Šta je novo?

i7 7700hq 95-99 stepeni, savjeti za smanjenje temperature

reksoNa

Cenjen
Učlanjen(a)
07.03.2014
Poena
170
Konfiguracija laptopa:
1070 8gb, i7 7700hq, 16gb ram, m2 ssd i hdd, displej 60hz, 2 kulera za GPU 1 za CPU

Problem pravi procesor koji u bilo kakvom gejmingu ide na 95-99 stepeni konstantno. Bilo koja igra da je u pitanju, nebitno isao lako na 200 fps ili se mucio sa 30-40 rezultat je isti a to je da se uvreli do te mere da mi postane neprijatno drzati prste na wasd dugmicima. Svakako sam citao da je ovaj procesor furuna, ali nisam siguran da je ovo ovako normalno zato bih volio cuti neki savjet nekog iskusnijeg clana po pitanju cackanja procesora laptopova.
Sta sam ja do sad pokusao:
  • Rasklopljen i ociscen potpuno, zamjenjena nova pasta Arctic MX, non stop je na 2 poluge tako da ispod ima air flow, skidan donji poklopac skroz - isto ponasanje
  • U Nvidia control panelu su sve postavke da se koristi Nvidia procesor, stavljao frame limiter na 60fps dje mi laptop crashuje nakon nekog vremena ?? uz naravno isto ponasanje temperatura, bez frame limitera nikad crash
  • Probao undervolting sa Intel XTU, sve preko -100 je nestabilno i crashuje, sa undervoltingom na -100 dobijam 20 do 40% bolji fps ali grijanje opet ostaje isto
  • GPU uvijek u nekom dometu 80-90c u zahtevnijim igrama, u slabijim 70 i cini mi se da ne pravi problem
  • Probao promjenu settingsa u igrama, isto se ponasa kao na low kao na ultra - promene u performansama vidljive, promjene u temperaturi ne postoje, isto grijanje
Laptop moze izdrzati sate gaminga bez problema ( nijednom mi se nije desilo da se ugasi zbog toplote iako je bila uzarena ), uz skoro nikakve promjene u performansama, vreo je ali tera dalje. Ne mislim da je ovo normalno i siguran sam da postoji neko resenje uz jos nekim postavkama osim undervoltingom koje i nije pomoglo nista u smanjenju temperatura. Sa desktop procesorima sam se igrao i sam ali ovdje ne smijem jer mislim da moze bit pogubno istrazivanje na svoju ruku.
Idle temperature: 55-60, surfing 60-70, stress cpu preko intela i cpu-z ide do 93,94 nakon 5 minuta, gaming instant zakovaza i potenciram bilo kakav gaming i u slabijim i jacim igrama.
Jos jedna mogucnost koja mi pada na pamet je da CPU forsira nekako svoj integrisani GPU, naravno ne primarno jer nikad ne bi mogao HD630 izbacivati 200fpsa u CSGO, ali i tu mi baca neku sumnju da mozda i tu sebe napreze jer van gaminga se ne ponasa isto. To da mislim me podstaklo jer u Nvidia control panelu nemam postavke za displej i da je integrisana grafika nepromjenjivo izbor za displej povezan na maticnu, prikazacu na SS-ovima.
Naravno pokusao sam koristiti i HDMI izlaz da se slika prikazuje na TV-u sa kako kazuje u panelu 1070 direktno, ali opet je ponasanje i temperatura procesora bila ista.
Malo sam oduzio, ali samo da bi izbegao pitanja oko stvari koje sam vec pokusavao. Kako ga pravilno downclockovati i undervoltovati bez obzira na gubitak performansi samo da se temperature iole unormale.

Capture.PNG
Capture 2.PNG
Capture 3.PNG

4 Jezgra na 3.80 GHz ako je los hladnjak zeznuto je to je preveliki zalogaj za hladnjak , ne moze da ohladi , koji laptop je u pitanju?

Definitivno se za underolting koristi throttlestop i nistas drugo. Profil mu ne treba da bi probao disable turbo koji je na pocetnom ekranu. Bez turba, mislim da ce mu bas pojesti FPS, ali neka proba ako ga nerviraju temperature.

Na tim laptopovima je normalno da dolaze do svojih MAX temperatura i da rade, samo ce biti trotlovanja. Isprati na YT neki tutorijal i trebalo bi da da neke rezultate. Ako je sve ok postavljeno oko termalne paste i to, onda idle treba da bude do ili ispod 50 na bateriji, a na punjacu je ok 50 i kusur, sto ti kazes da jeste slucaj.

Nakon par minuta stress testa ce ti ici odmah na preko 90, sve je to normalno. Ono sto ja vidim je da ti imas laptop koji radi kako je i dizajniran. Da proveris da li ce biti bolje, uzmi recimo fen i stavi da duva hladno da vidis koliko smanjuje, ili ako imas air purifier, stavi iznad njega i drzi laptop da vidis kako sljaka.

Sve u svemu, throttle stop ako ne pomogne, to ti je to. Ako sve radi, ne bih se ja tu opterecivao, meni svaki gejmerski zakucavao do max temperature kad se optereti i to je to. Doduse neke slabije igre ne guraju na max, ali taj CPU je star pa radi malo drugacije verovatno

Probaj i da smanjis mnozioce na procesoru za 1-2 stepena, mozda dobijes bolje temperature.

Da li ventilator dobro vrti i dobro dihtuje? Da li dostize maksimalan broj obrtaja kada porastu temperature?

Skroz je normalno da je CPU temp veca kad su optereceni i CPU i GPU, veliki je to TDP.

E ovako napisacu malo opsirnije jer kao sto sam i ja pretrazivao moze mozda nekom bit korisno.
Skinuo ThrottleStop kao sto ste mi predlozili, laptop je Multicom Kunshan PA70, ventilatori su ok manuelno ih stavljam na 100%.
Potrosio sam danas cijeli dan i evo sad kad pisem je 4 tako da sam mnogo vremena potrosio ali se isplatilo na kraju. Iako sam bio uplasen oko tweakovanja po laptopu ispade da je i jednostavnije nego na PC-u.
Nakon skidanja ThrottleStopa malo sam usao u stos sta i kako i zapoceo testiranje sa ThrottleStop testom, CPU-Z, UserBenchmark i Geekbench po dva puta zaredom:
  • Prvo sam testirao granice undervolta mog procesora, dje je sve preko -0.96 bilo nestabilno tako da je undervolt ostao na -0,96 na svim clockovima,
  • Test sa undervoltom -0,96 na default clocku, dje su performanse najbolje ali i temperature slicne kao kod default voltaza, dje na svaki task koji treba da obavi brzo skace na 90 stepeni a u gejmingu opet luta na 95-99, dje u mom osjecaju pri gejmingu kad stavim prste na mjesto dje je procesor cini se kao da ima i preko 100,
  • Iskljucio TurboBoost i automatski su zakljucana sva jezgra na multiplier 28, dje su temperature najbolje ali performanse prema kalkulatoru rezultata sa testova, 17% slabije u odnosu na default clock,
  • Posto mi ThrottleStop nikako nije omugucavao da podignem multiplier sa iskljucenim TurboBoostom, ukljucio sam TB i testirao redom multiplier po multiplier, sweetspot sam nasao na multiplieru 31, dje je minorna razlika u temperaturama u odnosu na zakljucani TurboBoost 2.8gz brzinu a performanse dosta bolje, konkretno na 3.1ghz u single core performansama bio je 9% slabiji u rezultatima u odnosu na default clock a u multi core 7%. Vec na multiplier 32 oseti se razlika u temperaturi a performanse minorno bolje.
  • U iddleu na 3,1 je imao oko 55c , u testovima do 75c, a u gejmingu na utra podesavanjima NFS Heat 94c. Medjutim opet kad bih opipao laptop na mjestu dje se nalazi CPU bilo je vrucine ali ne kao prije da je bilo neprijatno drzati prste na WASD, ali po sredini dje se nalazi graficki cip vrelina kao prije. Pregledam preko HW Monitora temperature, GPU na tim ultra postavkama 85c a hotspot cak 95c, tako da sam se bacio na undervolting i samog GPU-a dje vec imam iskustva preko PC-a,
  • Primijenio isti princip kao kod CPU-a ali sa testom x2 Ungine Valleya i sweetspot nasao na 1797mhz od 800mva, dje krajnja snaga GPU-a ostaje ista na 1911hz, dok memoriju nisam dirao,
  • Dobio sam 10 stepeni razlike u Ungine Valleyu, performanse identicne, sto se prenijelo i na NFS Heat na ultra postavkama dje je najveca temperatura GPU-a bila 76c a hot spot 85, temperatura GPU-a u iddleu 30c, surfing sa jutjubom 40-45
  • Posto su Heatpipovi povezani, nakon undervoltovanja GPU-a dobio sam jos bolje temperature sto se tice procesora - iddle cak 40c , srufing i jutjub 50-55, testovi za CPU 60-65c, gejming na ultra 90c.
Za svaki test i napisane temperature su ventilatori bili na 100% i laptop prikljucen na punjac nonstop.
Sve stabilno, temperature drasticno manje, dok se pad u performansama CPU-a u gejmingu ni ne oseca. Eto mozda ce nekom ova tema pomoci, mislim da se za svaki CPU i GPU moze naci stabilan undervolt za smanjenje temperatura. Hvala svima na odgovorima, ako neko ima jos neki savjet slobodno neka napise. 🧑‍🔧

Da bumpujem temu u vezi necega sto sam nasao jos guglajuci, mnogi ljudi po defaultu undervoltuju CPU Core i CPU Cache podjenako i tu moze doci do problema kao kod mene kada nisam mogao preci -0,96mv. Te dvije vrijednosti mogu biti razlicite, tako da sam ja na Cache na samo -1.06mv dok na Core sam mogao ici i do -1.65mv stabilno, pa eto mozda i to nekom posluzi.

i ja sam uglavnom vidjao da stavljaju iste vrednosti. Sve u svemu, bitno da si ti zadovoljan. Mada ja nikad ne bih drzao vent na 100%, cak ni automatski sam nikad ne dize na 100%, meni smanjuje temperaturu lagano i na 80ak posto. Na 100 je bas bucno, ali tad ga opasno hladi. Na idle na 100% nikad nisam probao, stoji mi silent profil, 0% ventovi i drzi na punjacu 46,7 na i7 10875h

Pa ventovi su na automatskom modu u normalnom koristenju kod mene inace, prebacim ih na maksimum samo u gejmingu ili kada sam testirao koje mi vrijednosti kod undervoltinga najbolje pasuju zbog validnosti krajnjih rezultata i temperatura, da mi se ne bi desilo da u testu 1 i 2 promijeni brzinu samim tim bi uticalo na na rezultate...
Inace sto se tice mog undervoltinga, nekom bi ove 93 temperature u odnosu na 99 bile mala razlika, ali to je samo u nekom ultra zahtjevnom gejmingu, LOL i CSGO koji su ranije bili na 99c CPU sad su na 75-80 tako da je undervolting spas od vrelog gejminga na laptopu.

Jedna od opcija ti je da stavis tecni metal, sa njim bi mogao da skines 10 stepeni sigurno

Samo i jedino tečni metal, oboriće na oko 88-90c sigurnooo. Pozzz

Nazad
Vrh Dno