš i o vodenom hlađenju, sa njim bi mogao ladno da ga teraš na 4.5-4.6 GHz.

Ma necu ni o kakvom vodenom da razmisljam, uskoro ovaj komplet ide na prodaju (evga x58 sli le, i7-920, noctua nh-d14 i 6gb kingston na 1600) a ja cu preci na z68 verovatno, tako da pokusavam da izvucem sad sa ovim max i to je to :)

Evo preko noci Linx ostao da radi , 75 krugova, temp max je bila 69c , dakle stabilan na 3820 :)

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    182.6 KB · Pregleda: 36
Temp sa HT ce ici gore uvek, a i temp ti se poveca kada iskljucis vdrop jer njima i 0.05v dosta zna da poveca temp.
Taj rez ti je sada super, mali napon za 3.8, budi zadovoljan za C0/C1 sta si dobio :)
@Alister : Kako sluzi cpu/mb/ram, jel i dalje sljaka? :wave:

Nazad
Vrh Dno